Mikäli haluat julkaista Trepossa erillisteoksen tai sarjajulkaisun, menettele seuraavasti:
HUOM! Artikkelien rinnakkaistallenteet tallennetaan TUNICRIS-tutkimustietojärjestelmään: Rinnakkaistallentaminen.
Saavutettavuus edistää yhdenvertaisuutta. Verkkopalvelun saavutettavuus tarkoittaa sitä, että kaikkien ihmisten olisi mahdollisimman helppo käyttää verkkopalvelua riippumatta tilanteesta tai mahdollisista toiminnan rajoitteista. Saavutettavuus on erityisen tärkeää esimerkiksi vammaisille ihmisille, ikäihmisille tai kognitiivisista ongelmista kärsiville ihmisille. Tiedostot ovat haastavia henkilöille, jotka lukevat sisältöä apuvälineellä.
Suomessa saavutettavuutta edellyttää myös laki digitaalisten palveluiden tarjoamisesta. Laki koskee viranomaisten, kuten yliopistojen, tuottamia verkkosisältöjä ja -palveluja. Lain saavutettavuusvaatimukset koskevat sekä verkkopalvelujen teknistä toteutusta että verkkosivuilla julkaistuja tiedostoja. Näitä ovat erityisesti opinnäytteet, jotka julkaistaan Trepossa.
Olennaista saavutettavassa PDF-tiedostossa on, että se on tehty alusta asti saavutettavuus huomioiden. Jotta saat PDF-tiedostosta saavutettavan, sinun tulee tehdä ensin alkuperäisestä word-tiedostosta saavutettava ja sen jälkeen muuntaa se oikein PDF-muotoon. Oikein tallennetussa PDF:ssä on mukana kaikki Wordissä lisäämäsi rakenteet, joita esimerkiksi ruudunlukuohjelmaa käyttävä näkövammainen henkilö voi lukea.
Saavutettavassa word-tiedostossa tulisi olla ainakin seuraavat asiat:
Ohjeita dokumenttien muokkaamiseen saavutettavaksi saat seuraavilta sivuilta:
ISBN-tunnus identifioi julkiseen käyttöön tarkoitetut kirjat ja muut erillisteokset. Erillinen ISBN-tunnus annetaan jokaiselle kirjalle tai muulle erillisteokselle, sen jokaiselle julkaisumuodolle (esim. painettu ja elektroninen versio) ja muutoksia sisältävälle painokselle.
Saat ISBN-tunnuksen Tampereen yliopiston kustantamalle julkaisullesi täyttämällä hakulomakkeen: ISBN-tunnuksen hakulomake.
Muihin julkaisuihin (esim. jos julkaisu on omakustanne tai julkaisun kustantaja on jokin muu taho kuin Tampereen yliopisto tai siihen kuuluva yksikkö) tulee pyytää ISBN-tunnus kustantavan tahon kautta tai Suomen ISBN-keskuksesta, sähköposti: isbn-keskus@helsinki.fi.
ISSN-tunnus identifioi jatkuvasti ilmestyvät julkaisut, kuten sarjat tai lehdet. ISSN-tunnus liittyy kiinteästi julkaisun nimeen, nimen muuttuessa myös tunnus on vaihdettava. Eri julkaisumuodoille annetaan erillinen ISSN-tunnus.
Tampereen yliopiston sarjoihin liittyvät ohjeet: