Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Avoin julkaiseminen: Avoimet lehdet ja kirjat

Kultainen Open Access ja hybridi-lehdet

Tieteelliset lehtiartikkelit, kokoomateosartikkelit ja kokonaiset kirjat on mahdollista julkaista välittömästi avoimena. Avoimen julkaisemisen vaihtoehtoina ovat tällöin kultainen tai hybridi open access. Kultainen OA tarkoittaa artikkelin julkaisemista  lehdessä, jonka koko sisältö on välittömästi avoimesti luettavissa. Osa Open Access -lehdistä veloittaa kirjoittajalta kirjoittajamaksun (article processing charge, APC). Hybridi OA:lla tarkoitetaan tilausmaksullisia lehtiä, joissa voi julkaista yksittäisiä artikkeleita avoimesti kirjoittajamaksua vastaan. Muilta osin lehti on vain tilausmaksun maksaneiden lukijoiden käytettävissä. Kustantaja kerää tällöin tuloja sekä kirjoittajilta että lukijoilta.

Tampereen korkeakouluyhteisön tutkijat ovat oikeutettuja tiettyjen kustantajien tarjoamiin alennuksiin lehtien kirjoittajamaksuista.

Myös kirja on mahdollista julkaista open access -periaatteella, ja osa kustantajista tarjoaa mahdollisuuden julkaista avoimesti kirjan yksittäisen luvun. Kirjojen kirjoittajamaksut (book processing charge, BPC) vaihtelevat ulkomaisilla kustantajilla 5 000 - 15 000 euron välillä. Suomessa avoimen akateemisen kirjallisuuden kustantajiksi ovat profiloituneet Tampere University Press (TUP) ja Helsinki University Press (HUP).

Avoimia e-kirjoja

Tampere University Press (TUP)

Tampere University Press on ihmistieteisiin keskittynyt Open Access -kustantaja, joka julkaisee vertaisarvioituja monografioita ja toimitettuja teoksia suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi.

TUP on perustettu vuonna 1994 ja siirtyi ensimmäisenä suomalaisena kirjankustantajana kultaisen OA:n julkaisumalliin vuonna 2016. Kirjat ovat avoimesti saatavilla esimerkiksi Trepo-julkaisuarkistossa ja OAPEN Libraryssa. Kirjat indeksoidaan myös Directory of Open Access Books -palveluun.

Avoimia e-lehtiä

DOAJ

  • DOAJ on kattavin kriittisesti laadittu luettelo tieteellisistä Open Access -lehdistä. OA-julkaisemisesta kiinnostuneelle tutkijalle hyödyllinen alakohtainen jaottelu löytyy täältä.

Opinnäytteiden ja sarjajulkaisujen verkkojulkaiseminen Tampereen korkeakouluyhteisössä

Tampereen korkeakouluyhteisön väitöskirjat, opinnäytteet ja sarjajulkaisut ovat saatavilla Tampereen korkeakouluyhteisön julkaísuarkistoista. Julkaistut väitöskirjat, opinnäytteet ja sarjajulkaisut ovat vapaasti luettavissa ja niitä voi tulostaa omaa käyttöä varten. Osasta väitöskirjoja ja opinnäytteitä on saatavilla avoimesti vain tiivistelmät tai metatiedot.

Verkossa julkaistut väitöskirjat, opinnäytteet ja sarjajulkaisut saavat pysyvän verkko-osoitteen ja ovat hakukoneiden löydettävissä.

Ohjeet opinnäytteiden avoimeen julkaisemiseen:

Logo

Email: library@tuni.fi
P. 0294 520 900

Kirjaston kotisivut | Library homepage
Andor

Palaute | Feedback