Skip to Main Content

Andor-opas: Suomi

Mikä Andor on?

Andorista  löydät sekä omat itsepalvelutoimintosi kirjaston asiakkaana että kirjaston tarjoamat painetut aineistot ja laajan kansainvälisten elektronisten aineistojen kokoelman. Jos teet opinnäytteeseen liittyvää tiedonhakua, on suositeltavaa Andorin lisäksi etsiä laajasti myös alakohtaisten oppaiden kautta oman tieteenalan tietokannoista. Aivan kaikkien kotimaisten tai kansainvälisten tietokantojen sisältö ei löydy Andorin haulla, vaan voit siirtyä aineistojen omiin käyttöliittymiin.Tällaisia aineistoja ovat mm. MOT, Edilex, Terveysportti.

Painetun aineiston lainaamiseen tarvitset kirjastokortin.

Kirjautuminen ja etäkäyttö

Andoriin kirjautuminen

  • Jos olet Tampereen yliopiston tai TAMKin opiskelija tai henkilökuntaa, kirjaudu sisään tuni-tunnuksella. Samalla kirjautumisella saat käyttöön sekä e-aineistot etänä että pääset tarkastelemaan lainatietojasi. Jos olet kieltänyt tietojesi luovutuksen opiskelija-/henkilökuntarekisteristä, joudut ottamaan yhteyttä kirjaston asiakaspalveluun tietojesi lisäämiseksi.
  • Muut asiakkaat kirjautuvat joko kirjaston rekisteriin ilmoittamallaan sähköpostiosoitteella tai kirjastokortilla. Kirjastokortilla kirjauduttaessa mikäli sinulla ei ole vielä salasanaa tai salasanasi on nollattu, kirjoita salasanakenttään joku merkki/merkkejä, niin sinut ohjataan asettamaan uusi salasana (vähintään 8 merkkiä, kirjaimia tai numeroita). Mikäli unohdat salasanasi, niin ota yhteyttä kirjastoon ja salasanasi nollataan, jonka jälkeen pääset taas asettamaan uuden salasanan edellä mainitulla tavalla.
  • Taysin henkilökunta voi käyttää e-aineistoja Taysin verkossa ja Taysin vakioimilla kannettavilla VPN-yhteydellä. Lisätietoja e-aineistojen käytöstä löydät Sairaalaportaalista.

PIN-koodi (lainausautomaattia varten)

  • Nelinumeroista PIN-koodia käytetään vain lainausautomaateilla lainattaessa.
  • Jos sinulla ei vielä ole PIN-koodia tai olet unohtanut sen, niin uuden PIN-koodin voi asettaa Andorin kautta kirjautumalla sisään, valitsemalla kirjastokortti, Omat  tiedot ja sieltä valitsemalla Päivitä salasana/pin-koodi.
  • Vaihtoehtoisesti PIN-koodin voi asettaa/vaihtaa ottamalla yhteyttä kirjastoon tai käymällä kirjaston asiakaspalvelupisteessä.

Andorin etäkäyttö
Voit tehdä Andorissa hakuja kirjautumattakin. Tuloslistalta siirtyessäsi rajattuun e-aineistoon sinulta kuitenkin kysytään tuni-tunnus, ennen kuin pääset palveluntarjoajan sivulle aineistoon käsiksi. Andoriin kirjautuminen on toki suositeltavaa, koska tällöin saat kattavammat tulokset hakuihin ja muut Andorin asiakastoiminnot käyttöösi ja lisäksi voit tallentaa e-aineistoja Andorissa omiin suosikkeihin. Tällöin ei myöskään kysytä kirjautumista enää aineistoon siirryttäessä.

Tietokantojen etäkäyttö

Jos etsit yksittäistä tietokantaa, voit edetä A - Z -tietokantalistan kautta (linkki kirjaston opassivulla tai Andorin yläreunassa) tai alakohtaisten oppaiden tietokantalinkkien kautta. Joissain tilanteissa selain muistaa jos olet jo kirjautunut Andoriin. Tietokantoihin ei kuitenkaan kannata edetä ns. googlaamalla, sillä silloin ei saa lisenssialaista aineistoa näkyviin.

Omat tiedot

Painetun aineiston lainaamiseen tarvitset aina aktivoidun kirjastokortin. Andorin kirjastokorttinäkymä näkyy myös asiakkaille, joilla ei ole kirjastokorttia. Varauksen tekeminen onnistuu teknisesti ilman kirjastokorttia, mutta et pysty lunastamaan lainaasi ilman kirjastokorttia.

Kun kirjaudut sisään, pääset katsomaan lainatietojasi, yhteystietosi, maksutietosi. Voit uusia lainasi ja näet varaamiesi kirjojen tilanteen.  Kirjastokortti-kohdasta avautuu yleiskatsaus jossa näet yhdellä silmäyksellä omat asiakkuustietosi. Voit siirtyä tarkastelemaan tarkemmin osioita lainat, varaukset, maksut, lainakiellot ja viestit sekä omat tiedot.

Suosikit-osiossa näet aiemmin tallentamiasi hakutuloksia. Voit tallentaa myös hakuja ja tehdä niistä uutuusvahteja. Suosikkeja voit tägittää lisäämällä sopivia aihesanoja. Ne näkyvät vain itsellesi.

Muista kirjautua ulos Andorista, jos käytät yleisessä tilassa olevaa tietokonetta.

Näkymä kirjastokortin yleiskatsauksesta.

Suosikit-osiossa näet aiemmin tallentamasi suosikit.

Painetun teoksen löytäminen

Andor löytää kirjan mahdolliset eri painokset ja niputtaa ne yhteen, voit tarkastella eri painoksia kohdasta "katso kaikki versiot". Listan yläosasta pääset uusimpaan painokseen, saatavana useammassa kokoelmassa näet sijainnit, joista teosta löytyy. Jos teosta on monessa paikassa, näytä lisää -toiminto näyttää esimerkiksi lyhytlainat kyseisestä teoksesta. Voit varata lainassa olevia teoksia, mutta hyllyssä oleva kirja täytyy itse käydä noutamassa.

Kuva kirjan Tutki ja kirjoita hakunäkymästä.

 

 

E-kirjat Andorissa

E-kirjoja voi etsiä Andorin kautta.

E-kirjat saat esille kirjoittamalla hakusanasi ja valitsemalla "kaikki aineistot", joka on haun oletuksena. Haun jälkeen valitse vasemmalta rajaukset aineistotyyppi "kirja" ja "saatavilla verkossa".

Voit etsiä e-kirjoja myös suoraan e-kirjapalveluista, katso myös E-aineisto-opas.

 

Lehtihaku

Lehtihaussa voit etsiä elektronisia lehtiä ja painettuja lehtiä lehden nimellä tai ISSN-numerolla.  Ulkomaisia lehtiä aloittain -valikosta löydät kansainväliset lehdet aiheittain.

Hakutulosten tallentaminen Andorissa

Tuloslistalta löytyy kunkin dokumentin vierestä kuvakkeita, joiden avulla voit tallentaa viitteitä itsellesi jatkokäsittelyä varten.

Voit joko lähettää hakutuloksia itsellesi sähköpostiin (kirjekuvake), tai kopioida eri viittaustyylien mukaisesti lähdeviitemuodossa (lainausmerkkikuvake) tai tallentaa hakutuloksia omalle tilillesi Andorissa (nuppineulakuvake) .

Kolmesta pisteestä avautuu muita vaihtoehtoja, kuten viitteen tallentaminen viitteidenhallintaohjelmiin. Katso ohjeet viitteiden viennistä Andorista Zoteroon. Voit tallentaa yhden viitteen tai useamman viitteen kerrallaan. Tuloslistan yläreunasta kolmen pisteen kautta saat useamman viitteen vietyä, samoin kuin suosikkien kautta. Esimerkiksi Zoteroon viitetiedot viedään RIS-tiedostona tai Zoteron selaimen lisäosan Connectorin avulla.

Hakutuloksia voi perushakusivulta tallentaa tai lähettää eteenpäin kerrallaan 50 kpl. Valitse ensin tuloslistan alapuolelta, että sivulla näytetään 50 tulosta.

Sen jälkeen valitse sivun yläreunasta ruksilla joko kaikki tai valitut tulokset ja kolmen pisteen takaa tulosten vienti/tallennustapa.

Jos tuloksia oli enemmän, valitse tuloslistan alapuolelta seuraava sivu ja toista muuten kuten yllä.

Myös omista suosikeista voit lähettää eteenpäin tuloksia, mutta järjestelmä ei tue yli 200 tuloksen tulosten lähetystä kerralla.

Tietokantahaku (A - Z tietokannat ja alakohtaiset oppaat)

A-Z-tietokantalistalta löydät linkit tietokantoihin. Andorin omat haut (perushaku ja tarkennettu haku) noutaa paljon kansainvälisiä artikkeleita. Andorin oman haun ulkopuolelle jäävät kuitenkin esimerkiksi suomalaiset artikkeliviitteet ja osa kansainvälisistä viitteistä. Kattavaan tiedonhakuun suosittelemme, että käytät sekä Andorin omaa hakua että etsit lisäksi tietokannoista, joihin pääset alakohtaisten oppaiden tai tietokantalistan kautta. Myös tiettyjen tietokantojen (tilastotietokannat, oikeudelliset lähteet) materiaali on suositeltavaa hakea niiden omissa hakuliittymissä.

Logo

Email: library@tuni.fi
P. 0294 520 900

Kirjaston kotisivut | Library homepage
Andor

Palaute | Feedback