Skip to Main Content

Tutkimuksen vaikuttavuus ja näkyvyys: Tutkijan näkyvyys

Paranna näkyvyyttäsi ja julkaisujen löydettävyyttä

Onko nimesi vaihtunut tai onko työsi liitetty joskus väärään samannimiseen henkilöön?
Tutkijatunnisteet pyrkivät ratkaisemaan nimenvaihdoksiin, samannimisiin tutkijoihin tai nimien erilaisiin kirjoitusasuihin liittyvät ongelmat.

Kirjoitatko suurelle yleisölle ja haluaisit tuoda esille työsi yhteiskunnallista vaikuttavuutta?
Tutkimustietojärjestelmä kokoaa tiedon kaikesta yliopistossa tehdystä tutkimuksesta ja siihen liittyvistä tuotoksista. Muistathan tallentaa tieteellisten julkaisujen lisäksi myös muut julkaisut, asiantuntijatehtävät, haastattelut ja meriitit.

Oletko pohtinut omaa näkyvyyttäsi? Löytävätkö hakukoneet ja asiantuntijoita etsivät tahot sinut?
Verkostoitumalla näkyvyyspalveluja käyttämällä ja tutkimuksesta tiedottamalla myös sosiaalisessa mediassa voit vaikuttaa saamaasi huomioon ja näkyvyyteen.

Löytyvätkö tietosi yliopiston henkilöhausta ja verkkosivuilta?
Julkaise oma henkilökohtainen profiilisivusi, täydennä asiantuntijuustietosi ja lisää linkki omaan TUNICRIS-julkaisulistaasi. Näin hakukonenäkyvyytesi paranee ja löydyt myös yliopiston verkkosivujen haulla.

Tutkijatunnisteet

Tampereen korkeakouluyhteisön yhteisen avoimen tieteen ja tutkimuksen linjauksen mukaisesti tutkija hankkii ORCID-tutkijatunnisteen ja käyttää sitä kaikessa tieteellisessä toiminnassaan.

ORCID profiili

  • ratkaisee nimenvaihdoksiin, samannimisiin tutkijoihin tai nimien erilaisiin kirjoitusasuihin liittyviä sekaannuksia.
  • mahdollistaa myös tutkimustuotostesi automaattisen linkittämisen toisiinsa.
  • vähentää ajan mittaan tarvetta syöttää henkilö- ja julkaisutietoja moneen kertaan eri järjestelmiin.

Lähde: tutkijatunniste.fi

Lue lisää ja luo itsellesi ORCID-tutkijatunniste  

Scopus Author ID

  • Scopus luo tutkijalle profiilin yhdistämällä julkaisut tietyin kriteerein samaan Scopus Author ID -tunnisteeseen.
  • Jos automaattisen yhdistämisen edellytykset eivät täyty, tutkijalla voi olla monta Scopus-profiilia. Julkaisutietoja voi myös yhdistyä vääriin profiileihin. Voit tehdä haluamasi muutokset Scopus Author Wizardilla 
  • Helpoin tapa hallinnoida Scopus-profiilia käy Scopuksesta ORCIDiin -reittiä https://orcid.scopusfeedback.com/#/.
  • Ohjeet Scopus-profiilin (author profile) hallinnoimiseksi: Manage my Author Profile

Web of Science ResearcherID

  • Web of Science ResarcherID on tarkoitettu tutkijoille, joilla on julkaisuja Web of Science (WoS) -viittaustietokannassa. ResearcherID:n tarkoituksena on yhdistää tutkija oikeisiin julkaisuihin. Tunnisteen voi tehdä itse ja ylläpitää osoitteessa www.researcherid.com. ResearcherID-tunnistenumero pysyy samana vaikka tutkijan nimi tai affiliaatiotiedot muuttuvat.
  • ORCID-tilisi voidaan liittää ResearcherID-tunnisteeseesi ja tietoja voidaan vaihtaa näiden välillä. Sinun tulee antaa lupa tietojen siirtämiseen palveluiden välillä.

Tutkija voi luoda itselleen tunnukset Googleen ja kerätä Google Scholarista löytyvät artikkelinsa My Citations -sivulle.

Google Scholar -tutkijaprofiili

  • julkinen tai yksityinen
  • omat julkaisut yhdessä listassa
  • julkaisujen saamien viittausten tilastot ja seuranta
  • H-indeksi kaikista julkaisuista ja viimeisten 5 vuoden ajalta
  • i10 index eli niiden julkaisujen määrä, joihin on yli 10 viittausta
  • Google Scholarista kirjoittajan nimellä haettaessa julkinen profiili hakutuloksissa ylimpänä ja näkyvänä linkkinä

ISNI-tunniste

ISNI (International Standard Name Identifier) on  ISO 27729 standardiin perustuva järjestelmä. Sen avulla tunnistetaan yksiselitteisesti tieteellisen ja luovan työn takana olevia henkilöitä ja organisaatioita.

Miten parannat näkyvyyttäsi?

  • Luo itsellesi tutkijatunniste, esim. ORCID.
  • Käytä johdonmukaisesti samaa muotoa nimestäsi julkaisuissasi.
  • Huolehdi, että oman yliopiston julkaisuissasi organisaation nimi (affiliation) on Tampere University.
  • Julkaisulla olisi hyvä olla pysyvä tunniste (PID). Tunniste yksilöi julkaisun ja sillä taataan, että julkaisu on löydettävissä, vaikka sen fyysinen sijaintipaikka verkossa muuttuisi. Julkaisujen pysyviä tunnisteita ovat esim. URN ja DOI.
  • Julkaise tutkimustulokset avoimesti aina kun mahdollista (Open Access, rinnakkaistallennus). Katso lisää kirjaston Avoin julkaiseminen -oppaasta.
  • Tarkista omat julkaisusi kansainvälisistä tietokannoista ja pyydä palvelun tuottajaa korjaamaan mahdolliset tekijätietojasi koskevat virheet.
  • Verkostoidu, osallistu keskusteluun ja jaa tietoa tutkimusjulkaisuistasi. 
  • Liity yhteisöpalveluihin kuten ResearchGate ja LinkedIn.
  • Hyödynnä sosiaalisia kirjanmerkkejä kuten Mendeley tai Zotero.
  • Harkitse tutkimuksesta tiedottamista esim. Twitterin kautta

Altmetric Explorer -työkalulla voit seurata tutkimuksesi näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa.

Tutkimustietojärjestelmät

Tampereen yliopiston tutkijoiden tulee tallentaa kaikkien julkaisujensa tiedot yliopiston tutkimustietojärjestelmiin.

Tampereen yliopiston tutkijat tallentavat tietonsa TUNICRISiin. Järjestelmiin kerättäviä julkaisutietoja käytetään sisäiseen ja ulkoiseen raportointiin (mm. OKM ja Tilastokeskus), rahoituksen laskemiseen (OKM ja yliopisto), tutkimuksen arviointiin ja seurantaan ja tutkimuksesta tiedottamiseen.

Tutkimustietojärjestelmiin tallennetut julkaisutiedot siirtyvät valtakunnalliseen VIRTA-julkaisutietopalveluun, jonka tietoja voi selata vapaasti Tiedejatutkimus.fi-palvelussa.

Lisätietoja saat CRIS-oppaasta.

 

TAMKin henkilökunnan kirjoittamien julkaisujen tiedot kerätään kansalliseen Justus-palveluun. Julkaisutiedot ovat selattavissa Tiedejatutkimus.fi-palvelussa.

Tiedejatutkimus.fi

Tiedejatutkimus.fi on opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) tarjoama palvelu, joka kokoaa ja jakaa tietoa Suomessa tehtävästä tutkimuksesta. Palvelu parantaa tutkimusta koskevan tiedon ja asiantuntijoiden löytymistä sekä lisää suomalaisen tutkimuksen näkyvyyttä ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta.

Sinulla on mahdollisuus kertoa tutkimustyöstäsi yliopiston viestinnän kautta. Tuoreet tiede- ja tutkimusuutiset päivitetään automaattisesti tutkimusorganisaatioiden tarjoamista RSS-syötteistä. Kukin organisaatio päättää omalta osaltaan, mitä uutisia palvelussa näytetään.

tiedejatutkimus.fi

Tutkijan tiedot -työkalulla tutkija voi halutessaan luoda Tiedejatutkimus.fi-portaaliin profiilin ja valita, mitä tietoja haluaa itsestään portaalissa näytettävän. Tutkijan profiilityökalun beta-versio julkaistiin marraskuun 2022 lopussa. 

Tietoa palvelusta

Tutkijan näkyvyyspalveluja

Tutkijat voivat jakaa sosiaalisissa verkostoissa / verkkoyhteisöissä tuloksiaan ja julkaisujaan ja saada näin palautetta ja näkyvyyttä omalle työlleen.

Tutkimusartikkelien tallentamisessa sosiaalisen median palveluihin pitää kuitenkin ottaa huomioon tekijänoikeudet ja se, kuinka tutkimusartikkelin julkaissut kustantaja suhtautuu näihin palveluihin. Tutustu rinnakkaistallentamisen ja sosiaalisen median aiheisiin kirjaston Avoin julkaiseminen -oppaassa.

Logo

Email: library@tuni.fi
P. 0294 520 900

Kirjaston kotisivut | Library homepage
Andor

Palaute | Feedback