Skip to main content

CRIS-opas suomeksi: Rinnakkaistallentaminen

Tampereen yliopisto edellyttää rinnakkaistallentamista

Tampereen korkeakouluyhteisön avoimen tieteen linjauksen mukaisesti kaikki tieteelliset julkaisut rinnakkaistallennetaan aina, kun kustantaja sen sallii. Yleisimmin sallittu versio rinnakkaistallentamiseen on tekijän viimeinen vertaisarvioitu versio artikkelista ennen kustantajan taittoa. Tätä versiota kutsutaan esimerkiksi nimillä post print, final draft tai accepted manuscript.

Rinnakkaistallennetut artikkelit löytyvät yliopiston julkaisuarkistoista:

Rinnakkaistallentamisen kautta artikkelisi saa pysyvän verkko-osoitteen (URN), jolla voit viitata rinnakkaistallenteeseen.

Lisätietoja Tampereen korkeakouluyhteisön avoimen tieteen linjauksesta ja palveluista löytyy Avoimen julkaisemisen oppaasta.

Korkeakouluyhteisön julkaisuarkistot

Trepo TUTCRIS Theseus

Tampereen yliopiston opinnäytteet

Aiemmin TaY:ssa työskennelleiden
rinnakkaistallenteet, erillisteokset ja sarjajulkaisut​

Tampere University Pressin open access –kirjat​

Aiemmin TTY:ssa työskennelleiden
rinnakkaistallenteet, erillisteokset ja sarjajulkaisut

Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) opinnäytteet

TAMKin henkilökunnan rinnakkaistallenteet

Creative Commons

Tampereen yliopiston kirjasto tallentaa julkaisuarkistoihin (Trepo, TUTCRIS) automaattisesti kaikki artikkelit, jotka on julkaistu Creative Commons -lisenssillä.

Lue lisää Creative Commons -lisensseistä:

Rinnakkaistallentaminen (SoleCRIS ja Trepo)

Tampereen yliopiston kirjasto tarkistaa tieteellisten aikakauslehti- ja konferenssiartikkeleiden rinnakkaistallennusluvat SoleCRIS-tarkistusten yhteydessä. Mikäli rinnakkaistallentaminen on sallittua, kirjasto lähettää sinulle pyynnön toimittaa artikkelin post print/final draft/accepted manuscript -version kirjastoon rinnakkaistallentamista varten. Voit lähettää artikkelisi helposti viestiimme vastaamalla. Kirjasto tallentaa artikkelisi Trepoon.

Voit myös ehdottaa artikkeliasi rinnakkaistallennettavaksi lähettämällä viestiä osoitteeseen oa@tuni.fi. Kirjasto selvittää artikkelien julkaisuluvat ja tallentaa artikkelit Trepoon kustantajien lupien niin salliessa.

Rinnakkaistallentaminen (TUTCRIS)

 1. Lisää julkaisun tiedot TUTCRISiin tai avaa valmiiksi tallennettu tietue
 2. Lue julkaisulupa. Lisäämällä tiedoston ilmoitat lukeneesi, ymmärtäneesi ja hyväksyneesi ehdot ja annat luvan julkaista tiedoston.
 3. Paina Add electronic version (file, DOI or link)... ja valitse Upload an electronic version ja lisää PDF-tiedosto. Käytä sopivaa tiedostonimeä, esimerkiksi artikkelin otsikon ensimmäisiä sanoja.
 4. Jos ole lisäämässä lehtiartikkelia, kustantajan rinnakkaistallennusehdot näkyvät tallennuslomakkeella automaattisesti. Konferenssiartikkeleita lisätessä rinnakkaistallennusehtoja ei näy automaattisesti.
 5. Valitse artikkelin versio:
  • Submitted manuscript (pre-print) = Versio jota ei ole vertaisarvioitu.
  • Accepted author manuscript (post-print) = Versio joka on vertaisarviotu, mutta jota kustantaja ei ole vielä muotoillut. Viimeinen versio jonka tekijä lähettää kustantajalle. Kustantajat sallivat yleisimmin post-print-version rinnakkaistallentamisen. 
  • Final published version (Publisher’s version) = Artikkelin lopullinen versio, joka on julkaistu lehdessä ja joka on kustantajan taittama. Kustantajan lopullista versiota ei yleensä saa rinnakkaistallentaa, mutta jotkut lehdet ja kustantajat sallivat senkin.
 6. Valitsen tiedoston avoimuus:
  • Open = Avoin
  • Embargoed = Avoin embargo-ajan päätyttyä
  • Restricted = Ei avoimesti näkyvissä julkisessa portaalissa.
  • Closed = Ei avoin. Ainoastaan artikkelin tekijät ja TUTCRIS-ylläpitäjät näkevät tiedoston sisäisessä käyttöliittymässä.
 7. (Vapaaehtoinen) Jos tiedät että lisäämäsi artikkeli on julkaistu Creative Commons -lisenssillä, voit valita oikean lisenssin kohdasta License to document. Lisäksi, jos tiedät että kustantaja haluaa tiedoston yhteydessä käytettävän tietynlaista tekijänoikeustekstiä, voit lisätä sen kohtaan Rights statement.

Kirjasto tarkistaa ja tarvittaessa lisää kaikki lisenssit ja tekijänoikeustekstit ennen kuin tiedosto tulee näkyville julkisessa portaalissa.

Kun olet valmis, valitse Create ja paina lopuksi Save.

Julkaisulupa

Lähettäessäsi julkaisusi kirjastolle rinnakkaistallennettavaksi tai julkaistavaksi yliopiston julkaisuarkistossa, hyväksyt nämä alla olevassa dokumentissa olevat julkaisutyyppiäsi koskevat ehdot: