Skip to Main Content

Käsikirjoitusarkisto: Kariniemi, Annikki (1913 - 1984)

Kariniemi, Annikki (1913-1984)

Kokoelman sisältö
  • romaaneja, näytelmiä, novelleja, artikkeleita, elämäkerrallista aineistoa
  • laaja yksityiskirjeenvaihto, lisäksi kirjailijan lestadiolaisuus- ja sukututkimuksiin liittyvä patriarkka Pietari Hanhivaaran kirjeenvaihto ja 1890-luvulla Amerikkaan muuttaneiden omaisten kirjeitä
  • luetteloitu 1991 (2,65 hm)
Lisätietoja

Annikki Kariniemi (ent. Kariniemi-Willamo) syntyi Rovaniemellä. Hän työskenteli kansakoulunopettajana Lapin kouluissa ja rajavartioston kanslistina. Kariniemi kirjoitti romaaneja, novelleja ja draamatekstejä. Esikoisromaani Poro-Kristiina ilmestyi 1952.

Romaani Riekon valkea siipi (1967) kertoo kirkollisen herätysliikkeen lestadiolaisuuden perustajasta Lars Leevi Laestadiuksesta (1800-1861), jonka elämää Annikki Kariniemi tutki. Myös teosta varten kerätty laajempi aineisto (Baa 4) on mukana kokoelmassa, jonka Kariniemi itse luovutti Tampereen yliopistolle vuosina 1967-1971.

Kokoelma on laaja ja siitä on tehty tarkka luettelo. Aineistoon kuuluu kaunokirjallisten käsikirjoitusten lisäksi mm. valtava editkirjeenvaihto ja Kariniemen sukututkimuksiin liittyvä Hanhivaaran aineisto, jossa on vanhan lestadiolaisuuden keskushahmoihin kuuluneen Kittilässä eläneen Pietari Hanhivaaran (s. 1833) kirjeenvaihto. Siinä kartoittuu Suomen lestadiolaisten ja saarnaajien yhteydenpidon lisäksi lähetystoiminta Amerikkaa ja Jangtse-jokea myöten.

Arkistossa on myös Kariniemen 1800-luvun lopulla Amerikkaan siirtolaisiksi muuttaneiden sukulaisten kirjeitä värikkäine matkakertomuksineen.

Annikki Kariniemen oma kirjeenvaihto valottaa mm. Lapin sotatapahtumia ja upseeriston elämää. Kariniemi avioitui eversti Oiva Willamon kanssa. Kariniemi oli kirjeenvaihdossa myös sotasyyllisyysoikeudenkäynnin seurauksena Turun lääninvankilan selliin joutuneen Ruth Munckin kanssa. Sota-ajan aineistoa on myös Kariniemen vieras- ja leikekirjoissa. Kirjeenvaihto antaa kuvan myös Kariniemen osallistumisesta kirjallisuus- ja kulttuurielämään.

Wikipedia
   

Logo

Email: library@tuni.fi
P. 0294 520 900

Kirjaston kotisivut | Library homepage
Andor

Palaute | Feedback