Skip to Main Content

BrowZine-opas: Libkey Nomad -selainlaajennus

Libkey Nomad

Libkey Nomad on Third Iron -yrityksen tuottama selaimen laajennusosa, joka auttaa kirjaston hankkiman aineiston löytämisessä. Mikäli menet kustantajan tai välittäjän sivulle suoraan etkä kirjaston linkkien kautta, et normaalisti pääse aineistoon käsiksi. Libkey Nomad osaa kuitenkin ilmoittaa jos löytämäsi artikkeli on saatavilla Tampereen yliopiston kirjaston kautta ja tarjoaa sinulle suoran linkin artikkelin lataamiseksi.

Libkey Nomad logo.

Yhteensopivat selaimet

Libkey Nomad on saatavilla Firefoxille sekä Chromium-pohjaisille selaimille Chrome, Microsoft Edge, Brave ja Vivaldi.

 

Lataa Libkey Nomad

Libkey Nomadin asennus on helppoa. Siirry alla olevasta linkistä lataussivulle ja valitse sieltä oma selaimesi.

 

Lataa Libkey nomad -linkki

 

Lisäosan asennuksen jälkeen sinulta kysytään kirjastoasi. Etsi listalta "Tampere University Library" ja olet valmis käyttämään Libkey Nomadia.

Tiedät, että asennus on onnistunut kun selaimen yläpalkkiin ilmestyy Libkeyn logo.

Libkey Nomadin logo selaimen yläpalkissa.

Libkey Nomadin käyttö

Kirjaston tarjoamiin aineistoihin pääset normaalisti käsiksi ainoastaan kirjaston palveluiden kautta (esim. Andor-haut tai tietokantalista). Jos menet suoraan kustantajan sivulle tai käytät Googlea hakuihin, et näe onko aineisto saatavilla kirjaston tarjoamana vai ei.

Kun Libkey Nomad on asennettuna koneellesi, se kertoo alanurkkaan ilmestyvän kuvakkeen avulla, mikäli artikkeli on saatavilla kirjaston kautta. Kuvaketta klikkaamalla pääset yliopiston kirjautumispalveluun kirjautumaan tuni-tunnuksillasi. Kirjauduttuasi pääset suoraan artikkeliin tai saat sen ladattavaksesi. Libkey ei talleta tunnuksiasi.

 

Example page of Libkey Nomad in use

 

Esimerkki kustantajan sivulla näkyvästä Libkey Nomadin kuvakkeesta.

Libkey Nomadin esittelyvideo

Erillistä tunnusta ei tarvita

Libkey Nomad ei vaadi erillistä tunnusta. Se käyttää kirjaston saatavuustietoja sekä open access -tietokantoja tarkistaakseen, onko artikkeli saatavilla kirjaston kautta tai onko se vapaasti saatavilla. Mikäli artikkeli löytyy kirjaston kautta, Libkey Nomad tarjoaa käyttäjälle latauslinkin artikkeliin. Avatessaan latauslinkin käyttäjä ohjataan yliopiston omalle kirjautumissivulle tunnistautumista varten ennen artikkelin lataamista. Kirjautumiseen käytetään siis tuni-tunnuksia yliopiston omalla kirjautumissivulla.

Download PDF - Tampere University Library logo

Esimerkki Libkey Nomadin ilmoituksesta.

Tunnistat ladattavissa olevan artikkelin ylläolevista Download PDF tai Provided by Tampere University Library -logoista.

Yksityisyys

Libkey Nomad kysyy ainoastaan käyttäjän kirjastoa, jonka perusteella se saa tiedot aineistoista, joihin käyttäjällä on oikeus. Autentikointi tapahtuu Tampereen omaa kirjautumisjärjestelmää käyttäen.

Selainlaajennus aktivoituu ainoastaan tietyillä sivustoilla. Tällaisia sivustoja ovat:

  • Tieteellisiä julkaisuja sisältävät sivut (katso tarkka lista sivuista)
  • Wikipedia
  • Kirjaston hankkimista tietokannoista
    • PubMed
    • Scopus
    • Web of Science

Ilmoituksensa mukaan Third Iron tallentaa tiedon käyttäjän IP-osoitteesta ja haetuista artikkeleista anonymisoidusti. IP-tietoa käytetään ainoastaan palvelun välttämättömään toteuttamiseen (esim. määrittämään tarvitaanko välityspalvelinta vai ei). Tietoa haetuista artikkeleista käytetään täysin anonymisoidusti tilaavalle instituutiolle raportointiin. Kirjasto saa kuukausittaisen raportin mm. eniten luetuista lehdistä.

Third Ironin yksityisyyskäytännöt löytyvät täältä.

Myös tarkempaa tietoa laajennuksen teknisestä toteutuksesta on saatavilla.

Logo

Email: library@tuni.fi
P. 0294 520 900

Kirjaston kotisivut | Library homepage
Andor

Palaute | Feedback