Artikkelit ja tietokannat - Kielitiede - Oppaat | Guides at Tampere University Library

Kotimaiset artikkelit

Toistaiseksi Andor sisältää vain vähän kotimaisia artikkeleita. Hae kotimaisia artikkeleita Finnasta.

Finnassa voi tehdä myös haun Suomen kansallisbibliografiasta Fennicasta.

Keskeisiä kansainvälisiä artikkelitietokantoja

Kielitieteet:

Linguistics Collection (ProQuest) This link opens in a new window Kattaa kielentutkimuksen kaikki osa-alueet, mm. fonetiikka, fonologia, morfologia, syntaksi ja semantiikka. Linguistics Collection sisältää Linguistics and Language Behavior Abstracts (LLBA) -viitetietokannan sekä Linguistics Database -kokotekstitietokannan.Collection combines Linguistics and Language Behavior Abstracts (LLBA), the leading index for linguistics and Linguistics Database (full-text for many titles). It covers all aspects of the study of language including phonetics, phonology, morphology, syntax, and semantics.
- This link opens in a new window
MLA international Bibliography with full text (EBSCO) This link opens in a new window Kansainvälinen nykykielten ja kirjallisuuden viitetietokanta, joka sisältää laajasti viitteitä myös muilta humanistisilta aloita. Sisältää myös kokotekstiartikkeleita.The database covers scholarship in a broad range of humanities disciplines related to global literatures and languages. The database contains also full text articles.
- This link opens in a new window
Translation Studies Bibliography This link opens in a new window Käännöstieteen ja tulkkauksen alojen viitetietokanta. Tietokannan sivulta pääsy myös Handbook of Translation Studies Online -teokseen.An annotated bibliography of the field of translation and interpreting studies. Includes access to Handbook of Translation Studies Online.

Bitra Bibliography of Interpreting and Translation Alicanten yliopiston ylläpitämä avoin tietokanta, jossa on viitetietoja kirjoista, kirjanluvuista, opinnäytteistä ja artikkeleista.

Kielitiedettä, kielten opetusta, mediaa, viestintää yms. sisältäviä:

Communication & Mass Media Complete (EBSCO) This link opens in a new window Viitteitä viestinnän alan kokotekstilehtiin, hakuteoksiin ja käsikirjoihin. Sisältää myös lehtien kokotekstejä.This database includes indexing and abstracts and full texts.
- This link opens in a new window
Education Collection (ProQuest) This link opens in a new window Kasvatustieteen kokoelma sisältää kokotekstilehtiä ja viitteitä sisältävän Education Database -tietokannan sekä viitetietoja sisältävän ERIC -tietokannan.This education collection includes full-texts and references from Education Database and references from ERIC.
- This link opens in a new window
Social Science Premium Collection (ProQuest) This link opens in a new window Sisältää sosiaalitieteiden, politiikan tutkimuksen, kasvatustieteiden, kielitieteiden, informaatiotutkimuksen ja kriminologian viite- ja kokotekstitietokantoja. Provides access to reference- and full-text databases covering the international literature in the social sciences, including politics, sociology, social services, anthropology, criminology, information studies, linguistics and education
- This link opens in a new window
Humanities International Complete (EBSCO) This link opens in a new window Laaja-alainen humanististen alojen tietokanta, joka sisältää sekä viitetietoja että kokotekstiartikkeleita.Comprehensive database of humanities content, providing references and full text of hundreds of journals, books and other published sources
- This link opens in a new window
Academic Search Ultimate (EBSCO) This link opens in a new window Monitieteinen tietokanta sisältää yli 10 000 lehteä, joista suurin osa tieteellisesti arvioituja kokotekstilehtiä lähes kaikilta tieteenaloilta.EBSCO Mobile App - start guide The database includes full text for more than 10 000 journals. Most of them are peer-reviewed journals. Coverage spans virtually every area of academic study.
- This link opens in a new window
ABI/INFORM Collection (ProQuest) This link opens in a new window Sisältää tuhansia englanninkielisiä kansainvälisiä aikakauslehtiartikkeleita, väitöskirjoja, ammattilehtiä, konferenssijulkaisuja ja markkinakatsauksia. Sisällöstä suurin osa on kokotekstiä. Aihealueita ovat liiketaloustiede, hallintotieteet ja oikeustiede, lisäksi myös energia- ja ympäristöaiheita, tietoliikennetekniikkaa sekä yhteisöviestintää.Thousands of full-text journals, dissertations, working papers, key business and economics periodicals such as the Economist, country-and industry-focused reports, and downloadable data. Its international coverage gives researchers a complete picture of companies and business trends around the world.
- This link opens in a new window
JSTOR This link opens in a new window JSTOR on yli 500 lehden kokotekstitietokanta alkaen ensimmäisestä lehtivuosikerrasta. Aihealueet kattavat laajalti yhteiskuntatieteitä, humanistisia tieteitä, liiketaloutta ja taloutta. JSTORissa ei ole uusimpia lehtiartikkeleita: julkaisurajoitukset (embargo) ovat tavallisesti 1-5 vuoden mittaisia.Tilaus sisältää seuraavat kokoelmat: Arts & Sciences Collections I-IV ja Business CollectionJSTOR is a fulltext database in the fields of social sciences, arts and business. The database includes over 500 journals in fulltext from the first volume, but the latest volumes are not included.Subscription includes following collections: Arts & Sciences Collections I-IV and Business Collection
- This link opens in a new window

Kirjallisuuden tutkimusta:

Literature Online - LION (ProQuest) This link opens in a new window Kirjallisuudentutkimuksen tietokanta, joka sisältää englanninkielistä runoutta, näytelmiä ja proosaa kokoteksteinä. Lisäksi tietokanta sisältää lehtiartikkeleita, elämäkertoja, hakuteoksia sekä multimediaa. Online resource of language and literature, including criticism and reference. Collection of English language poetry, prose and drama. Also audio and video collections. 
- This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Gale Research Complete This link opens in a new window Kirjallisuustieteen alan lehtiä, kirjoja, harvinaisia primäärilähteitä sekä sanomalehtien tekstiversioita, mm. lehdistä The Financial Times (saatavana 1 kuukauden viiveellä), The Economist, The New York Times ja The Times. Lisäksi 4000 Galen e-kirjaa sekä Gale Business: Insights -tietokanta, joka sisältää tietoja kansainvälisistä yrityksistä. Sisältää lisäksi seuraavat tietokannat: Gale Academic OneFile, Gale General OneFile, Gale OneFile: News, Archives Unbound ja Gale Literature Sources.Literary criticism and full text literary works, periodicals, rare primary sources and also articles (text version) of newspapers like The Financial Times (30 days embargo), The Economist, The New York Times and The Times. 4000 Gale eBook volumes and Gale Business: Insights database with current news, data and reports of global companies. Includes also following databases: Gale Academic OneFile, Gale General OneFile, Gale OneFile: News, Archives Unbound, Gale Literature Sources. 
- This link opens in a new window

Muita hyödyllisiä tietokantoja

PsycInfo (Ovid) This link opens in a new window American Psychiatric Association -järjestön ylläpitämä kansainvälinen psykologian ja sen lähialojen viitetietokanta. Viitteitä vuodesta 1806 alkaen.Maintained by American Psychiatric Association, and it provides access to international literature in psychology and related disciplines. PsycInfo database features coverage beginning from 1806.
- This link opens in a new window
PsycArticles (Ovid) This link opens in a new window American Psychiatric Association -järjestön ylläpitämä tietokanta sisältää yli 100 lehden kokotekstiartikkelit. Aihealueet kattavat yleisen psykologian ja erikoisalueiden perusteiden lisäksi, sovellettua, kliinistä ja teoreettista psykologian tutkimusta.Maintained by American Psychiatric Association and contains full-text articles from over 100 journals. Subject areas cover applied, clinical and theoretical psychology research in addition to the basics of general psychology and specialty areas.
- This link opens in a new window
Sociological Abstracts (ProQuest) This link opens in a new window Sosiologian, sosiaalipolitiikan ja muiden yhteiskuntatieteiden kansainvälinen viitetietokanta. Sisältää lehtiartikkeliviitteiden lisäksi viitteitä konferenssijulkaisuihin.Sociological Abstracts abstracts and indexes the international literature in sociology and related disciplines in the social and behavioral sciences.
- This link opens in a new window
Social Services Abstracts (ProQuest) This link opens in a new window Sisältää viitteitä sosiaalityön ja sosiaalipalveluiden alalta. Kattaa myös mm. sosiaalihuollon ja sosiaalipolitiikan.Social Services Abstracts provides bibliographic coverage of current research focused on social work, human services, and related areas
- This link opens in a new window

Monitieteisiä, laajasti tiedonhaussa käytettyjä tietokantoja:

Web of Science This link opens in a new window Viitetietokantoja, joissa on artikkelitietojen lisäksi tietoa artikkelien saamista viittauksista. Web of Science sisältää Science Citation Expanded, Social Sciences Citation Index ja Arts & Humanities Citation Index -tietokannat. Sisältää myös Journal and Highly Cited Data -aineiston, joka kattaa Journal Citation Reports ja Essential Science Indicators -aineistot Web of Science provides seamless access to the Science Citation Expanded, Social Sciences Citation Index and Arts & Humanities Citation Index. Also includes Journal and Highly Cited Data, which covers Journal Citation Reports and Essential Science Indicators -resources. Also Derwent innovation index, Journal citations reports, Essential science indicators, Incites.
- This link opens in a new window
Scopus (Elsevier) This link opens in a new window Scopus on monitieteellinen viittaus- ja tiivistelmätietokanta, joka kattaa tieteellisiä lehtiä yli 5000 kustantajalta sekä konferenssijulkaisuja, ammattilehtiä ja kirjasarjoja. Scopuksessa on hakumahdollisuus yli 24 miljoonasta patentista, Scopusta voi käyttää myös viittausanalyysiin.Scopus is a multidisciplinary reference and abstract database covering scientific journals from over 5000 publishers, conference proceedings, professional journals and book series. Scopus is searchable for over 24 million patents, and can also be used for citation analysis.
- This link opens in a new window
Google Scholar This link opens in a new window Googlen tuottama hakukone, joka hakee tietoja tieteellisistä ja akateemisista verkkotiedonlähteistä. Scholarissa esiintyy satunnaisesti yliopistosta riippumatonta ongelmaa. Google's search engine, which indexes data of scholarly literature online. There is an intermittent problem with Google Scholar giving an error message. 
- This link opens in a new window
- This link opens in a new window

Lisää monitieteisiä tietokantoja:

Taylor & Francis Online This link opens in a new window Monitieteinen Taylor & Francis Library (SSH+S&T) sisältää n. 2000 e-lehteä. Lehdet ovat saatavilla vuodesta 1997 lähtien.The multidisciplinary Taylor & Francis Library (SSH+S&T) contains about 2000 e-journals. Journals are available since 1997.
- This link opens in a new window
Oxford Bibliographies - Childhood studies This link opens in a new window Oxford Bibliographies sisältää eri alojen johtavien asiantuntijoiden artikkeleita ja viitteitä alan julkaisuihin. Tampereen korkeakouluyhteisön käytössä aihealue: Childhood Studies.Oxford Bibliographies offers exclusive, authoritative research guides across a variety of subject areas. Tampere University community has access to: Childhood Studies
- This link opens in a new window
Wiley Online Library This link opens in a new window Sisältää tieteellisiä lehtiä lääketieteen, luonnon-, yhteiskunta- ja humanististen tieteiden sekä tekniikan, biotieteiden ja kemian aloilta. Sisältää myös e-kirjoja ja hakuteoksia eri aloilta.Multidisciplinary. Technology, nature sciences, medicine. 1997-, about 1400 full text journals. Reference Works licensed perpetually.
- This link opens in a new window
- This link opens in a new window
ScienceDirect (Elsevier) This link opens in a new window Yli 2200 lehden kokotekstiartikkelit pääosin luonnontieteiden ja lääketieteen aloilta, mutta myös taloustieteiden, yhteiskuntatieteiden sekä humanististen tieteiden aloilta. Sisältää myös kirjaston hankkimia e-kirjoja lähinnä tekniikan aloilta.Multidisciplinary. Technology, nature sciences, mathematics, business. 1995-, over 14 million articles, over 2200 full text journals. Contains also e-books mainly on technology.
- This link opens in a new window
- This link opens in a new window
SAGE Journals Online This link opens in a new window Sisältää yli 940 lehteä vuodesta 1999 lähtien mm. kasvatustieteen, psykologian, viestinnän, liiketalouden, tekniikan, luonnontieteiden, lääketieteen, yhteiskuntatieteiden ja humanististen tieteiden aloilta.Contains over 940 journals from 1999 in Business, Humanities, Social Sciences, and Science, Technology and Medicine.

Tietokantoja kielittäin

DiVA portal This link opens in a new window Ruotsalaisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten väitöskirjoja, opinnäytteitä, raportteja ja muita julkaisuja.A Swedish portal for research publications and student theses.

SwePub Ruotsin Kansalliskirjaston ylläpitämä tietokanta, josta löytyy ruotsalaisissa yliopistoissa ja valtion virastoissa julkaistuja artikkeleita, konferenssijulkaisuja, opinnäytteitä jne.

Riksarkivet This link opens in a new window Ruotsin Riksarkivetin digitoituja alkuperäislähteitä. Sisältää mm. Digitala forskarsalen -sivuston sekä Nationell Arkivdatabas (NAD) -tietokannan. Swedish National Archive documents on microfilm, scanned or original. Collections are mainly available on two platforms, Digital Research Room and the National Archives Database (NAD).

LIBRIS uppsök - examensarbeten och uppsatser i fulltext Ruotsin yliopisto- ja tiedekirjastojen hakupalvelun osio: Opinnäytteitä ja väitöskirjoja kokoteksteinä.

Vinkki: Kaupunginkirjaston kautta on saatavilla Pressreader-palvelu, josta löytyy Pohjoismaissa ilmestyviä päivä- ja aikakauslehtiä.

Vinkki: Kokoelmiemme Epressissä on mukana myös Ruotsissa ja Norjassa ilmestyviä lehtiä.

ePress - kotimaisia sanoma- ja aikakauslehtiä This link opens in a new window Opiskelija, käytä omalla koneella kampuksella Eduroam-verkkoa. HUOM! Ei etäkäyttöä. Sähköinen lehtipalvelu, joka tarjoaa kotimaiset paikallis- ja maakuntalehdet luettavaksi heti niiden ilmestyttyä painosta. Lehdet ovat digitaalisina näköisversioina. Lehdillä on 24 kuukauden arkisto. Palvelu sisältää myös seuraavat aikakaus- ja harrastelehdet eri aloilta: Avotakka, Evento, Faili (2024-), Hifimaailma, Hyvä Terveys, Image (-08/2024), Kameralehti, Kemia-lehti, Kiinteistö ja Energia, Koneviesti, Kuluttaja, Lapsen Maailma, Metsälehti (sis. Makasiini), Mondo, Moottori, Parnasso, Pelit, Rakennuslehti, Soundi, Suomen Kuvalehti (sis. TV-Maailma), Särö (2024-), Tekniikan Maailma, Tiede, Tulva (2024-),Työ Terveys Turvallisuus, Vesitalous (2024-). Huom! 15 yhtäaikaisen käyttäjän lisenssi. Lehtien lataaminen omalle laitteelle ei ole mahdollista.  Collection of Finnish newspapers and magazines. Note! No remote access.
- This link opens in a new window

DigiZeitschriften Open Access This link opens in a new window DigiZeitschriften on saksalainen voittoa tavoittelematon yhdistys. Se tukee tieteellistä tutkimusta asettamalla digitoituja tieteellisiä lehtiä saataville verkossa. Tampereen yliopistolla käytössävain palvelun Open Access lehdet. DigiZeitschriften is a German non-profit association. It is supporting scientific research by making retro-digitized scientific journals online available. Only open Access journals available.
- This link opens in a new window

Elektronische Zeitschriftenbibliothek (open access) The Electronic Journals Library is a service to facilitate the use of scholarly journals on the internet. The EZB contains journals which are accessible free of charge to anyone. It comprises titles from all areas of research.
German periodicals from the 18th and 19th centuries (open access) Digicollections of the Universität Bielefeld.

Vinkki: Kaupunginkirjaston kautta on saatavilla Pressreader-palvelu, josta löytyy Saksassa ilmestyviä päivä- ja aikakauslehtiä.

Katso lisää linkkejä saksankielisiin aineistoihin tämän oppaan Kirjat, Lehdet sekä Sanakirjat -välilehdiltä.

Integrum Profi This link opens in a new window Portaali, joka sisältää Venäjällä ja muissa IVY-maissa julkaistuja aineistoja: sanoma- ja aikakauslehtiä, uutistoimistojen ja radio- ja televisiokanavien aineistoja, internet-julkaisuja, kaunokirjallisuutta, virallisjulkaisuja ja tilastoja. Dokumentit ovat pääasiassa venäjäksi, mutta myös englanninkielistä materiaalia löytyy. Integrumissa on tarjolla myös käännöstyökaluja.Integrum Profi is a Russian portal that integrates several databases from Russia and other CIS (Commonwealth of Independent States) countries. It contains newspapers, magazines, materials from news agencies, Internet publications, literature, government publications and statistics. Also reference databases and library catalogues are included.
Integrum: My Integrum This link opens in a new window My Integrum on käyttäjän mielenkiinnon kohteiden mukaan räätälöitävä uutisseurantaväline. My Integrum is tool for follow up news tailored by the user
INION This link opens in a new window Venäjänkielinen yhteiskuntatieteellisten ja humanististen alojen tietokantakokoelma. Russian bibliographic databases in the field of social sciences and humanities

Opas Integrumin käyttöön (pdf)

Persée This link opens in a new window Humanististen ja yhteiskuntatieteellisten alojen ranskalaisten lehtien digitoituja vuosikertoja. Sis. n. 2-5 vuotta vanhempia lehtiä The Persée portal serves to disseminate scientific journals in French. All services offered by Persée are free of charge and open to all. The latest 2-5 years are not included.

Ota yhteyttä!

Tietoasiantuntija Paula Nissilä (pohjoismaiset kielet, saksa, suomi); Esa Hakala (venäjä), Janika Asplund (englanti)
kirjasto@tuni.fi
Anna palautetta
Kirjaston aukioloajat ja yhteystiedot

Andor-hakupalvelu

Andorista löydät kirjaston painetut aineistot ja laajan kansainvälisten e-aineistojen kokoelman. Kun teet opinnäytteeseen liittyvää tiedonhakua, on suositeltavaa Andorin lisäksi etsiä myös oman tieteenalan tietokannoista. Huomaathan, että kaikkien kotimaisten tai kansainvälisten tietokantojen sisältö ei löydy Andorin haulla.

Andor - hakupalvelu This link opens in a new window Andorista löytyy kirjaston hankkimat painetut ja elektroniset kirjat ja lehdet, sekä korkeakouluyhteisön opinnäytteet. Lisäksi Andorista löytyy laaja kansainvälisten artikkelien ja muiden julkaisujen kokoelma.

Andor-opas

Tietokannat A-Z

Tietoa tutkimusmenetelmistä

SAGE Research Methods This link opens in a new window
- This link opens in a new window
- This link opens in a new window
SAGE Research Methods sisältää kirjoja, hakuteoksia, lehtiartikkeleita ja videoita tutkimusmenetelmien aihealueilta.

SAGE Research Methods contains books, reference works, articles and videos on research methods.

Videotietokannat

Kanopy This link opens in a new window Suoratoistoalusta, joka sisältää tuhansia videoita, kuten dokumentteja, independent-elokuvia, opetuselokuvia, art house -elokuvia ja klassikkoja. Palvelua voi käyttää myös mobiili- ja TV-sovelluksilla.HUOM! Pelkkä elokuvien katselu ei vaadi tunnusta, mutta mm. tallentamiseen ja eri sovellusten käyttämistä varten omavalintainen tunnus täytyy luoda. E-aineisto-oppaan ohjeita videotietokantoihin Video streaming platform of movies and documentaries featuring thousands of different films, such as documentaries, independent films, educational films, Arthouse Movies and classic films. You can also find the Kanopy app for mobile devices and smart TVs.  PLEASE NOTE: You need to register to create the account if you e.g. like to save videos, create playlists or view through mobile and TV apps.More information about films and videos
- This link opens in a new window

Kanopy BBC collection
Linkki vaatii kirjautumisen Tuni-tunnuksella.

Bloomsbury Video Library: Arts and Humanities Collection This link opens in a new window Yli 2000 videota: taide-elokuvia, dokumentteja, haastatteluja ja oppitunteja mm. taiteen, arkkitehtuurin, elokuvan ja tanssin aloilta. Videot kuuluvat Arts & Humanities -kokoelmaan. Teatteritaiteen alan videot löytyvät Bloomsburyn Drama Online -alustalta. Over 2000 videos from top artists and producers. Subjects: Architecture & Design, Film & Cinema and Visual Arts, Dance, Communication & Culture, New Media and Digital Art. Drama and Performance videos have moved to Drama Online platform of Bloomsbury.
- This link opens in a new window
Naxos Video Library This link opens in a new window Laaja klassisen musiikin tallenteiden suoratoistovalikoima, josta löytyy materiaalia kokonaisista oopperoista baletti-ja tanssiesityksiin, ympäri maailmaa tallennetuista konserteista mielenkiintoisiin dokumentteihin, unohtamatta maailman johtavien artistien ja opettajien johtamia opetusvideoita. Huom! Vain yksi yhtäaikainen käyttäjä. Kirjaudu ulos kun lopetat palvelun käytön!Naxos Video Library offers an extensive library of classical music performances for on-demand streaming, with uninterrupted content ranging from full-length operas to ballets and dances, concerts from around the world to documentaries of fascinating tell-tales, not to mentiona growing series of masterclasses featuring some of today’s most prominent artists and teachers. Note! Only one simultaneous user. Remember to log out when you don't use the service anymore.
- This link opens in a new window
Naxos Music Library This link opens in a new window Ainutlaatuinen laaja klassisen musiikin suoratoistovalikoima, josta löytyy miljoonia kappaleita sekä suurten että pienten levy-yhtiöiden julkaisuilta, joita lisätään palveluun viikoittain. Äänitteiden lisäksi palvelusta löytyy myös paljon muuta materiaalia, esimerkiksi elämäkertoja, levytystietoja, kuratoituja soittolistoja ja runsaasti materiaalia opetuskäyttöön. Palvelua voi käyttää myös sekä iOS-että Android-mobiilisovellusten kautta. Huom! Vain kolme yhtäaikaista käyttäjää. Kirjaudu ulos kun lopetat palvelun käytön!Lisätiedot ja tarkemmat ohjeet mm. mobiilikäytöstä: https://www.fg-naxos.fi/Naxos Music Library offers an unrivalled breadthof classical music recordings for on-demand streaming, featuring millions oftracks on major and independent labels, including latest releasesadded weekly. Alongside the recordings are supplementary materials such as biographies, liner notes, curated playlists and a plethora of educational resources. Access through its mobile appsis also available. Note! Only three simultaneous users. Remember to log out when you don't use the service anymore.
- This link opens in a new window

Käytä aineistoja etänä

Hae tietokannat Tietokannat A-Z -listalta tai alakohtaisista oppaista. Kirjaudu niihin tuni-tunnuksella.
Kirjaudu kirjaston hakupalvelu Andoriin tuni-tunnuksella.
Voit myös ladata Libkey Nomad -lisäosan selaimeesi. Tällöin saat tiedon, jos löytämäsi artikkeli on saatavissa kirjaston kautta. Kirjautumalla tuni-tunnuksella saat pääsyn aineistoon.

Google Scholarin kautta kirjaston hankkimiin aineistoihin: Vasen yläkulma kolme viivaa ⇒ Asetukset ⇒ Kirjastolinkit ⇒ etsi ja valitse listalta Tampere University - TUNI Fulltext ⇒ tallenna

Etkö löydä tarvitsemaasi artikkelia kokoelmistamme?

Tutustu vaihtoehtoisiin tapoihin löytää artikkeleja.
Ota yhteyttä kaukopalveluun (maksullinen palvelu).

Kielitiede: Artikkelit ja tietokannat