Tampereen korkeakouluyhteisön Avoimen tieteen linjauksen (pdf) mukaan tutkimusaineistot ja tutkimustulokset ovat lähtökohtaisesti yhteiskäyttöisiä ja avoimia. Luottamuksellisuutta ei kuitenkaan tule vaarantaa ja siksi aineistojen jakamisessa ja avaamisessa on noudatettava periaatetta "niin avointa kuin mahdollista, niin suljettua kuin välttämätöntä". Kun tutkimusprojekti päättyy, arvioi mikä osa aineistosta pitää säilyttää ja kuinka kauan, ja mikä osa aineistosta pitää tuhota pysyvästi. Tutkimusaineiston avaamisesta on sinulle hyötyä.
Käytä tieteenalallesi vakiintuneita paikkoja ja seuraa rahoittajasi ohjeita. Myös kustantajilla saattaa olla vaatimuksia julkaisuun liittyvän aineiston säilyttämisestä.
Lähdekoodin julkaiseminen ja jakaminen on myös suositeltavaa siellä, missä kulloinkin on tarkoituksenmukaista: Katso lisää lähdekoodin avaamisesta tämän oppaan Avoin lähdekoodi ja ohjelmat -välilehdeltä.
Mikäli sinun pitää saada liitettyä artikkelikäsikirjoitukseen kaksoissokkomenettelyssä arvioitsijoita varten rajatun pääsyn linkki tutkimusdataan, voit käyttää siihen Zenodoa. Ohjeet löytyvät alta (pdf). Huom. linkki dataan on väliaikainen, voimassa vain kuukauden ajan datan lisäämisestä arkistoon.
Ilmoitus datan saatavuudesta eli Data Availability Statement (DAS) on hyvä liittää osaksi tutkimusjulkaisua. DAS-ilmoituksen avulla kerrot julkaisusi taustalla olevasta datasta ja sen saatavuudesta. DAS edistää tutkimusprosessin avoimuutta sekä tuo tutkimusdatallesi näkyvyyttä ja löydettävyyttä. DAS tukee myös FAIR-periaatteiden toteutumista tutkimuksessasi.
Myös koodin saatavuudesta on tärkeää kertoa. Sen voit tehdä DASin yhteydessä tai omalla Code Availability -ilmoituksella. Tutustu kustantajan ohjeisiin.
Vinkkejä Data Availability Statementin tekemiseen
Esimerkkejä DAS-ilmoituksista kustantajien sivuilla
Tutkimusaineistoon viittaamalla huomioidaan alkuperäisen tutkijan asema käytetyn tutkimusaineiston tuottajana tai kerääjänä. Viittauskäytäntöjä ohjaavat tekijänoikeuslaki, käytetyn data-arkiston ohjeet ja tutkimusyhteisön normit.
Aineiston säilytyspalveluilla on omia yleisempiä ohjeita, jonka lisäksi yksittäisten aineistojen metadata saattaa sisältää viittausohjeita. Mikäli tarkempia viittausohjeita ei ole saatavilla, aineistoon viitataan kuten mihin tahansa julkaisuun.
CrossCite on työkalu, joka auttaa dataviitteen tekemisessä.
Lue lisää:
Tutkimusaineiston arkistointi mahdollistaa pitkäaikaissäilytyksen ja tarjoaa muille mahdollisuuden käyttää dataasi. Data-arkiston valinnassa kiinnitä huomiota seuraaviin seikkoihin:
Tiedostojen poistaminen delete-valinnalla ja roskakorin tyhjentäminen ei ole riittävä tapa tutkimusaineiston tuhoamiseksi. Sinun tulee käyttää erillisiä ohjelmistoja, joiden avulla voit ylikirjoittaa aineiston tai magnetoida kovalevyn. On myös mahdollista, että fyysinen säilytyspaikka (kuten ulkoinen kovalevy) tuhotaan kokonaan mekaanisesti murskaamalla.
Valokuva: rawpixel.com
Etkö löytänyt tarvitsemaasi tietoa oppaasta? Puuttuuko sieltä jokin tärkeä asia? Ota yhteyttä Tampereen yliopiston Datapalveluun, niin autamme ja opastamme sinua tutkimusaineistojen hallinnassa.
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä..