E-aineistot ja tiedonhaku - Tampereen yliopiston kirjaston Sairaalaportaali - Oppaat

Andor - Tampereen yliopiston kirjaston hakupalvelu

Käytä e-aineistoja

Tampereen yliopiston kirjaston elektroniset aineistot ja tietokannat ovat käytössä Tampereen yliopistollisen sairaalan, Tampereen yliopiston ja Tampereen ammattikorkeakoulun verkkoon kuuluvilla koneilla. Taysin henkilöstö pääsee yliopiston kirjaston materiaaleihin Tays Keskussairaalan, Tays Sastamalan, Tays Valkeakosken, Tays Pitkäniemen ja Tays Hatanpään sairaalakampuksilta. Perusterveydenhuollon yksiköistä materiaaliin ei pääse.

E-aineistojen etäkäyttö onnistuu Taysin vakioimilla kannettavilla tietokoneilla VPN-yhteydellä, erillisiä etäkäyttötunnuksia ei enää myönnetä. Jos sinulla on Tampereen korkeakouluyhteisön Tuni-tunnus, pääset kirjautumaan e-aineistoihin Andor-hakupalvelun ja tietokantalistan kautta.

Huomaathan, että Tampereen yliopiston kirjaston Terveysportti-lisenssi ei kata Taysia. Taysilla on oma Terveysportti-lisenssi. Voit käyttää yliopiston lisensoimaa Terveysporttia Tuni-tunniksilla, lue lisää e-aineisto-oppaasta.

Oppaita tiedonhakuun

Tiedonhaun opas - tutustu tieteelliseen tiedonhakuun
Systemaattinen tiedonhaku - opas systemaattisen tiedonhaun eri vaiheisiin. Soveltuu erityisesti systemaattisen katsauksen tekemiseen.
E-aineisto-opas - yksityiskohtaiset ohjeet e-aineistojen käyttöön ja tietoa käyttöehdoista
Lääketieteen tieteenalaopas
Terveystieteiden ja terveysalan tieteenalaopas
Viitteidenhallintaohjelmat

Etkö löydä tarvitsemaasi aineistoa?

Auta meitä kehittämään kokoelmiamme ja tee hankintaehdotus.
Voit tilata kirjoja ja artikkeleita muiden kirjastojen kokoelmista kaukopalvelun kautta. Käytä tilauslomaketta.
Voit myös antaa palautetta aineistoista palautelomakkeella tai sähköpostitse osoitteeseen hankinta.kirjasto@tuni.fi

Lääketieteen keskeisiä tietokantoja

Medline on lääke- ja terveystieteiden sekä lähialojen tärkein kansainvälinen kirjallisuusviitetietokanta. Medline on tarjolla Ovidin ja PubMedin käyttöliittymissä.

Medline (Ovid) This link opens in a new window Lääke- ja terveystieteiden sekä lähialojen tärkein kansainvälinen tietokanta. Tietokannan tuottajana on National Library of Medicine. Medline is widely recognized as the premier source for bibliographic and abstract coverage of biomedical literature. The database is produced by National Library of Medicine.
- This link opens in a new window
Medline (PubMed) This link opens in a new window Lääke- ja terveystieteiden sekä lähialojen keskeinen kansainvälinen tietokanta. Tietokannan tuottajana on National Library of Medicine. Medline is widely recognized as the premier source for bibliographic and abstract coverage of biomedical literature. The database is produced by National Library of Medicine.
- This link opens in a new window

Ohjeita: PubMed User Guide - NLM:n opas PubMediin National Library of Medicinen opas PubMedin käyttöön.
Ohjeita: Using PubMed in Evidence-Based Practice - NLM:n itseopiskelumateriaali When conducting research, evidence-based practice is a method for framing clinical questions that will help yield optimal search results. PubMed.gov is a free research tool from the National Library of Medicine®. This course will show you how to use evidence-based practice when searching clinical questions using PubMed®
Video: PubMed Online Training - NLM:n opetusvideoita National Library of Medicinen tekemät PubMed-opetusvideot ovat katsottavissa tämän linkin takana.
Ohjeita: PubMed-opas (Oulun yliopisto) Tästä Oulun yliopiston kirjaston kuvallisesta oppaasta löydät ohjeita PubMedin käyttöön.
Ohjeita: A roadmap for searching literature in PubMed (Vrije Universiteit Amsterdam) In this LibGuide you will to learn how to build and conduct a systematic search in PubMed. The following steps will be covered: Research question: formulate your research question and divide it into elements Logbook: develop and document your search strategy Collecting MeSH terms: find controlled search terms in PubMed Collecting free-text terms: collect terms and search in the title and abstract [tiab] of the record Truncation and Phrase searching: learn to use two search techniques Combining: use Boolean operators Filters: apply clinical queries and other search filters to refine your results Evaluating: evaluate your search results and modify your search strategy if necessary References: manage references and insert citations into a document Other resources: use other relevant literature databases to find more references
Termix -MeSH -asiasanasto suomeksi Lääketieteen MeSH-asiasanasto suomeksi ja englanniksi.
Medical Subject Headings - MeSH -asiasanasto englanniksi

Cochrane Libraryyn on koottu kansainvälisen Cochrane-verkoston asiantuntijoiden tekemät systemaattiset katsaukset (Cochrane Database of Systematic Reviews), ja tietoja kliinisten kokeitten tuloksia raportoivista kansainvälisistä artikkeleista (Cochrane Central Register of Controlled Trials).

Cochrane Library (Terveysportti) This link opens in a new window Cochrane-kirjasto sisältää kolme säännöllisesti päivitettävää tietokantaa, mukaan lukien Cochrane-verkoston tuottamat järjestelmälliset katsaukset. Tietokannat tarjoavat korkeatasoista ja luotettavaa näyttöön perustuvaa tietoa terveydenhuollon päätöksentekijöille. Huomioithan, että Advanced Search toimii etäkäytössä ainoastaan mentäessä palveluun Terveysportin kautta. Cochrane Library contains three regularly updated databases, including systematic reviews produced by the Cochrane Network. The databases provide high quality and reliable evidence-based information for health care decision-makers. Please note that when off-campus, advanced search can be used by going first to Terveysportti and from there to Cochrane.
- This link opens in a new window

Cochrane-ohje (© Tampereen yliopiston kirjasto)

Complete Anatomy ja Visibly Body -palvelut ovat käytettävissä mobiilisovelluksina, Visibly Bodya voit käyttää myös tietokoneella. Latausohjeet löydät e-aineisto-oppaasta:

Complete Anatomy
- This link opens in a new window
Lääketieteen opetuksen ja oppimisen tueksi kehitetty anatomiapalvelu / sovellus. Katso E-aineisto-oppaan Complete Anatomy -ohjeet

Complete Anatomy is an anatomy learning tool designed to support medical education. See E-resource guide's Complete Anatomy instructions
Visible Body – Anatomy & Physiology This link opens in a new window Interaktiivinen 3D-anatomiatietokanta ja oppimistyökalu. IOS- ja Android-mobiililaitteille on tarjolla Anatomy & Physiology -sovellus, joka löytyy sovelluskaupoista. Visible Body -ohjeet e-aineisto-oppaassa Interactive 3D learning tool and anatomy database planned for university purposes. There is an application available for IOS and Android mobile devices. The applications can be found in the application stores. Visible Body instructions in e-resource guide
- This link opens in a new window
Visible Body – Human Anatomy Atlas This link opens in a new window Interaktiivinen 3D-anatomiatietokanta ja oppimistyökalu. IOS- ja Android-mobiililaitteille on tarjolla Human Anatomy Atlas -sovellus, joka löytyy sovelluskaupoista. Visible Body -ohjeet e-aineisto-oppaassa An interactive 3D learning tool and anatomy database planned for university purposes. There are Human Anatomy Atlas applications available for IOS and Android mobile devices. The applications can be found in the application stores. Visible Body instructions in e-resource guide
- This link opens in a new window
Visible Body – Muscle Premium This link opens in a new window Interaktiivinen 3D-anatomiatietokanta ja oppimistyökalu lihasten toiminnasta. IOS- ja Android-mobiililaitteille on tarjolla Muscle Premium -sovellus, joka löytyy sovelluskaupoista. Visible Body -ohjeet e-aineisto-oppaassa An interactive 3D learning tool and anatomy database planned for university purposes. There are Muscle Premium applications available for IOS and Android mobile devices. The applications can be found in the application stores. Visible Body instructions in e-resource guide
- This link opens in a new window
Visible Body - Physiology & Pathology This link opens in a new window Interaktiivinen 3D-tietokanta ja oppimistyökalu ihmisen elintoiminnosta, niiden häiriöistä ja yleisimmistä sairauksista. IOS- ja Android-mobiililaitteille on tarjolla Physiology & Pathology -sovellus, joka löytyy sovelluskaupoista. Visible Body -ohjeet e-aineisto-oppaassa An interactive guide to core processes and common diseases of the human body. There are Physiology & Pathology application available for IOS and Android mobile devices. The applications can be found in the application stores. Visible Body instructions in e-resource guide

Terveysportti This link opens in a new window Terveysportti on terveydenhuoltoalan ammattilaisten portaali. Terveysportti helpottaa ja nopeuttaa päivittäistä työtä tarjoamalla tarvittavan lääketieteellisen tiedon yhdessä paikassa. Terveysportin ohjeet e-aineisto-oppaassa
- This link opens in a new window
Tampereen yliopiston kirjaston Terveysportti-lisenssi ei kata Taysia. Taysilla on oma Terveysportti-lisenssi

Ohjeita: Terveysportti käytännön työssä Duodecimin avoin oppimateriaali kaikille Terveysportista kiinnostuneille; kurssin kesto noin 20 min.
Video: Terveysportti Kirjaston Terveysportti-opetusvideo

DynaMed Plus on laaja erikoisalakohtainen, näyttöön perustuva tietokanta kliinisen päätöksenteon tueksi. Se sisältää kustakin aiheesta tiiviin yleiskatsaus- ja suosituskappaleen (Overview and Recommendations) sekä tiivistelmät systemaattisten katsausten ja laadukkaiden alkuperäisartikkeleiden tuloksista.

DynaMed (Terveysportti) This link opens in a new window DynaMed Plus on erikoisalakohtainen, näyttöön perustuva tietokanta kliinisen päätöksenteon tueksi. DynaMed Plus is a clinician-focused tool designed to facilitate efficient and evidence-based patient care.
- This link opens in a new window

Kun tarvitset tietoa käynnissä olevista kliinisistä kokeista tai systemaattisista katsauksista, ovat rekisterit hyödyllisiä lähteitä.

ClinicalTrials.gov ClinicalTrials.gov on kansainvälinen käynnissä olevien kliinisten kokeitten rekisteri.
PROSPERO PROSPERO on kansainvälinen käynnissä olevien systemaattisten katsausten rekisteri.
Research Registry The Research Registry is a one-stop shop for registering all types of research studies, from ‘first in man’ case reports to observational/interventional studies to systematic reviews and meta-analyses. The process is easy, simple and take less than five minutes.
ScanMedicine University of Newcastlen (UK) ylläpitämä hakukone, jolla voi etsiä käynnissä olevia kliinisiä kokeita useista rekistereistä samanaikaisesti. Lisätietoja: https://www.nihr.ac.uk/news/nihr-launches-innovative-searchable-database-of-global-clinical-trials/27660
WHO International Clinical Trials Registry Platform WHO ICTRP on kansainvälinen, käynnissä olevien kliinisten kokeitten metarekisteri. Pystyt yhdellä haulla etsimään tietoja usean eri maan rekisteristä.

Epistemonikoksesta löydät julkaistuja systemaattisia katsauksia. Sisältö on haravoitu useasta lähteestä, mukaan lukien Medlinestä.

Alta löydät linkit suomalaisiin, ruotsalaisiin ja englantilaisiin hoitosuosituksiin.

ECRI Guidelines Trust ECRI Guidelines Trust sisältää kansainvälisiä hoitosuosituksia. Käyttö edellyttää maksuttoman käyttäjätilin luomista. ECRI Guidelines Trust™ is a publicly available web-based repository of objective, evidence-based clinical practice guideline content. Its purpose is to provide physicians, nurses, other clinical specialties, and members of the healthcare community with up-to-date clinical practices to advance safe and effective patient care. This centralized repository includes evidence-based guidance developed by nationally and internationally recognized medical organizations and medical specialty societies.
Hoitotyön tutkimussäätiö (Hotus) Hoitotyön tutkimussäätiön laatimat hoitosuositukset
Käypä Hoito Käypä Hoito sisältää kansalliset hoitosuosituksemme.
Nationella riktlinjer Ruotsalaiset hoitosuositukset.
NICE guidance Arvostetun, englantilaisen National Institute for Health and Care Excellencen antamat suositukset.

Terveystieteiden keskeisiä tietokantoja

Medic This link opens in a new window Kotimainen lääketieteen ja terveystieteiden viitetietokanta. Medic-tietokantaa tuottaa Helsingin yliopiston kirjasto. Tietokantaan kerätään viitteitä kansainvälisten tietokantojen ulkopuolelle jäävistä Suomen terveydenhuoltoalan julkaisuista. Osasta viitteitä on linkit kokoteksteihin. The Finnish medical and health science reference database provided by Helsinki University Library. Contains references to medical and health sciences literature, published in Finland and not included in international databases.
- This link opens in a new window

Medic-ohjeita:

Terveysportti This link opens in a new window Terveysportti on terveydenhuoltoalan ammattilaisten portaali. Terveysportti helpottaa ja nopeuttaa päivittäistä työtä tarjoamalla tarvittavan lääketieteellisen tiedon yhdessä paikassa. Terveysportin ohjeet e-aineisto-oppaassa
- This link opens in a new window
Tampereen yliopiston kirjaston Terveysportti-lisenssi ei kata Taysia. Taysilla on oma Terveysportti-lisenssi

Ohjeita:

Finna This link opens in a new window Finna.fi-palvelusta löydät museoiden, kirjastojen, arkistojen ja muiden yhteistyöorganisaatioiden aineistoja. Monipuolisilla hakutoiminnoilla miljoonien aineistojen äärelle pääset helposti ja nopeasti. Finna.fi tarjoaa myös valikoituja sisältöjä eri käyttötarkoituksiin. Finna is home to Finnish cultural and science resources. Finna is composed of the Finna.fi search service, which brings all the resources together, and hundreds of other Finna search services.
- This link opens in a new window

Finna soveltuu hyvin erityisesti TAMKin oppiaineisiin.

Medline on lääke- ja terveystieteiden sekä lähialojen tärkein kansainvälinen kirjallisuusviitetietokanta. Medline on tarjolla Ebscohostin, Ovidin ja Pubmedin käyttöliittymissä.

Medline (EBSCO) This link opens in a new window Lääke- ja terveystieteiden sekä lähialojen tärkein kansainvälinen tietokanta. Tietokannan tuottajana on National Library of Medicine. Medline is widely recognized as the premier source for bibliographic and abstract coverage of biomedical literature. The database is produced by National Library of Medicine.
- This link opens in a new window
Medline (Ovid) This link opens in a new window Lääke- ja terveystieteiden sekä lähialojen tärkein kansainvälinen tietokanta. Tietokannan tuottajana on National Library of Medicine. Medline is widely recognized as the premier source for bibliographic and abstract coverage of biomedical literature. The database is produced by National Library of Medicine.
- This link opens in a new window
Medline (PubMed) This link opens in a new window Lääke- ja terveystieteiden sekä lähialojen keskeinen kansainvälinen tietokanta. Tietokannan tuottajana on National Library of Medicine. Medline is widely recognized as the premier source for bibliographic and abstract coverage of biomedical literature. The database is produced by National Library of Medicine.
- This link opens in a new window

Ohjeita:

MeSH-asiasanasto
Medline (Ovid) - Ohjeita
Medline (EBSCO) - Ohjeita
Ohjeita: A roadmap for searching literature in PubMed (Vrije Universiteit Amsterdam) In this LibGuide you will to learn how to build and conduct a systematic search in PubMed. The following steps will be covered: Research question: formulate your research question and divide it into elements Logbook: develop and document your search strategy Collecting MeSH terms: find controlled search terms in PubMed Collecting free-text terms: collect terms and search in the title and abstract [tiab] of the record Truncation and Phrase searching: learn to use two search techniques Combining: use Boolean operators Filters: apply clinical queries and other search filters to refine your results Evaluating: evaluate your search results and modify your search strategy if necessary References: manage references and insert citations into a document Other resources: use other relevant literature databases to find more references

CINAHL Complete (EBSCO) This link opens in a new window Hoitotieteen ja hoitotyön sekä lähialojen kansainvälinen kokotekstitietokanta. Hoitotyö, biolääketiede, terveystieteiden alan kirjastotyö, täydentävät hoidot, kansanterveys ja 17 muuta terveysalan aihealuetta. Oman tilin luomiseen tarvitaan Tampereen korkeakouluyhteisön TUNI-käyttäjätunnus. CINAHL®Complete is source of full-text for nursing & allied health journals. CINAHL covers nursing, biomedicine, health sciences librarianship, alternative/complementary medicine, consumer health and 17 allied health disciplines. Tampere Universities community's TUNI account is needed for creating an own EBSCO account.
- This link opens in a new window

Cinahl-ohjeita:

Cinahl vapaasanahaku (video)

Cinahl asiasanahaku (video)

Cinahl asia- ja vapaasanahakujen yhdistäminen (video)

Cinahl hakuhistorian tallennus (video)

Cinahl EBSCO - ohjeita

JBI Complete (Ovid) This link opens in a new window JBI Complete -palvelua käytetään näyttöön perustuvan tiedon hakemiseen, arviointiin ja soveltamiseen terveydenhoitoalalle. Palvelu on suunniteltu tukemaan hoitokäytäntöjä ja kliinistä päätöksentekoprosessia. JBI Complete is used to retrieve, evaluate and apply evidence-based information to healthcare. The service is designed to support treatment practices and clinical decision-making process. PACES- ja SUMARI-palveluihin on luotava käyttäjätili. You must log in to use SUMARI and PACES.
- This link opens in a new window

Cochrane Library (Terveysportti) This link opens in a new window Cochrane-kirjasto sisältää kolme säännöllisesti päivitettävää tietokantaa, mukaan lukien Cochrane-verkoston tuottamat järjestelmälliset katsaukset. Tietokannat tarjoavat korkeatasoista ja luotettavaa näyttöön perustuvaa tietoa terveydenhuollon päätöksentekijöille. Huomioithan, että Advanced Search toimii etäkäytössä ainoastaan mentäessä palveluun Terveysportin kautta. Cochrane Library contains three regularly updated databases, including systematic reviews produced by the Cochrane Network. The databases provide high quality and reliable evidence-based information for health care decision-makers. Please note that when off-campus, advanced search can be used by going first to Terveysportti and from there to Cochrane.
- This link opens in a new window

Nursing & Allied Health Database (ProQuest) This link opens in a new window Hoitotieteen ja lähialojen viitteitä, kokotekstiartikkeleita, videoita, opinnäytteitä ym. The database offers reliable, comprehensive coverage of the fields of nursing and allied health including journals, video, dissertations, reference books and more.
- This link opens in a new window

Nursing & Allied Health Database -ohjeita Tietokannan käyttöohjeet englanniksi

Ohjeita:

Haku Nursing & Allied Health -tietokannasta (video)

PsycInfo (Ovid) This link opens in a new window American Psychiatric Association -järjestön ylläpitämä kansainvälinen psykologian ja sen lähialojen viitetietokanta. Viitteitä vuodesta 1806 alkaen. PsycInfo is maintained by American Psychiatric Association, and it provides access to international literature in psychology and related disciplines. PsycInfo database features coverage beginning from 1806.
- This link opens in a new window

Ohjeita:

Alta löydät linkit suomalaisiin, ruotsalaisiin ja englantilaisiin hoitosuosituksiin.

Hoitotyön tutkimussäätiö (Hotus) Hoitotyön tutkimussäätiön laatimat hoitosuositukset
Käypä Hoito Käypä Hoito sisältää kansalliset hoitosuosituksemme.
Nationella riktlinjer Swedish clinical guidelines
NICE guidance Guidelines provided by the National Institute for Health and Care Excellence (NICE) in the UK.

Katso myös

DailyMed DailyMed sisältää tietoja lääkkeistä ja lääkeaineista, DailyMed on National Library of Medicinen (NLM) ylläpitämä palvelu.
LILACS LILACS sisältää terveydenalan julkaisuja Latinalaisesta Amerikasta ja Karibian alueelta. LILACSia ylläpitää ja päivittää verkosto, joka koostuu yli 600 koulutus-, hallinto- ja terveysalan tutkimuslaitoksesta. LILACSia koordinoi BIREME, PAHO ja WHO.
SveMed+ SveMed+ on bibliografinen tietokanta, joka sisältää viittauksia skandinaavisten lehtien artikkeleihin, aihealueina lääketiede, hammaslääketiede, terveydenhuolto, toimintaterapia, hoitotiede ja fysioterapia.
Trip Trip kokoaa kattavasti näyttöön perustuvan lääketieteen tiedonlähteitä, potilasohjeita, koulutusmateriaalia ja uutisia.
Tutkijaportti Tutkijaportti on Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin ja Suomen Lääketieteen Säätiön ylläpitämä palvelu, jonka tarkoituksena on tukea lääketieteen alan tutkimusta aina syventävistä opinnoista tohtorin hattuun saakka. Vuonna 2016 julkaistu Syväriportti on liitetty osaksi Tutkijaporttia.

Tampereen yliopiston kirjaston Sairaalaportaali: E-aineistot ja tiedonhaku

Andor - Tampereen yliopiston kirjaston hakupalvelu

Käytä e-aineistoja

Oppaita tiedonhakuun

Etkö löydä tarvitsemaasi aineistoa?

Lääketieteen keskeisiä tietokantoja

Terveystieteiden keskeisiä tietokantoja

Katso myös