Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Avoin julkaiseminen: Creative Commons -lisenssit

Yleistä Creative Commons -lisensseistä

Määritä julkaisujesi käyttöehdot Creative Commons -lisenssillä.

Creative Commons -lisenssin logo.

Creative Commons -lisensseillä voit jakaa osan tekijänoikeuksiasi ja antaa haluamasi vapaudet teoksen käyttäjälle. Eri ehtoja yhdistelemällä voit jakaa oikeuksia itsellesi ja tilanteeseen sopivalla tavalla

Käytä lisenssiä tutkimuksesi aineistoissa mahdollistaaksesi paremman avoimen prosessin koko tutkimuksen elinkaarelle.

Creative Commons -lisenssin valinta

Creative Commons -lisenssin valinta.

Creative Commons license selection process is based on Tarmo Toikkanen's image, 2014, CC0, and inspired by ImagOA - Open Science and Use of Images guide by Jenni Mikkonen, Mari Pesola, Maria Rehbinder, Marika Sarvilahti, Metropolia, Valovirta Design, Jorgos Hatzikelis, Ulla Timonen ja Mikko Multanen.

Creative Commons -lisenssit

Avoimesti OA-lehdessä tai hybridi-lehdessä julkaistut artikkelit on usein lisensoitu Creative Commons -lisensseillä. Joissakin tapauksissa kirjoittajat voivat valita, minkä CC-lisenssin alaisena he julkaisevat artikkelinsa. 

Kaikki Creative Commons -lisenssit vaativat tekijän nimeämisen. CC0-lisenssiä käytetään, jos nimeämistä ei tarvita. Tästä syystä sitä ei käytetä tieteellisten artikkelien yhteydessä.  

CC BY (Nimeä) Creative Commons -lisenssi nimeä.

CC BY -lisenssi on yleisin ja joustavin lisenssi. Annat muiden kopioida, välittää, levittää ja esittää tekijänoikeuksiisi kuuluvaa teosta sekä sen pohjalta tehtyjä muokattuja versioita kun nimesi mainitaan alkuperäisenä tekijänä. Sitä suositellaan tilanteisiin, joissa teoksen käyttö ja leviäminen halutaan maksimoida. 

CC BY-ND (Nimeä-EiMuutoksia) Creative Commons -lisenssi nimeä ei muutoksia.

CC BY-ND -lisenssillä annat muiden kopioida, välittää, levittää ja esittää tekijänoikeuksiisi kuuluvaa alkuperäistä teosta, myös kaupallisesti. Muunneltua tai teoksen pohjalta luotua uutta aineistoa ei voi jakaa. Nimesi on mainittava alkuperäisenä tekijänä.

CC BY-NC (Nimeä-EiKaupallinen) Creatvie Commons -lisenssi nimeä ei-kaupallinen.

CC BY-NC -lisenssi sallii muiden levittää ja muokata teostasi sekä luoda sen pohjalta uusia teoksia, mutta vain epäkaupallisessa tarkoituksessa. Uusienkin teosten tulee olla epäkaupallisia ja sinut on mainittava alkuperäisenä tekijänä. Johdannaisteoksia ei tarvitse lisensoida samoilla ehdoilla.

Mikä on kaupallista ja mikä epäkaupallista on välillä epäselvää. Sosiaalisen median palvelut kuten ResearchGate, Academia.edu ja Mendeley nähdään yleisesti kaupallisina toimijoina, mikä estää CC BY-NC -lisenssillä julkaistujen artikkelien tallentamisen näihin palveluihin.  

CC BY-SA (Nimeä-JaaSamoin) Creative Commons -lisenssi nimeä jaa samoin.

CC BY-SA -lisenssi sallii muiden levittää ja muokata teostasi sekä luoda sen pohjalta uusia teoksia, myös kaupallisessa tarkoituksessa, kun sinut mainitaan alkuperäisenä tekijänä ja uudet tuotokset lisensoidaan samoin ehdoin. Kaikki teokseesi perustuvat uudet teokset pysyvät saman lisenssin alla.  

Wikipedia käyttää tätä lisenssiä ja se sopii hyviin yhteistyöprojekteihin.

CC BY-NC-SA (Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin) Creative Commons -lisenssi nimeä ei-kaupallinen jaa samoin.

CC BY-NC-SA-lisenssi sallii muiden levittää ja muokata teostasi sekä luoda sen pohjalta uusia teoksia mutta vain epäkaupallisessa tarkoituksessa, kun sinut mainitaan alkuperäisenä tekijänä ja uudet tuotokset lisensoidaan samoin ehdoin.

CC BY-NC-ND (NImeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia) Creartive commons -lisenssi nimeä eikaupallinen ei muutoksia.

CC BY-NC-ND -lisenssi sallii teoksesi jakamisen muille, kun sinut mainitaan tekijänä. Teostasi ei tällöin kuitenkaan saa muuttaa millään tavoin, eikä sitä saa hyödyntää kaupallisesti.

CC0 (Yleismaailmallinen) Creative commons -lisenssi yleismaailmallinen.

Teosta voi lupaa pyytämättä kopioida, muokata, levittää ja esittää, mukaan lukien kaupallisessa tarkoituksessa. Henkilö, joka on yhdistänyt CC0:n teokseen tai viitannut siihen teoksessa, on luovuttanut teoksen vapaaseen yleiseen käyttöön (public domain) luopumalla maailmanlaajuisesti ja soveltuvan lainsäädännön sallimassa enimmäislaajuudessa kaikista tekijänoikeuslainsäädännön alaisista oikeuksistaan teokseen, lähioikeudet ja kaikki tekijänoikeuteen liittyvät oikeudet mukaan lukien. Tekijänoikeuksista luopuminen koskee myös tietokantoja.

Logo

Email: library@tuni.fi
P. 0294 520 900

Kirjaston kotisivut | Library homepage
Andor

Palaute | Feedback