Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Andor-opas: Suomi

Mikä Andor on?

Andorista  löydät sekä omat itsepalvelutoimintosi kirjaston asiakkaana että kirjaston tarjoamat painetut aineistot ja laajan kansainvälisten elektronisten aineistojen kokoelman. Jos teet opinnäytteeseen liittyvää tiedonhakua, on suositeltavaa Andorin lisäksi etsiä laajasti myös alakohtaisten oppaiden kautta oman tieteenalan tietokannoista. Aivan kaikkien kotimaisten tai kansainvälisten tietokantojen sisältö ei löydy Andorin haulla, vaan voit siirtyä aineistojen omiin käyttöliittymiin.Tällaisia aineistoja ovat mm. MOT, Edilex, Terveysportti.

Painetun aineiston lainaamiseen tarvitset kirjastokortin.

Kirjautuminen ja etäkäyttö

Andoriin kirjautuminen

 • Jos olet Tampereen yliopiston tai TAMKin opiskelija tai henkilökuntaa, kirjaudu sisään tuni-tunnuksella. Samalla kirjautumisella saat käyttöön sekä e-aineistot etänä että pääset tarkastelemaan lainatietojasi. Jos olet kieltänyt tietojesi luovutuksen opiskelija-/henkilökuntarekisteristä, joudut ottamaan yhteyttä kirjaston asiakaspalveluun tietojesi lisäämiseksi.
 • Muut asiakkaat kirjautuvat joko kirjaston rekisteriin ilmoittamallaan sähköpostiosoitteella tai kirjastokortilla. Kirjastokortilla kirjauduttaessa mikäli sinulla ei ole vielä salasanaa tai salasanasi on nollattu, kirjoita salasanakenttään joku merkki/merkkejä, niin sinut ohjataan asettamaan uusi salasana (vähintään 8 merkkiä, kirjaimia tai numeroita). Mikäli unohdat salasanasi, niin ota yhteyttä kirjastoon ja salasanasi nollataan, jonka jälkeen pääset taas asettamaan uuden salasanan edellä mainitulla tavalla.
 • Taysin henkilökunta voi hakea e-aineistojen vierailijatunnusta tällä lomakkeella. Lisätietoja e-aineistojen käytöstä sairaalan ulkopuolella löydät Sairaalaportaalista. Ota yhteyttä kirjastoon, jos et pääse kirjautumaan tunnuksella.

PIN-koodi (lainausautomaattia varten)

 • Nelinumeroista PIN-koodia käytetään vain lainausautomaateilla lainattaessa.
 • Jos sinulla ei vielä ole PIN-koodia tai olet unohtanut sen, niin uuden PIN-koodin voi asettaa Andorin kautta kirjautumalla sisään, valitsemalla kirjastokortti, Omat  tiedot ja sieltä valitsemalla Päivitä salasana/pin-koodi.
 • Vaihtoehtoisesti PIN-koodin voi asettaa/vaihtaa ottamalla yhteyttä kirjastoon tai käymällä kirjaston asiakaspalvelupisteessä.

Andorin etäkäyttö
Voit tehdä Andorissa hakuja kirjautumattakin. Tuloslistalta siirtyessäsi rajattuun e-aineistoon sinulta kuitenkin kysytään tuni-tunnus, ennen kuin pääset palveluntarjoajan sivulle aineistoon käsiksi. Andoriin kirjautuminen on toki suositeltavaa, koska tällöin saat kattavammat tulokset hakuihin ja muut Andorin asiakastoiminnot käyttöösi ja lisäksi voit tallentaa e-aineistoja Andorissa omiin suosikkeihin. Tällöin ei myöskään kysytä kirjautumista enää aineistoon siirryttäessä.

Tietokantojen etäkäyttö

Jos etsit yksittäistä tietokantaa, voit edetä A - Z -tietokantalistan kautta (linkki kirjaston opassivulla tai Andorin yläreunassa) tai alakohtaisten oppaiden tietokantalinkkien kautta. Joissain tilanteissa selain muistaa jos olet jo kirjautunut Andoriin. Tietokantoihin ei kuitenkaan kannata edetä ns. googlaamalla, sillä silloin ei saa lisenssialaista aineistoa näkyviin.

Omat tiedot

Painetun aineiston lainaamiseen tarvitset aina aktivoidun kirjastokortin. Andorin kirjastokorttinäkymä näkyy myös asiakkaille, joilla ei ole kirjastokorttia. Varauksen tekeminen onnistuu teknisesti ilman kirjastokorttia, mutta et pysty lunastamaan lainaasi ilman kirjastokorttia.

Kun kirjaudut sisään, pääset katsomaan lainatietojasi, yhteystietosi, maksutietosi. Voit uusia lainasi ja näet varaamiesi kirjojen tilanteen.  Kirjastokortti-kohdasta avautuu yleiskatsaus jossa näet yhdellä silmäyksellä omat asiakkuustietosi. Voit siirtyä tarkastelemaan tarkemmin osioita lainat, varaukset, maksut, lainakiellot ja viestit sekä omat tiedot.

Suosikit-osiossa näet aiemmin tallentamiasi hakutuloksia. Voit tallentaa myös hakuja ja tehdä niistä uutuusvahteja. Suosikkeja voit tägittää lisäämällä sopivia aihesanoja. Ne näkyvät vain itsellesi.

Muista kirjautua ulos Andorista, jos käytät yleisessä tilassa olevaa tietokonetta.

Näkymä kirjastokortin yleiskatsauksesta.

Suosikit-osiossa näet aiemmin tallentamasi suosikit.

Painetun teoksen löytäminen

Andor löytää kirjan mahdolliset eri painokset ja niputtaa ne yhteen, voit tarkastella eri painoksia kohdasta "katso kaikki versiot". Listan yläosasta pääset uusimpaan painokseen, saatavana useammassa kokoelmassa näet sijainnit, joista teosta löytyy. Jos teosta on monessa paikassa, näytä lisää -toiminto näyttää esimerkiksi lyhytlainat kyseisestä teoksesta. Voit varata lainassa olevia teoksia, mutta hyllyssä oleva kirja täytyy itse käydä noutamassa.

Kuva kirjan Tutki ja kirjoita hakunäkymästä.

 

 

Perushaku ja tarkennettu haku

Perushaussa voit hakea aineistoa kaikista aineistoista tai valita valmiin rajauksen

 • kirjaston kokoelmaan (kurssikirjat, painetut kokoelmat, osa e-kirjoista, lehtien nimet ym.)
 • julkaisuarkistoihin (hakee Tampereen yliopiston opinnäytteitä ja muita julkaisuja yliopiston Trepo-julkaisuarkistosta ja TAMKin opinnäytteitä Theseus-julkaisuarkistosta)
 • kansainvälisiin artikkeleihin (Central Discovery Index, löytää kv-artikkelien lisäksi myös viitteitä kansainvälisiin kirjoihin ja e-kirjoihin)
 • painettuihin julkaisuihin (hakee vain painettuja kirjojen ja lehtien tietoja)

Andorin hakukohdennukset perushaussa

- AND ja OR: Hakusanojen yhdistämisessä voit käyttää loogisia operaattoreita (AND ja OR, kirjoitettava isoilla kirjaimilla). Operaattoreita voi ryhmitellä sulkulausekkeisiin.

Esimerkkejä hakulauseista:

 • "higher education" AND quality
 • Finnish OR Finland
 • "big data"
 • korkeakouluopetu*

Fraasihaku. sanoja voi ryhmitellä fraaseiksi: "sosiaalinen media", "big data"

Hakusanojen katkaisu suomenkielisissä sanoissa: hakusanoja voi katkaista *-merkin avulla. Katkaisumerkki ei toimi lainausmerkkien sisällä, jos katkaistu sana on muu kuin fraasin viimeinen sana eli "sosiaali* media*" ei toimi, "kevyen liikenteen väyl*" toimii. Hakusanojen katkaisua suositellaan suomenkielisiin sanoihin.

Englanninkielisiä sanoja ei yleensä kannata katkaista. Englanninkielisissä sanoissa Andorissa on automaattinen ns. stemming eli kantasanahaku, joten yleisissä sanoissa haku toimii ilman katkaisumerkkiä. Esim behavior hakee sanoja taipuneessa muodossa ja löytää myös eri vastineita behavior/behaviour tai behavioural, behavioral. Tähdellä voit rajata haun kohdentumaan vain tietyn sanan alkuvartalon omaaviin sanoihin.Tämän vuoksi tähdellä katkaisemalla tulee usein vähemmän tuloksia, koska automaattinen stemming menee pois päältä.  Englanninkielisiä fraaseja ei kannata katkaista, koska fraasien sisälläkin sanoissa automaattinen kantasanahaku. Lisätietoja Search and ranking in Central Discovery Index.

Tarkennetussa haussa voit tehdä enemmän valintoja. Voit kohdentaa hakusi samoihin kokoelmiin kuin perushaussa valitsemalla yhden radiopainikkeista. Voit kohdentaa hakusanasi teoksen nimeen, tekijään tai aiheeseen. Voit hakea täsmällisellä termillä aihe on tarkalleen-valinnalla, joka vastaa lainausmerkkejä. Voit yhdistellä hakusanojasi pudotusvalikosta löytyvien AND/OR/NOT-operaattorien avulla ja kohdentaa hakua tiettyyn julkaisutyyppiin, kieleen tai aikaväliin.

tarkennettu haku Andorissa

Huom! Lue ensin ohjeet Boolen hausta ja fraasihausta (fraasihakuihin on tiettyjä rajoituksia). Lue myös millä perusteella hakujärjestelmä rankkaa tulokset: Search and ranking in Central Discovery Index.

Laajempiin ja systemaattisiin hakuihin suositellaan lisäksi hakua tietokantojen omissa hakuliittymissä, näitä löydät tietokantalistalta (a-z) tai alakohtaisista oppaista.

Hakutulosten tallentaminen Andorissa

Tuloslistalta löytyy kunkin dokumentin vierestä kuvakkeita, joiden avulla voit tallentaa viitteitä itsellesi jatkokäsittelyä varten.

Voit joko lähettää hakutuloksia itsellesi sähköpostiin (kirjekuvake), tai kopioida eri viittaustyylien mukaisesti lähdeviitemuodossa (lainausmerkkikuvake) tai tallentaa hakutuloksia omalle tilillesi Andorissa (nuppineulakuvake) .

Kolmesta pisteestä avautuu muita vaihtoehtoja, kuten viitteen tallentaminen viitteidenhallintaohjelmiin Huom! RefWorks-tilaus päättynyt 31.12.2021. Katso ohjeet viitteiden viennistä Andorista Zoteroon. Vienti onnistuu yksittäisestä viitteestä, tuloslistalta kolmen pisteen kautta saat useamman viitteen vietyä tai esimerkiksi suosikkien kautta. Esimerkiksi Zoteroon viitetiedot viedään RIS-tiedostona tai Zoteron selaimen lisäosan Connectorin avulla.

Andor_tuloksen_tallentaminen

Haun muokkaaminen ja rajaaminen

Voit muokata hakuasi haun jälkeen. Löydät vasemmasta laidasta rajausvaihtoehtoja. Useimmat rajausvaihtoehdot rajaavat tulostasi pienemmäksi.

Hyödyllisiä rajausvaihtoehtoja ovat mm:

 • kirjasto: tässä voit rajata minkä toimipaikan painettuja kirjoja haluat tulokseksi.
 • saatavilla verkossa: tämän valitsemalla saat tuloksia , joita voi lukea verkossa (lisenssinalaisen e-aineiston etäkäyttöön vaaditaan tuni-tunnukset)
 • vuosi: voit rajata tuloksia halutulle aikavälille.
 • vertaisarvioidut lehdet: hakusi kohdentuu sellaisiin lehtiin, jotka sisältävät vertaisarvioituja artikkeleita. Tämä rajaus ei ole täysin aukoton, sillä tuloksiin voi tulla vertaisarvioitujen lehtien sisällä olevia muita artikkeleita, kuten kirja-arvioita. Lisäksi rajauksen ulkopuolelle jäävät esim. vertaisarvioidut kirjat. Huom! Andorin vertaisarviointikuvake perustuu Ulrichswebin tietoihin vertaisarvioiduista kausijulkaisuista. Hakutulokseen saattaa tulla lehtien lisäksi joitakin kirjoja, kuten konferenssikirjoja tai sarjamuotoisia kirjoja. Sellaisista kirjoista, joista vertaisarviointimainintaa ei löydy Andorin tuloslistasta, kirjan tieteellisyyden voi itse tarkistaa menemällä e-kirjan sisälle tai tutkimalla painettua kirjaa ja tarkistamalla kustantajan, vertaisarviointitiedon, lähdeviitteet ym. Vaikka vertaisarviointimaininta puuttuisi Andorista, se ei välttämättä tarkoita sitä, etteikö kirja olisi vertaisarvioitu, vaan kirjoista pitää itse tarkistaa tieteellisyys. Vertaisarviointimaininta kirjan kohdalla ei välttämättä ole täysin luotettava.
 • HUOM! Jos olet tehnyt haun kaikki-kohdennuksella ja jos haluat rajata niin, että saat tulokseksi vertaisarvioituja lehtiä, jotka ovat saatavilla verkossa, toimi niin että valitse rajaukset peräkkäin, ei yhtaikaa! Jos olet tehnyt haun CDI-indeksissä eli kohdentanut hakuruudusta kansainvälisiin artikkeleihin, voit valita saatavilla verkossa + vertaisarvioidut yhtaikaa.
 • Yleisohje haun rajaamiseen on että saman fasettijoukon sisällä valitut rajaukset ovat joko tai -rajauksia.Esimerkiksi aineistotyyppi-kohdasta "väitöskirjat" ja "lisensiaatityöt" ruksaamalla saat tuloksia jotka ovat joko väitöskirjoja tai lisensiaatintöitä.

Tietokantahaku (A - Z tietokannat ja alakohtaiset oppaat)

A-Z-tietokantalistalta löydät linkit tietokantoihin. Andorin omat haut (perushaku ja tarkennettu haku) noutaa paljon kansainvälisiä artikkeleita. Andorin oman haun ulkopuolelle jäävät kuitenkin esimerkiksi suomalaiset artikkeliviitteet ja osa kansainvälisistä viitteistä. Kattavaan tiedonhakuun suositellaan että käytät sekä Andorin omaa hakua että etsit lisäksi tietokannoista joihin pääset alakohtaisten oppaiden tai tietokantalistan kautta. Myös tiettyjen tietokantojen (tilastotietokannat, oikeudelliset lähteet) materiaali on suositeltavaa hakea niiden omissa hakuliittymissä.

Lehtihaku

Lehtihaussa voit etsiä elektronisia lehtiä ja painettuja lehtiä lehden nimellä tai ISSN-numerolla.  Ulkomaisia lehtiä aloittain -valikosta löydät kansainväliset lehdet aiheittain.

E-kirjat Andorissa

E-kirjoja voi etsiä Andorin kautta.

E-kirjat saat esille kirjoittamalla hakusanasi ja valitsemalla "kaikki aineistot", joka on haun oletuksena. Haun jälkeen valitse vasemmalta rajaukset aineistotyyppi "kirja" ja "saatavilla verkossa".

Voit etsiä e-kirjoja myös suoraan e-kirjapalveluista, katso myös E-kirjaopas.