Skip to Main Content

Systemaattinen tiedonhaku: Kokotekstin paikantaminen

Kokotekstin paikantaminen

Viitetietokannoista, kuten Medlinestä, ei aina löydy suoraan kokotekstilinkkiä. Varsinkin systemaattista katsausta tehdessä tietokannan tarjoamia kokotekstirajauksia ei kannata käyttää, sillä tämä rajaa liikaa pois tutkimustyösi kannalta relevantteja tuloksia. Alla on esitetty ohjeita siitä, miten Tampereen yliopiston ja TAMKin opiskelijat voivat etsiä kokotekstiä.

Näin tarkistat kokotekstin saatavuuden

1. Tarkista kokotekstilinkit

Klikkaa tietokannassa näkyviä kokotekstilinkkejä  ja -kuvakkeita. Linkit ovat monesti nimetty "Full text". Jotta käyttöoikeus tunnistettaisiin, varmista että olet kirjautunut tietokantaan Andorin kautta. Lue lisää etäkäyttöohjeista.

2. Tarkista Google Scholarilla

Kopioi viitetietokannasta tarvitsemasi artikkelin nimi. Kirjaudu Google Scholariin kirjaston sivujen kautta. Liitä artikkelin nimi hakukenttään. Joskus artikkelin nimen ympärille on tarpeen merkitä lainausmerkit, jolloin haetaan peräkkäin esiintyvää fraasia. Esim. "Nurse leaders as managers of ethically sustainable caring cultures". Google Scholar paikantaa aineistoja sekä maksullisista tietokannoista, joihin organisaatiolla on tilaus, että avoimista julkaisuarkistoista.

3. Tarkista Andorilla, kokeile DOI-hakua

Kirjaudu Tampereen yliopiston kirjaston Andoriin. Liitä artikkelin nimi hakukenttään ja klikkaa Andorin kansainvälisten artikkelien hakua. Joskus artikkelin nimen ympärille on tarpeen merkitä lainausmerkit, jolloin haetaan peräkkäin esiintyvää fraasia. Haku paikantaa aineistoja sekä maksullisista tietokannoista, joihin organisaatiollasi on tilaus, että useista avoimista julkaisuarkistoista. Mikäli et löydä kokotekstiä artikkelille, saatat löytää perushaun puolelta painetun lehden kokoelmatiedon. Painetun lehden artikkelin voit skannata itsellesi. Andorista voit myös hakea artikkeleita DOI tai PubMed ID-tunnisteella (PMID).

4. Get It Now

Get It Now on Copyright Clearance Centerin (CCC) tuottama palvelu, jonka kautta korkeakouluyhteisön ja Taysin henkilökunta voi tilata artikkeleita, jotka eivät kuulu kirjaston kokoelmiin. Get It Now parantaa entisestään tieteellisten e-lehtien saatavuutta.

Kun haet Andor-hakupalvelusta artikkelin, joka on saatavilla Get it Now -palvelussa, löydät artikkelin viitteestä CCC Get It Now -linkin. Linkistä avautuu lomake. Täytä lomakkeelle sähköpostiosoitteesi ja hyväksy palvelun käyttöehdot. Saat artikkelin suoraan sähköpostiisi 24 tunnin sisällä, usein jo muutamassa tunnissa.

5. LibKeyNomad

Libkey Nomad on Third Iron -yrityksen tuottama selaimen laajennusosa, joka auttaa kirjaston hankkiman aineiston löytämisessä. Mikäli menet kustantajan tai välittäjän sivulle suoraan etkä kirjaston linkkien kautta, et normaalisti pääse aineistoon käsiksi. Libkey Nomad osaa kuitenkin ilmoittaa jos löytämäsi artikkeli on saatavilla Tampereen yliopiston kirjaston kautta ja tarjoaa sinulle suoran linkin artikkelin lataamiseksi.

5. Tarkista saatavuus oman organisaatiosi ulkopuolelta

Tutustu lähialueen kirjastoihin, esimerkiksi kaupunginkirjastoista voit löytää vanhojen lehtien vuosikertoja.

6. Tarkista mahdollisuus kaukolainaukseen

Mikäli aineistoa ei löydy lähialueen kirjastoista, se voi kuitenkin olla tilattavissa kaukolainana muualta Suomesta.

Alternative access

Lue lisää vaihtoehtoisista tavoista löytää kokotekstejä kirjaston Alternative Access -oppaasta.

Miten löytää kokoteksti?

Monissa tietokannoissa on käytössä linkityspalvelu, jonka avulla voit hakea viitetiedolle kokotekstiä.
1a. Viitteen otsikon alta löytyy "Lataa PDF".

 

1b. Myös SFX-ikonin avulla pääsee käsiksi kokotekstiin. Joskus palvelu vie tietokannan / lehden sivulle. Ota talteen artikkelista otsikko ja lehden vuosi ja numero.

 

1c. Joissakin tietokannoissa on Find It -ikoni , jonka kautta pääsee käsiksi kokotekstiin.

 

2. Saatavilla verkossa avautuvaan näkymään on listattu tietokantoja, joista aineisto löytyy kokotekstinä. Huom! Joskus linkit vievät vain tietokannan / lehden etusivulle. Voit joutua etsimään oikean vuosikerran ja numeron itse.

Logo

Email: library@tuni.fi
P. 0294 520 900

Kirjaston kotisivut | Library homepage
Andor

Palaute | Feedback