Skip to Main Content

Tutkijan opas vastuulliseen ja avoimeen tieteeseen

Kirjaston opas tutkimuksen ja tutkijan tueksi

Julkaisutietojen lisääminen TUNICRIS-järjestelmään

TUNICRISiin kirjataan kaikki Tampereen yliopiston ja Tampereen yliopistollisen sairaalan julkaisut. Kirjasto tarkistaa kaikki julkaisutiedot.

TUNICRISiin tuodaan Tampereen yliopiston uusia julkaisutietoja muun muassa Scopus-, WoS- ja PubMed-tietokannoista automaattisten hakujen avulla. Kaikki julkaisut (esim. suomenkieliset julkaisut sekä monet konferenssijulkaisut) eivät kuitenkaan ilmesty näihin tietokantoihin, minkä vuoksi tutkijan tulee tallentaa TUNICRISiin kaikki sellaiset julkaisunsa, jotka eivät löydy automaattisten importointien kautta. Tutkija voi myös muuttaa ja täydentää kirjaston importoimien julkaisujen tietoja.

Ennen kuin tallennat julkaisun, tarkista ensin TUNICRISin hakutoiminnon avulla, onko joku muu jo importoinut tai tallentanut julkaisun. Jos julkaisu löytyy jo TUNICRISista, voit lisätä sen omiin tietoihisi Claim-komennolla.

Julkaisutietojen tuominen tietokannasta (e.g. Scopus, Web of Science, etc.)

Voit tuoda julkaisutietoja suoraan seuraavista tietokannoista/palveluista:

 • Scopus (kirjasto tuo uudet Scopus-julkaisut TUNICRISiin viikottain)
 • Web of Science
 • ORCID
 • PubMed
 • dblp
 • Mendeley
 • arXiv
 • SciELO
 • Espacenet

Julkaisutietojen tallentaminen tiedostosta (RIS/BibTeX)

Julkaisun tiedot voi tallentaa helposti RIS- tai BibTeX-tiedoston avulla. Useimpien kustantajien sivuilta saa julkaisun tiedot kyseisissä formaateissa (etsi kohta "Download citation", "Cite this" tjsp.)

Julkaisutietojen tallentaminen manuaalisesti

Mikäli julkaisua ei ole mahdollista tuoda suoraan tietokannasta tai RIS/BibTeX-tiedostosta, täytyy sen tiedot tallentaa manuaalisesti.

Rinnakkaistallentaminen

Tampereen yliopiston avoimen tieteen linjauksen mukaisesti tutkijat rinnakkaistallentavat sallitun version julkaisustaan yliopiston omaan
julkaisuarkistoon riippumatta siitä, onko alkuperäinen julkaisu saatavilla avoimesti. Näin varmistetaan julkaisujen digitaalinen pitkäaikaissaatavuus.

Yleisimmin sallittu versio rinnakkaistallentamiseen on tekijän viimeinen vertaisarvioitu versio artikkelista ennen kustantajan taittoa. Tätä versiota kutsutaan esimerkiksi nimillä post print, final draft tai accepted manuscript.

Tarkista onko julkaisusi rinnakkaistallennettu

 

 1. Mene "Research outputs"-välilehdelle.
 2. Klikkaa hakulaatikon alla olevaa suodatin-kuvaketta.
 3. Valitse listasta "Self-archived publication"
 4. Valitse haluamasi vaihtoehdot
  • Self-archived publication: Yes = Julkaisu on rinnakkaistallennettu, tiedosto on tarkistettu ja se näkyy julkisessa portaalissa.
  • Self-archived publication: No = Julkaisua ei ole rinnakkaistallennettu (tai rinnakkaistallennus on tehty vastikään, eikä kirjasto ole ehtinyt tarkistaa sitä).
  • Checking self-archiving policy = Julkaisun on rinnakkaistallennettu, mutta kustantajan rinnakkaistallennusehdot eivät ole selvät ja kirjasto yrittää selvittää niitä. Tiedosto ei näy julkisessa portaalissa.
 5. Järjestelmä suodattaa julkaisusi valintojen perusteella.

Rinnakkaistallentaminen TUNICRISin tallennuslomakkeella

 

 1. Lisää julkaisun tiedot TUNICRISiin tai avaa valmiiksi tallennettu tietue
 2. Lue julkaisulupa. Lisäämällä tiedoston ilmoitat lukeneesi, ymmärtäneesi ja hyväksyneesi ehdot ja annat luvan julkaista tiedoston.
 3. Paina Add electronic version (file, DOI or link)... ja valitse Upload an electronic version ja lisää PDF-tiedosto. Käytä sopivaa tiedostonimeä, esimerkiksi artikkelin otsikon ensimmäisiä sanoja.
 4. Valitse artikkelin versio:
  • Submitted manuscript (pre-print) = Versio jota ei ole vertaisarvioitu.
  • Accepted author manuscript (post-print) = Versio joka on vertaisarviotu, mutta jota kustantaja ei ole vielä muotoillut. Viimeinen versio jonka tekijä lähettää kustantajalle. Kustantajat sallivat yleisimmin post-print-version rinnakkaistallentamisen. 
  • Final published version (Publisher’s version) = Artikkelin lopullinen versio, joka on julkaistu lehdessä ja joka on kustantajan taittama. Kustantajan lopullista versiota ei yleensä saa rinnakkaistallentaa, mutta jotkut lehdet ja kustantajat sallivat senkin.
 5. Valitse tiedoston avoimuus:
  • Valitse tähän aina Closed = Ei avoin. Ainoastaan artikkelin tekijät ja TUNICRIS-ylläpitäjät näkevät tiedoston sisäisessä käyttöliittymässä. Kirjasto tarkistaa julkaisun rinnakkaistallennusluvan ja muuttaa avoimuustiedon oikeaksi.
 6. (Vapaaehtoinen) Jos tiedät että lisäämäsi artikkeli on julkaistu Creative Commons -lisenssillä, voit valita oikean lisenssin kohdasta License to document. Lisäksi, jos tiedät että kustantaja haluaa tiedoston yhteydessä käytettävän tietynlaista tekijänoikeustekstiä, voit lisätä sen kohtaan Rights statement.

Kirjasto tarkistaa ja tarvittaessa lisää kaikki lisenssit ja tekijänoikeustekstit ennen kuin tiedosto tulee näkyville julkisessa portaalissa.

Kun olet valmis, valitse Create ja paina lopuksi Save.

Ohjevideo rinnakkaistallentamiseen

 

Logo

Email: library@tuni.fi
P. 0294 520 900

Kirjaston kotisivut | Library homepage
Andor

Palaute | Feedback