Skip to main content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Käsikirjoitusarkisto: Kupiainen, Kerttu ja Unto (1908 - 1998; 1909 - 1961)

Kupiainen, Kerttu ja Unto (1908-1998; 1909-1961)

Kokoelman sisältö

Kokoelma sisältää Unto Kupiaisen kaunokirjalliset teokset, tutkimukset sekä muuta kirjallista tuotantoa, kuten puheita, esitelmiä ja luentoja. Kokoelmassa on myös Kerttu Kupiaisen kirjallista tuotantoa sekä mm. kirjeenvaihtoa.

Tarkemmat tiedot kokoelman sisällöstä löytyvät arkistoluetteloista.

Käyttörajoituksia

Sekä mikrofilmien lukemiseen että muun arkistoaineiston tutkimukseen on toistaiseksi saatava  lupa Unto ja Kerttu Kupiaisen omaisilta. Julkaisemattomat käsikirjoitukset on toistaiseksi suljettu.

Aaro Hellaakosken-Unto Kupiaisen kirjeenvaihto on avattu pysyvästi tutkimuksellisiin tarkoituksiin tammikuussa 2019.

Lisätietoja

Kokoelman on lahjoittanut rouva Kerttu Kupiainen. Vanhempi osa aineistoa, joka käsittää vuonna 1961 kuolleen professori ja kirjailija Unto Kupiaisen aineiston, on luetteloitu ja mikrokuvattu jo 1980-luvun alkupuolella. Kokoelma sai täydennystä Kerttu Kupiaisen kuoltua vuonna 1998, kun Tuuli-Mari Salokangas omaisten edustajana luovutti arkistoon keväällä 1999 Kupiaiselle kuulunutta aineistoa Sammonkadun asunnosta. Samalla yliopiston Taideaineiden laitos sai loppuerän Kupiaisten kirjastoa.

Uusi aineisto ehdittiin tuolloin vain lajitella kansioihin "Kerttu Kupiaisen kokoelmaksi". Kirjeenvaihto järjestettiin tarkemmin, ja siitä tehtiin erillinen luettelo.

Keväällä 2009 Kupiaisten 100-vuotismuiston tiimoilta tuntui tarpeelliselta käydä aineisto perusteellisemmin läpi ja myös erotella joukosta se osa, joka läheisemmin liittyy kokoelman vanhempaan, Unto Kupiaisen, arkisto osuuteen. Sinne yhdistetty aineisto luokiteltiin mukaan alkuperäiseen järjestelmään ja kirjattiin luetteloon liitteenä. Pääosa aineistoa jätettiin kokoelman "uuteen osaan" eli Kerttu Kupiaisen osaan. Sen arkistokaava lähtee siitä, että arkistonmuodostaja on Kerttu Kupiainen. Kokoelman järjesti Maija Jantunen.

Kerttu Kupiainen kirjoitti runoja, muistelmia ja pakinoita. Hän opiskeli nuorena tekstiilialaa Wetterhoffin opistossa ja toimi opettajana kansanopistoissa Savossa. Kerttu Kupiainen on kirjoittanut lapsuutensa kotikaupungista Savonlinnasta, jonka historiaa ja henkilöitä myös Kertun isä, valokuvaaja Viljam Sihvonen tallensi kuviinsa.

Kerttu ja Unto Kupiaisen kirjasto on lahjoitettu yliopiston taideaineiden laitokselle.

Wikipedia