Lehtien arvioinnissa käytettäviä menetelmiä ei ole tarkoitettu yksittäisen artikkelin tai tutkijan arviointiin vaan se kertoo lehden keskimääräisestä näkyvyydestä.
Määrällisiä julkaisuindikaattoreita voidaan käyttää laadullisen asiantuntija-arvioinnin tukena huomioiden tieteenalojen erot ja monitieteisyys. Yksittäistä tutkijaa arvioitaessa pääasiallisena arviointimenetelmänä tulee käyttää asiantuntija-arviointia.
Lue lisää: Kansallinen suositus julkaisumetriikan vastuullisesta käytöstä (pdf)
Julkaisufoorumi (JUFO) on suomalainen tieteellisen julkaisutoiminnan laatua arvioiva järjestelmä, joka toimii Tieteellisten seurain valtuuskunnan (TSV) yhteydessä. JUFO-luokituksessa kaikkien tieteenalojen keskeiset ulkomaiset ja kotimaiset julkaisukanavat jaotellaan kolmeen tasoluokkaan. Tasoluokitus:
JUFO-luokitusta käytetään yliopistojen tuottamien tieteellisten julkaisujen laatuindikaattorina opetus- ja kulttuuriministeriön asettamassa yliopistojen rahoitusmallissa. Tieteellisten ja muiden julkaisujen perusteella jaetaan yhteensä 13 prosenttia yliopistojen perusrahoituksesta. Lähde: Julkaisufoorumi
Scopus-tietokannan indikaattorit SJR, SNIP ja CiteScore ovat nähtävissä Scopuksen lehtilistojen yhteydessä (Sources - Browse). Lehtiä voi ottaa vertailuun (Compare sources).
SJR-indikaattori (SCImago Journal Rank)
SNIP-indikaattori (Source Normalized Impact per Paper)
CiteScore - laskukaava
Journal Citation Reports on Web of Science -tietokannan osa, joka ilmoittaa tieteellisten lehtien vaikuttavuuskertoimet ns. "Impact Factorit".
Impact Factor -luku
ei sovellu yksittäisen tutkijan ansioiden arvioimiseen
Impact Factor (JIF) - laskukaava
Cabells-palvelu tukee tieteellisten lehtien evaluointia. Palvelu sisältää Journalytics -osion (entinen Journal Whitelist) sekä Predatory Reports -osion (entinen Journal Blacklist).
Journalytics -osiossa on käytössä yli 11 000 lehteä. Journalytics -osio kertoo kootusti keskeiset julkaisukanavaa koskevat tiedot. Voit hakea oman tieteenalasi lehtiä ja muokata hakutulosta tarkoituksenmukaisten kriteereiden avulla.
Predatory Reports -osiosta löytyy tietoa juuri ns. saalistajalehdistä (predator), joiden tieteellinen arvo on kyseenalainen ja joiden julkaisuprosesseissa ja lehtien tiedoissa on puutteita.