Artikkelit ja tietokannat - Terveystieteet ja terveysala - Oppaat

Keskeisiä tietokantoja

Medic This link opens in a new window Kotimainen lääketieteen ja terveystieteiden viitetietokanta, jota tuottaa Helsingin yliopiston kirjasto. Tietokantaan kerätään viitteitä kansainvälisten tietokantojen ulkopuolelle jäävistä Suomen terveydenhuoltoalan julkaisuista. Osasta viitteitä on linkit kokoteksteihin.The Finnish medical and health science reference database provided by Helsinki University Library. Contains references to medical and health sciences literature, published in Finland and not included in international databases.
- This link opens in a new window

Medic-ohjeita:

Terveysportti This link opens in a new window Terveydenhuoltoalan ammattilaisten portaali, joka helpottaa ja nopeuttaa päivittäistä työtä tarjoamalla tarvittavan lääketieteellisen tiedon yhdessä paikassa. 
- This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Tampereen yliopiston kirjaston Terveysportti-lisenssi ei kata Taysia. Taysilla on oma Terveysportti-lisenssi

Ohjeita:

Finna This link opens in a new window Finna.fi-palvelusta löydät museoiden, kirjastojen, arkistojen ja muiden yhteistyöorganisaatioiden aineistoja. Monipuolisilla hakutoiminnoilla miljoonien aineistojen äärelle pääset helposti ja nopeasti. Finna.fi tarjoaa myös valikoituja sisältöjä eri käyttötarkoituksiin. Finna is home to Finnish cultural and science resources. Finna is composed of the Finna.fi search service, which brings all the resources together, and hundreds of other Finna search services.
- This link opens in a new window

Finna soveltuu hyvin erityisesti TAMKin oppiaineisiin.

Medline on lääke- ja terveystieteiden sekä lähialojen tärkein kansainvälinen kirjallisuusviitetietokanta. Medline on tarjolla Ebscohostin, Ovidin ja Pubmedin käyttöliittymissä.

Medline (EBSCO) This link opens in a new window Lääke- ja terveystieteiden sekä lähialojen tärkein kansainvälinen tietokanta. Tietokannan tuottajana on National Library of Medicine.Medline is widely recognized as the premier source for bibliographic and abstract coverage of biomedical literature. The database is produced by National Library of Medicine.
- This link opens in a new window
Medline (Ovid) This link opens in a new window Lääke- ja terveystieteiden sekä lähialojen tärkein kansainvälinen tietokanta. Tietokannan tuottajana on National Library of Medicine.Medline is widely recognized as the premier source for bibliographic and abstract coverage of biomedical literature. The database is produced by National Library of Medicine.
- This link opens in a new window
Medline (PubMed) This link opens in a new window Lääke- ja terveystieteiden sekä lähialojen keskeinen kansainvälinen tietokanta. Tietokannan tuottajana on National Library of Medicine. Medline is widely recognized as the premier source for bibliographic and abstract coverage of biomedical literature. The database is produced by National Library of Medicine.
- This link opens in a new window

Ohjeita:

MeSH-asiasanasto
Medline (Ovid) - Ohjeita
Medline (EBSCO) - Ohjeita
Ohjeita: A roadmap for searching literature in PubMed (Vrije Universiteit Amsterdam) In this LibGuide you will to learn how to build and conduct a systematic search in PubMed. The following steps will be covered: Research question: formulate your research question and divide it into elements Logbook: develop and document your search strategy Collecting MeSH terms: find controlled search terms in PubMed Collecting free-text terms: collect terms and search in the title and abstract [tiab] of the record Truncation and Phrase searching: learn to use two search techniques Combining: use Boolean operators Filters: apply clinical queries and other search filters to refine your results Evaluating: evaluate your search results and modify your search strategy if necessary References: manage references and insert citations into a document Other resources: use other relevant literature databases to find more references

CINAHL Complete (EBSCO) This link opens in a new window Hoitotieteen ja hoitotyön sekä lähialojen kansainvälinen kokotekstitietokanta. Hoitotyö, biolääketiede, terveystieteiden alan kirjastotyö, täydentävät hoidot, kansanterveys ja 17 muuta terveysalan aihealuetta. Oman tilin luomiseen tarvitaan Tampereen korkeakouluyhteisön TUNI-käyttäjätunnus.CINAHL®Complete is source of full-text for nursing & allied health journals. CINAHL covers nursing, biomedicine, health sciences librarianship, alternative/complementary medicine, consumer health and 17 allied health disciplines.Tampere Universities community's TUNI account is needed for creating an own EBSCO account.
- This link opens in a new window

Cinahl-ohjeita:

Cinahl vapaasanahaku (video)

Cinahl asiasanahaku (video)

Cinahl asia- ja vapaasanahakujen yhdistäminen (video)

Cinahl hakuhistorian tallennus (video)

Cinahl EBSCO - ohjeita

JBI Complete (Ovid) This link opens in a new window Palvelu näyttöön perustuvan tiedon hakemiseen, arviointiin ja soveltamiseen terveydenhoitoalalle, suunniteltu tukemaan hoitokäytäntöjä ja kliinistä päätöksentekoprosessia. PACES- ja SUMARI-palveluihin on luotava käyttäjätili.A service to retrieve, evaluate and apply evidence-based information to healthcare designed to support treatment practices and clinical decision-making process. You must log in to use SUMARI and PACES.
- This link opens in a new window

Cochrane Library (Terveysportti) This link opens in a new window Sisältää kolme säännöllisesti päivitettävää tietokantaa, mukaan lukien Cochrane-verkoston tuottamat järjestelmälliset katsaukset. Tietokannat tarjoavat korkeatasoista ja luotettavaa näyttöön perustuvaa tietoa terveydenhuollon päätöksentekijöille. Huomioithan, että Advanced Search toimii etäkäytössä ainoastaan mentäessä palveluun Terveysportin kautta.Contains three regularly updated databases, including systematic reviews produced by the Cochrane Network. The databases provide high quality and reliable evidence-based information for health care decision-makers. Please note that when off-campus, advanced search can be used by going first to Terveysportti and from there to Cochrane.
- This link opens in a new window

Cochrane-ohje (© Oulun yliopiston kirjasto)

Cochrane-ohje (© Tampereen yliopiston kirjasto)

Nursing & Allied Health Database (ProQuest) This link opens in a new window Hoitotieteen ja lähialojen viitteitä, kokotekstiartikkeleita, videoita, opinnäytteitä ym.The database offers reliable, comprehensive coverage of the fields of nursing and allied health including journals, video, dissertations, reference books and more.
- This link opens in a new window

Nursing & Allied Health Database -ohjeita Tietokannan käyttöohjeet englanniksi

Ohjeita:

Haku Nursing & Allied Health -tietokannasta (video)

PsycInfo (Ovid) This link opens in a new window American Psychiatric Association -järjestön ylläpitämä kansainvälinen psykologian ja sen lähialojen viitetietokanta. Viitteitä vuodesta 1806 alkaen.Maintained by American Psychiatric Association, and it provides access to international literature in psychology and related disciplines. PsycInfo database features coverage beginning from 1806.
- This link opens in a new window

Ohjeita:

Alta löydät linkit suomalaisiin, ruotsalaisiin ja englantilaisiin hoitosuosituksiin.

Hoitotyön tutkimussäätiö (Hotus) Hoitotyön tutkimussäätiön laatimat hoitosuositukset
Käypä Hoito Käypä Hoito sisältää kansalliset hoitosuosituksemme.
Nationella riktlinjer Swedish clinical guidelines
NICE guidance Guidelines provided by the National Institute for Health and Care Excellence (NICE) in the UK.

Muita hyödyllisiä tietokantoja

Finna This link opens in a new window Finna.fi-palvelusta löydät museoiden, kirjastojen, arkistojen ja muiden yhteistyöorganisaatioiden aineistoja. Monipuolisilla hakutoiminnoilla miljoonien aineistojen äärelle pääset helposti ja nopeasti. Finna.fi tarjoaa myös valikoituja sisältöjä eri käyttötarkoituksiin. Finna is home to Finnish cultural and science resources. Finna is composed of the Finna.fi search service, which brings all the resources together, and hundreds of other Finna search services.
- This link opens in a new window
CINAHL Complete (EBSCO) This link opens in a new window Hoitotieteen ja hoitotyön sekä lähialojen kansainvälinen kokotekstitietokanta. Hoitotyö, biolääketiede, terveystieteiden alan kirjastotyö, täydentävät hoidot, kansanterveys ja 17 muuta terveysalan aihealuetta. Oman tilin luomiseen tarvitaan Tampereen korkeakouluyhteisön TUNI-käyttäjätunnus.CINAHL®Complete is source of full-text for nursing & allied health journals. CINAHL covers nursing, biomedicine, health sciences librarianship, alternative/complementary medicine, consumer health and 17 allied health disciplines.Tampere Universities community's TUNI account is needed for creating an own EBSCO account.
- This link opens in a new window
Cochrane Library (Terveysportti) This link opens in a new window Sisältää kolme säännöllisesti päivitettävää tietokantaa, mukaan lukien Cochrane-verkoston tuottamat järjestelmälliset katsaukset. Tietokannat tarjoavat korkeatasoista ja luotettavaa näyttöön perustuvaa tietoa terveydenhuollon päätöksentekijöille. Huomioithan, että Advanced Search toimii etäkäytössä ainoastaan mentäessä palveluun Terveysportin kautta.Contains three regularly updated databases, including systematic reviews produced by the Cochrane Network. The databases provide high quality and reliable evidence-based information for health care decision-makers. Please note that when off-campus, advanced search can be used by going first to Terveysportti and from there to Cochrane.
- This link opens in a new window

Physiotherapy Evidence Database (PEDro) PEDro sisältää systemaattisia katsauksia, satunnaistettuja kontrolloituja kokeita ja hoitosuosituksia fysioterapian ja kuntoutuksen saralta.
TOIMIA TOIMIA-tietokanta on toimintakyvyn mittaamisesta ja arvioinnista tietoa etsivien ammattilaisten työväline

Ohjevideo suomeksi

PEDro -tietokanta

Education Collection (ProQuest) This link opens in a new window Kasvatustieteen kokoelma sisältää kokotekstilehtiä ja viitteitä sisältävän Education Database -tietokannan sekä viitetietoja sisältävän ERIC -tietokannan.This education collection includes full-texts and references from Education Database and references from ERIC.
- This link opens in a new window
Education Research Complete (EBSCO) This link opens in a new window Kasvatustieteen tietokanta, joka sisältää viitetietoja ja kokotekstejä sekä konferenssijulkaisuja. Tietokannan lehtikokoelma on kasvatustieteen alalla maailman laajin.Education Research Complete provides indexing and abstracts as well as fulltext. Also conference papers. World's largest and most complete collection of full text education journals.
- This link opens in a new window

Proquest pikaohje

Medic This link opens in a new window Kotimainen lääketieteen ja terveystieteiden viitetietokanta, jota tuottaa Helsingin yliopiston kirjasto. Tietokantaan kerätään viitteitä kansainvälisten tietokantojen ulkopuolelle jäävistä Suomen terveydenhuoltoalan julkaisuista. Osasta viitteitä on linkit kokoteksteihin.The Finnish medical and health science reference database provided by Helsinki University Library. Contains references to medical and health sciences literature, published in Finland and not included in international databases.
- This link opens in a new window
ARTO This link opens in a new window Artikkeliviitteitä n. 400 jatkuvasti ilmestyvästä aikakauslehdestä kaikilta tiedon alueilta ja tieteellisyyden asteilta. Myös linkkejä artikkeleiden kokoteksteihin. Multidisciplinary. 1990-, references from ca. 400 Finnish journals.
Finna This link opens in a new window Finna.fi-palvelusta löydät museoiden, kirjastojen, arkistojen ja muiden yhteistyöorganisaatioiden aineistoja. Monipuolisilla hakutoiminnoilla miljoonien aineistojen äärelle pääset helposti ja nopeasti. Finna.fi tarjoaa myös valikoituja sisältöjä eri käyttötarkoituksiin. Finna is home to Finnish cultural and science resources. Finna is composed of the Finna.fi search service, which brings all the resources together, and hundreds of other Finna search services.
- This link opens in a new window
ScienceDirect (Elsevier) This link opens in a new window Yli 2200 lehden kokotekstiartikkelit pääosin luonnontieteiden ja lääketieteen aloilta, mutta myös taloustieteiden, yhteiskuntatieteiden sekä humanististen tieteiden aloilta. Sisältää myös kirjaston hankkimia e-kirjoja lähinnä tekniikan aloilta.Multidisciplinary. Technology, nature sciences, mathematics, business. 1995-, over 14 million articles, over 2200 full text journals. Contains also e-books mainly on technology.
- This link opens in a new window
- This link opens in a new window
CINAHL Complete (EBSCO) This link opens in a new window Hoitotieteen ja hoitotyön sekä lähialojen kansainvälinen kokotekstitietokanta. Hoitotyö, biolääketiede, terveystieteiden alan kirjastotyö, täydentävät hoidot, kansanterveys ja 17 muuta terveysalan aihealuetta. Oman tilin luomiseen tarvitaan Tampereen korkeakouluyhteisön TUNI-käyttäjätunnus.CINAHL®Complete is source of full-text for nursing & allied health journals. CINAHL covers nursing, biomedicine, health sciences librarianship, alternative/complementary medicine, consumer health and 17 allied health disciplines.Tampere Universities community's TUNI account is needed for creating an own EBSCO account.
- This link opens in a new window
Medline (PubMed) This link opens in a new window Lääke- ja terveystieteiden sekä lähialojen keskeinen kansainvälinen tietokanta. Tietokannan tuottajana on National Library of Medicine. Medline is widely recognized as the premier source for bibliographic and abstract coverage of biomedical literature. The database is produced by National Library of Medicine.
- This link opens in a new window

Julkari Julkari on Sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan tutkimuslaitosten yhteinen, avoin julkaisuarkisto. Moni julkaisu on saatavilla pdf-tiedostona. Huom: Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja kannattaa etsiä Valto-rekisteristä.

Terveysportti This link opens in a new window Terveydenhuoltoalan ammattilaisten portaali, joka helpottaa ja nopeuttaa päivittäistä työtä tarjoamalla tarvittavan lääketieteellisen tiedon yhdessä paikassa. 
- This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Tampereen yliopiston kirjaston Terveysportti-lisenssi ei kata Taysia. Taysilla on oma Terveysportti-lisenssi

Terveysportti - Lääketieteelliset kuvastot

Visible Body | Anatomy & Physiology This link opens in a new window Interaktiivinen 3D-anatomiatietokanta ja oppimistyökalu. IOS- ja Android-mobiililaitteille on tarjolla Anatomy & Physiology -sovellus, joka löytyy sovelluskaupoista. Interactive 3D learning tool and anatomy database planned for university purposes. There is an application available for IOS and Android mobile devices. The applications can be found in the application stores.
- This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Visible Body | Human Anatomy Atlas This link opens in a new window Interaktiivinen 3D-anatomiatietokanta ja oppimistyökalu. IOS- ja Android-mobiililaitteille on tarjolla Human Anatomy Atlas -sovellus, joka löytyy sovelluskaupoista. An interactive 3D learning tool and anatomy database planned for university purposes. There are Human Anatomy Atlas applications available for IOS and Android mobile devices. The applications can be found in the application stores. 
- This link opens in a new window
- This link opens in a new window
ClinicalKey Student This link opens in a new window Vuorovaikutteinen oppimisalusta, joka tarjoaa pääsyn keskeisiin lääketieteen opiskelijoiden tarvitsemiin aineistoihin. Palvelun käyttö edellyttää rekisteröitymistä Tuni-sähköpostiosoitteella. An interactive learning platform that provides access to the key resources for medical students. You need to register by using your Tuni email account. 
- This link opens in a new window
- This link opens in a new window

Social Science Database (ProQuest) This link opens in a new window Kattaa yhteiskuntatieteiden aihealueita, esim. sosiologiaa, sosiaalityötä, antropologiaa, poitiikan tutkimusta. Tietokanta sisältää pääosin kokotekstiartikkeleita yli 1000 lehdestäCovers core disciplines across the social sciences including sociology, social work, anthropology, politics and other areas. The database includes over 1000 titles.
- This link opens in a new window
Applied Social Sciences Index and Abstracts (ProQuest) This link opens in a new window Viitteitä ja tiivistelmiä terveyden, sosiaalityön, psykologian, sosiologian, talouden, politiikan rotusyrjinnän ja koulutuksen aloilta. The Reference database covers health, social services, economics, politics, race relations and education.
- This link opens in a new window
Social Science Premium Collection (ProQuest) This link opens in a new window Sisältää sosiaalitieteiden, politiikan tutkimuksen, kasvatustieteiden, kielitieteiden, informaatiotutkimuksen ja kriminologian viite- ja kokotekstitietokantoja. Provides access to reference- and full-text databases covering the international literature in the social sciences, including politics, sociology, social services, anthropology, criminology, information studies, linguistics and education
- This link opens in a new window

ProQuest - Ohjeita englanniksi

Academic Search Ultimate (EBSCO) This link opens in a new window Monitieteinen tietokanta sisältää yli 10 000 lehteä, joista suurin osa tieteellisesti arvioituja kokotekstilehtiä lähes kaikilta tieteenaloilta.EBSCO Mobile App - start guide The database includes full text for more than 10 000 journals. Most of them are peer-reviewed journals. Coverage spans virtually every area of academic study.
- This link opens in a new window
ScienceDirect (Elsevier) This link opens in a new window Yli 2200 lehden kokotekstiartikkelit pääosin luonnontieteiden ja lääketieteen aloilta, mutta myös taloustieteiden, yhteiskuntatieteiden sekä humanististen tieteiden aloilta. Sisältää myös kirjaston hankkimia e-kirjoja lähinnä tekniikan aloilta.Multidisciplinary. Technology, nature sciences, mathematics, business. 1995-, over 14 million articles, over 2200 full text journals. Contains also e-books mainly on technology.
- This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Scopus (Elsevier) This link opens in a new window Scopus on monitieteellinen viittaus- ja tiivistelmätietokanta, joka kattaa tieteellisiä lehtiä yli 5000 kustantajalta sekä konferenssijulkaisuja, ammattilehtiä ja kirjasarjoja. Scopuksessa on hakumahdollisuus yli 24 miljoonasta patentista, Scopusta voi käyttää myös viittausanalyysiin.Scopus is a multidisciplinary reference and abstract database covering scientific journals from over 5000 publishers, conference proceedings, professional journals and book series. Scopus is searchable for over 24 million patents, and can also be used for citation analysis.
- This link opens in a new window
Web of Science This link opens in a new window Viitetietokantoja, joissa on artikkelitietojen lisäksi tietoa artikkelien saamista viittauksista. Web of Science sisältää Science Citation Expanded, Social Sciences Citation Index ja Arts & Humanities Citation Index -tietokannat. Sisältää myös Journal and Highly Cited Data -aineiston, joka kattaa Journal Citation Reports ja Essential Science Indicators -aineistot Web of Science provides seamless access to the Science Citation Expanded, Social Sciences Citation Index and Arts & Humanities Citation Index. Also includes Journal and Highly Cited Data, which covers Journal Citation Reports and Essential Science Indicators -resources. Also Derwent innovation index, Journal citations reports, Essential science indicators, Incites.
- This link opens in a new window

EconLit with Full Text (EBSCO) This link opens in a new window Taloustieteen keskeisiä lehtiä kokoteksteinä sekä 15 taloustieteen kirjaa. Tietokanta kattaa laajasti taloustieteen osa-alueet ja aineistoa löytyy muun muassa pääomamarkkinoista, ekonometriasta, ympäristötaloustieteestä ja työn taloustieteestä.EconLit with Full Text offers complete coverage of the economics field. The database includes full-text journals and 15 full-text books related to the subjects such as capital markets, econometrics, environmental economics and labor economics.
- This link opens in a new window
Emerald This link opens in a new window Sisältää lehtiä ja kirjoja johtamisen, talouden, liiketaloustieteen, markkinoinnin, hallinnon ja sekä informaatiotutkimuksen, tekniikan ja yhteiskuntatieteiden aloja. Lisäksi palvelussa on käytettävissä avoimia kirjoja tai kirjojen lukuja.Contains full text journals and ebooks in management, technology, business, information studies, education, social care and tourism. Contains also Open Access books and chapters.
- This link opens in a new window

Muita kotimaisia tietokantoja

ARTO This link opens in a new window Artikkeliviitteitä n. 400 jatkuvasti ilmestyvästä aikakauslehdestä kaikilta tiedon alueilta ja tieteellisyyden asteilta. Myös linkkejä artikkeleiden kokoteksteihin. Multidisciplinary. 1990-, references from ca. 400 Finnish journals.
Julkari This link opens in a new window Sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan yhteinen avoin julkaisuarkisto. Julkari on vapaasti käytettävissä ja monista julkaisuista on saatavilla pdf-versio. Julkari toimii Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen osalta myös julkaisurekisterinä. Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisut ovat Valtossa (Valtioneuvoston julkaisuarkisto) haettavissa Finnassa. Vanhimmat julkaisut ovat viitetietoina mukana Eduskunnan kirjaston kautta sekä Melindassa että Finnassa. The shared open repository for the publications of the Ministry of Social Affairs and Health's administrative branch organisations. Many of the publications are freely accessible as PDFs. Julkari also serves as the Finnish Institute of Health and Welfare’s (THL) publications register. Publications from the Ministry of Social Affairs and Health are available in Finna with Valto (Institutional Repository for the Government). The oldest publications are included as reference information through the Library of Parliament in both Melinda and Finna.
Melinda This link opens in a new window Suomen kirjastojen yhteistietokanta. Melinda is the union catalogue of Finnish Libraries, including university libraries, libraries of universities of applied sciences, and some special and public libraries.

Haku Andorista

Tietokannat A-Z

Käytä aineistoja etänä

Hae tietokannat Tietokannat A-Z -listalta tai alakohtaisista oppaista. Kirjaudu Tuni-tunnuksella.
Kirjaudu kirjaston hakupalvelu Andoriin Tuni-tunnuksella tai Taysin vakioidulla kannettavalla VPN-yhteyden avulla.
Voit myös ladata Libkey Nomad -lisäosan selaimeesi. Tällöin saat tiedon, jos löytämäsi artikkeli on saatavissa kirjaston kautta. Kirjautumalla Tuni-tunnuksella saat pääsyn aineistoon.

Google Scholarin kautta kirjaston hankkimiin aineistoihin: Vasen yläkulma kolme viivaa ⇒ Asetukset ⇒ Kirjastolinkit ⇒ etsi ja valitse listalta Tampere University - TUNI Fulltext ⇒ tallenna

Artikkelien paikantaminen

Jos artikkelia ei löydy tietokannasta kokotekstinä, on paikannettava lehti tai kirja, jossa se on ilmestynyt joko kirjastosta tai muista artikkelitietokannoista SFX-linkin kautta.

Voit hakea artikkelia Andorista, mutta toistaiseksi Andor sisältää vain vähän kotimaisia artikkeleita. Niitä kannatta hakea kansallisesta Finnasta.
Voit etsiä myös Google Scholarista vaihtoehtoista reittiä artikkelin kokotekstiin.

Artikkelit, joita ei löydy kirjaston kokoelmista

Etkö löydä haluamaasi artikkelia kokoelmistamme? Ks. lisätietoa kaukopalvelusta. Kaukopalvelu on maksullinen palvelu

Aiheen uutuusseuranta

Tietokannoissa on alert-palvelut, joilla voi tehdä aiheestasi uutuusvahteja. Tällöin saat tiedot uusimmista artikkeleista esimerkiksi sähköpostiisi.

Ota yhteyttä!

Tietoasiantuntijat
- Päivi Lukin paivi.lukin@tuni.fi (TAMK)
- Sari Mäkelä sari.makela@tuni.fi (Yliopisto)
- Taina Peltonen taina.peltonen@tuni.fi (TAMK)
kirjasto@tuni.fi
Anna palautetta
Kirjaston aukioloajat ja yhteystiedot

Terveystieteet ja terveysala: Artikkelit ja tietokannat

Keskeisiä tietokantoja

Muita hyödyllisiä tietokantoja

Muita kotimaisia tietokantoja

Haku Andorista

Tietokannat A-Z

Käytä aineistoja etänä

Artikkelien paikantaminen

Artikkelit, joita ei löydy kirjaston kokoelmista

Aiheen uutuusseuranta

Ota yhteyttä!