Suomen lainsäädännön (Tekijänoikeuslaki 8.7.1961/404) mukaan tekijänoikeus kuuluu tekijälle. Näin on siinäkin tapauksessa, että tekijä on tehnyt työn esim. tietyn yliopiston palveluksessa ollessaan, eikä asiasta ole tekovaiheessa muuta sovittu. Tekijänoikeus kuuluu kaikille teoksen (artikkelin, julkaisun tms.) tekijöille, jos tekijöitä on ollut useita.
Tutkimuseettinen neuvottelukunta (TENK) on julkaissut suositukset tieteellisten julkaisujen tekijyydestä sopimiseen. TENK suosittelee, että tekijyyden periaatteista keskusteltaisiin tutkimushankkeissa jo tutkimuksen suunnitteluvaiheessa hyvissä ajoin ennen käsikirjoitusten tarjoamista julkaistavaksi.
Tekijä voi luovuttaa copyright-oikeutensa pois. Näin ei kuitenkaan kannata toimia artikkelin julkaisemisvaiheessa. Kustantaja saattaa tarjota tekijälle sellaista sopimusta, jossa kaikki oikeudet siirtyvät kustantajalle, mutta tällaisen sopimuksen allekirjoittamista on syytä välttää. Yliopistossa toimivia tutkijoita kehotetaankin pidättämään itsellään oikeus rinnakkaistallentaa artikkelinsa Tampereen korkeakouluyhteisön julkaisuarkistoihin.
Artikkelin rinnakkaistallentaminen Tampereen korkeakouluyhteisön julkaisuarkistoihin ei vaikuta tutkijan tekijänoikeuteen. Tekijänoikeudet eivät siirry yliopiston julkaisuarkistolle, vaan pysyvät tutkijalla.
Julkaisuja voi myös jakaa tutkijoiden yhteisöllisissä palveluissa, esim. ResearchGate, Academia.edu, Mendeley.
Alkuperäisen julkaisun jakaminen erilaisissa yhteisöllisissä palveluissa on myös tekijänoikeuden alaista toimintaa. Tutkijan on siis tarkistettava tekijänoikeudetmyös jaettaessa julkaisuja tällaisten kanavien kautta. Useissa tapauksissa lehtien ja kustantajien tekijänoikeuspolitiikan voi tarkistaa SHERPA/RoMEO -palvelusta tai suoraan kustantajien kotisivuilta. Julkaisujen pysyvä saatavuus, pysyvien tunnisteiden käyttö tai aineistojen kuvailutietojen haravoituminen keskeisiin tietojärjestelmiin ei kuitenkaan ole some-palveluissa taattua.
"How Can I share it?" on verkkopalvelu, jonka avulla voit hakea tietoa siitä, minkä version tutkimusartikkelista voit jakaa esim. sosiaalisessa mediassa. Palvelussa on mukana vain osa kansainvälisistä kustantajista.
Kustantajien tekijänoikeuspolitiikan ja/tai suhtautumisen rinnakkaistallentamiseen voi useissa tapauksissa tarkistaa SHERPA/RoMEO -palvelusta.
Taulukosta pääset suoraan kustantajan verkkosivustoille, joissa on tietoa tekijänoikeuksista, Open Access vaihtoehdoista, rinnakkaistallennusmahdollisuuksista sekä miten artikkelia voi jakaa sosiaalisen median palveluissa.