Andorista löydät sekä omat itsepalvelutoimintosi kirjaston asiakkaana että kirjaston tarjoamat painetut aineistot ja laajan kansainvälisten elektronisten aineistojen kokoelman. Jos teet opinnäytteeseen liittyvää tiedonhakua, on suositeltavaa Andorin lisäksi etsiä laajasti myös alakohtaisten oppaiden kautta oman tieteenalan tietokannoista. Aivan kaikkien kotimaisten tai kansainvälisten tietokantojen sisältö ei löydy Andorin haulla, vaan voit siirtyä aineistojen omiin käyttöliittymiin.Tällaisia aineistoja ovat mm. MOT, Edilex, Terveysportti.
Painetun aineiston lainaamiseen tarvitset kirjastokortin.
Andoriin kirjautuminen
Taysin henkilökunta voi käyttää e-aineistoja Taysin verkossa ja Taysin vakioimilla kannettavilla VPN-yhteydellä. Lisätietoja e-aineistojen käytöstä löydät Sairaalaportaalista.
PIN-koodi (lainausautomaattia varten)
Andorin etäkäyttö
Voit tehdä Andorissa hakuja kirjautumattakin. Tuloslistalta siirtyessäsi rajattuun e-aineistoon sinulta kuitenkin kysytään TUNI-tunnus, ennen kuin pääset palveluntarjoajan sivulle aineistoon käsiksi. Andoriin kirjautuminen on toki suositeltavaa, koska tällöin saat kattavammat tulokset hakuihin ja muut Andorin asiakastoiminnot käyttöösi ja lisäksi voit tallentaa e-aineistoja Andorissa omiin suosikkeihin. Tällöin ei myöskään kysytä kirjautumista enää aineistoon siirryttäessä.
Tietokantojen etäkäyttö
Jos etsit yksittäistä tietokantaa, voit edetä A - Z -tietokantalistan kautta (linkki kirjaston opassivulla tai Andorin yläreunassa) tai alakohtaisten oppaiden tietokantalinkkien kautta. Joissain tilanteissa selain muistaa jos olet jo kirjautunut Andoriin. Tietokantoihin ei kuitenkaan kannata edetä ns. googlaamalla, sillä silloin ei saa lisenssialaista aineistoa näkyviin.
Painetun aineiston lainaamiseen tarvitset aina aktivoidun kirjastokortin. Andorin kirjastokorttinäkymä näkyy myös asiakkaille, joilla ei ole kirjastokorttia. Varauksen tekeminen onnistuu teknisesti ilman kirjastokorttia, mutta et pysty lunastamaan lainaasi ilman kirjastokorttia.
Kun kirjaudut sisään, pääset katsomaan lainatietojasi, yhteystietosi, maksutietosi. Voit uusia lainasi ja näet varaamiesi kirjojen tilanteen. Kirjastokortti-kohdasta avautuu yleiskatsaus jossa näet yhdellä silmäyksellä omat asiakkuustietosi. Voit siirtyä tarkastelemaan tarkemmin osioita lainat, varaukset, maksut, lainakiellot ja viestit sekä omat tiedot.
Suosikit-osiossa näet aiemmin tallentamiasi hakutuloksia. Voit tallentaa myös hakuja ja tehdä niistä uutuusvahteja. Suosikkeja voit tägittää lisäämällä sopivia aihesanoja. Ne näkyvät vain itsellesi.
Muista kirjautua ulos Andorista, jos käytät yleisessä tilassa olevaa tietokonetta.
Näkymä kirjastokortin yleiskatsauksesta.
Suosikit-osiossa näet aiemmin tallentamasi suosikit.
Andor löytää kirjan mahdolliset eri painokset ja niputtaa ne yhteen, voit tarkastella eri painoksia kohdasta "katso kaikki versiot". Listan yläosasta pääset uusimpaan painokseen, saatavana useammassa kokoelmassa näet sijainnit, joista teosta löytyy. Jos teosta on monessa paikassa, näytä lisää -toiminto näyttää esimerkiksi lyhytlainat kyseisestä teoksesta. Voit varata lainassa olevia teoksia, mutta hyllyssä oleva kirja täytyy itse käydä noutamassa.
Kuva kirjan Tutki ja kirjoita hakunäkymästä.
Tampereen yliopiston kirjaston painettujen kirjojen hyllyluokista ja sijainneista löydät tarkempaa tietoa https://libguides.tuni.fi/kirjaston-hyllyluokat. Andorissa on tietoa Arvon omatoimipisteen, sekä Hervannan, Keskustakampuksen, ja TAMKin toimipisteen painetuista kirjoista.
Andorista löytyy tällä hetkellä myös Porin yliopistokeskuksen kirjaston painettuja kirjoja. Porin yliopistokeskuksen kirjastoa ja sen painettua aineistoa käyttävät Tampereen yliopiston opiskelijat, seuratkaa myös lainattavan aineiston ohjeistuksia käytäntöjen ja niissä tapahtuvien mahdollisten muutosten varalta!
E-kirjoja voi etsiä Andorin kautta.
E-kirjat saat esille kirjoittamalla hakusanasi ja valitsemalla "kaikki aineistot", joka on haun oletuksena. Haun jälkeen valitse vasemmalta rajaukset aineistotyyppi "kirja" ja "saatavilla verkossa".
Voit etsiä e-kirjoja myös suoraan e-kirjapalveluista, katso myös E-aineisto-opas.
Lehtihaussa voit etsiä elektronisia lehtiä ja painettuja lehtiä lehden nimellä tai ISSN-numerolla. Ulkomaisia lehtiä aloittain -valikosta löydät kansainväliset lehdet aiheittain.
Usein yksinkertaisinta on kirjoittaa artikkelin nimi kokonaisuudessaan ja ympäröidä se lainausmerkein. (Miksi näin? Jos kirjoitat artikkelin nimen ilman lainausmerkkejä, sanat voivat esiintyä eri puolella tulosta, koska järjestelmä lisää sanojen väliin automaattisesti AND-operaattorin.)
Voit myös valita hakuruudun alta kohdennuksen "otsikko".
Voit myös kirjoittaa / kopioida artikkelin DOI-tunnisteen ja löytää artikkelin sen avulla.
Voit myös etsiä artikkelin niin että siirryt Andorin lehtihakuun ja etsit halutun lehden nimellä, jonka jälkeen siirryt haluttuun palveluun ja vuosikertaan ja lehden numeroon.
John Preston, What’s so funny about peace, love and transport integration?, Research in Transportation Economics, Volume 29, Issue 1,2010, Pages 329-338, ISSN 0739-8859, https://doi.org/10.1016/j.retrec.2010.07.042.
Tuloslistalta löytyy kunkin dokumentin vierestä kuvakkeita, joiden avulla voit tallentaa viitteitä itsellesi jatkokäsittelyä varten.
Voit joko lähettää hakutuloksia itsellesi sähköpostiin (kirjekuvake), tai kopioida eri viittaustyylien mukaisesti lähdeviitemuodossa (lainausmerkkikuvake) tai tallentaa hakutuloksia omalle tilillesi Andorissa (nuppineulakuvake) .
Kolmesta pisteestä avautuu muita vaihtoehtoja, kuten viitteen tallentaminen viitteidenhallintaohjelmiin. Katso ohjeet viitteiden viennistä Andorista Zoteroon. Voit tallentaa yhden viitteen tai useamman viitteen kerrallaan. Tuloslistan yläreunasta kolmen pisteen kautta saat useamman viitteen vietyä, samoin kuin suosikkien kautta. Esimerkiksi Zoteroon viitetiedot viedään RIS-tiedostona tai Zoteron selaimen lisäosan Connectorin avulla.
Hakutuloksia voi perushakusivulta tallentaa tai lähettää eteenpäin kerrallaan 50 kpl. Valitse ensin tuloslistan alapuolelta, että sivulla näytetään 50 tulosta.
Sen jälkeen valitse sivun yläreunasta ruksilla joko kaikki tai valitut tulokset ja kolmen pisteen takaa tulosten vienti/tallennustapa.
Jos tuloksia oli enemmän, valitse tuloslistan alapuolelta seuraava sivu ja toista muuten kuten yllä.
Myös omista suosikeista voit lähettää eteenpäin tuloksia, mutta järjestelmä ei tue yli 200 tuloksen tulosten lähetystä kerralla.
A-Z-tietokantalistalta löydät linkit tietokantoihin. Andorin omat haut (perushaku ja tarkennettu haku) noutaa paljon kansainvälisiä artikkeleita. Andorin oman haun ulkopuolelle jäävät kuitenkin esimerkiksi suomalaiset artikkeliviitteet ja osa kansainvälisistä viitteistä. Kattavaan tiedonhakuun suosittelemme, että käytät sekä Andorin omaa hakua että etsit lisäksi tietokannoista, joihin pääset alakohtaisten oppaiden tai tietokantalistan kautta. Myös tiettyjen tietokantojen (tilastotietokannat, oikeudelliset lähteet) materiaali on suositeltavaa hakea niiden omissa hakuliittymissä.