Skip to Main Content

Käsikirjoitusarkisto: Yliruusi, Tauno (1927 - 1994)

Yliruusi, Tauno (1927-1994)

Kokoelman sisältö
  • näytelmien ja muun kirjallisen tuotannon käsikirjoitukset, tutkimusaineistoa, kirjeenvaihto, valokuvia, videoita ja ääninauhoja, teosten käännökset, kirjat, järjestettyjä lehtileikkeitä
  • aineisto (6,70 hm) luetteloitu valmiiksi vuonna 2005
  • Eino ja Aili Yliruusin aineisto 2003 osittain järjestetty (2,6 hm)
 

Kirjailija Tauno Yliruusi kirjoitti draamaa, kuunnelmia, TV-sarjoja, romaaneja, runoja, pamfletteja, artikkeleita ja pakinoita. Hänen tyylilajinsa oli usein parodia tai satiirinen farssi nokkeline käänteineen. Yliruusin näytelmät menestyivät ulkomailla.

Yliruusi kartutti itse säännöllisesti kokoelmaansa. Hänen kuoltuaan vuonna 1994 rouva Inga Yliruusi luovutti lopun Tauno Yliruusilta jääneen aineiston sekä lisäksi tämän vanhempien Eino ja Aili Yliruusin aineiston.

Poliitikko ja sanomalehtimies Eino Yliruusi otti poikansa tavoin kantaa keskusteluihin lehdistössä ja omissa julkaisuissaan. Artikkeleista huomaa hänen etsineen vastauksia myös kysymyksiin Suomen suvun juurista, sielun kuolemanjälkeisestä elämästä ja kuun synnystä. Aili Yliruusi (o.s. Jokinen) kirjoitti pakinoita, näytelmiä ja artikkeleita. Eino Yliruusi oli Suomen Pienviljelijäin puolueen perustaja. Yliruusit olivat kotoisin Ikaalisista.

Wikipedia
  Tauno Yliruusista ja hänen tuotannostaan, sekä kirjailijaresidenssi Ruusintorpasta kerrotaan myös Kansan Sivistysrahaston sivuilla.

Logo

Email: library@tuni.fi
P. 0294 520 900

Kirjaston kotisivut | Library homepage
Andor

Palaute | Feedback