Skip to Main Content

Andor-opas: Andorin tekoälyavustaja

Tekoälyavustaja Andorissa

Kuva: Tekoälyavustajan linkki löytyy Andorin yläpalkista.

Miten Andorin tekoälyavustaja toimii?

Miten tekoälyavustaja toimii?


Tekoälyavustaja toimii vain kirjautuneena. Voit kirjautua TUNI-tunnuksillasi (opiskelijat ja henkilökunta) tai kirjastokortilla (Tampereen korkeakouluyhteisön ulkopuoliset asiakkaat). Huomaa, että lisensoitujen aineistojen kokotekstit eivät avaudu Tampereen korkeakouluyhteisön ulkopuolisille asiakkaille.


Tekoälyavustaja on työkalu, joka toimii generatiivisen tekoälyn avulla hyödyntäen erityisesti laajoja kielimalleja (Large Language Models eli LLM). Voit esittää kysymyksiä tekoälyavustajalle luonnollisella kielellä. Se etsii Andorin hakuryhmästä ’Kansainväliset artikkelit’ viisi lähdettä, jotka voivat auttaa vastaamaan kysymykseesi. Sen jälkeen tekoälyavustaja poimii kunkin lähteen kuvauksesta tai tiivistelmästä olennaisimmat tiedot vastausta varten. Vastauksesta näet viittaukset käytettyihin lähteisiin. Nämä lähteet on esitetty erikseen vastauksen yhteydessä. Tarkista tekoälyavustajan tuottama vastaus tutustumalla viitattuihin lähteisiin.


Kuinka vastaus muodostetaan?


Kysymyksesi muutetaan hauksi, jonka tekoälyavustaja muotoilee laajan kielimallin (tällä hetkellä GPT-4o mini) avulla. Tekoälyavustaja luokittelee lähteet sen perusteella, kuinka hyvin ne vastaavat kysymykseesi. Tämän jälkeen se luo yhteenvedon viidestä parhaaksi katsomastaan lähteestä.
Kielimalleille on luontaista, että vastaukset samaan kysymykseen eivät aina ole samoja. Mahdollisia vastauksia voi olla useampia kuin yksi ja relevantit lähteet voivat vaihdella. Jos et ole tyytyväinen vastauksiisi, käytä "Yritä uudelleen" -painiketta.


Kuinka muotoilet hyvän kysymyksen?


Ole mahdollisimman selkeä ja yksityiskohtainen ja muotoile aiheesi kysymyksen muotoon. Sillä, millaisia sanoja ja termejä käytät, on merkitystä vastauksen sisältöön. Esimerkkikysymyksiä löydät aloitusnäytöltä. Kysymyslaatikossa olevasta kuvakkeesta voit halutessasi valita aineistotyypin (aikakauslehtiartikkelit, vertaisarvioitu tai kirjat) sekä aikarajoituksen (viimeiset 12 kuukautta, viimeiset 5 tai 10 vuotta tai mukautettu aika), johon vastaus perustetaan.

Esimerkki: Kirjoita hakukysymykseesi riittävästi kontekstitietoa, eli mistä näkökulmasta haluat tietoa. Onko Tarja Halonen kuuluisa henkilö? ei anna riittävän tarkkaa tietoa hakusi tueksi. "Tarja Halonen Suomen presidenttinä ja kansainväliset suhteet", antaa riittävästi tarkentavaa taustatietoa hakukoneelle.


Millä kielillä voit hakea?


Voit esittää kysymyksesi englanniksi, suomeksi tai muulla haluamallasi kielellä. Suurin osa lähdeaineistoista on englanninkielistä. Jos kysyt kysymyksen jollakin muulla kielellä kuin englanniksi, avustaja tekee haun sekä käyttämälläsi kielellä että englanniksi ja vastaa sinulle kysymyksen kielellä. Tekoälyavustaja käyttää tällä hetkellä OpenAI GPT-4o mini-kielimallia kielenkäsittelyyn ja kääntämiseen. Voit lisätä kysymykseesi kielikohtaisia ohjeita, esim. "vastaa saksaksi" tai "vastaa ranskaksi".


Hakuhistoria / Aiemmat hakuni


Aiemmat hakuni -osio vasemmassa reunassa näyttää aiemmat kysymyksesi. Yksi aihe voi sisältää useita kysymyksiä. Ellet käytä Uusi kysymys -vaihtoehtoa, kaikki kysymykset lisätään yhden aiheen alle. Jos tutkit eri alueita, voi olla parasta aloittaa valitsemalla Uusi kysymys. Viimeiset 200 tekoälyavustajan hakua tallennetaan. Voit poistaa tallennettuja kysymyksiäsi listalta yksitellen.


Rajoitteita kysymyksenasettelussa


Tekoälyavustaja ei vielä toistaiseksi tue jatkokysymyksiä. Jokainen kysymys on erillinen. Jos esimerkiksi kysyt "mistä aiheista Simone de Beauvoir kirjoitti", et voi jatkaa kysymällä "ja mikä on kyseisen teoksen sisältö" ja odottaa järjestelmän ymmärtävän, mitä tarkoitat. Siksi sinun on sisällytettävä kaikki olennaiset tiedot kuhunkin kysymykseen, esimerkiksi "mikä on Beauvoirin teoksen "Toinen sukupuoli" sisältö"?

 

Andorin tekoälyavustaja ei tue jatkokysymyksiä, eikä sen kanssa voi "keskustella" toisin kuin joidenkin muiden tekoälytyökalujen. Jokainen kysymys käsitellään erillisenä. Järjestelmä saattaa kuitenkin ehdottaa aiheeseen liittyviä muita kysymyksiä haun alle ja niistä pääsee tekemään uusia hakuja.

 

Esimerkki 1. What are the challenges of digital work? -haulla järjestelmä antaa alle vinkkiä mahdollisista jatkokysymyksistä. Jatkokysymyksiä voi käyttää myös aiheensa ideoinnissa, jos vielä miettii, mitä kaikkea aiheeseen voisi liittyä. 

 

 


Rajoitteita aineistossa


Tekoälyavustaja hakee aineistoa Andorin hakuryhmästä "Kansainväliset artikkelit", joka etsii aineistoa laajasta Central Discovery Index (CDI) eli kansainvälisten aineistojen tietokannasta. Nimestä huolimatta ryhmä sisältää myös muita aineistotyyppejä kuin artikkeleita (kansainvälisiä kirjaviitteitä, väitöskirjaviitteitä ym.). Tällä hetkellä hakutuloksiin ei tule mukaan seuraavat aineistot: sanomalehtiartikkelit, aineistot, joissa on riittämätön metadata, poisvedetyt ja peruutetut artikkelit, aineistot toimittajilta APA, DataCite, Elsevier, JSTOR ja Conde Nast.

 

Lisätietoa hausta:

Tekoälyavustaja voi palauttaa vastaukseksi myös aineistoa josta on saatavilla pelkkä viite, ei kirjastolle hankittua kokotekstiä.

Tekoäly-hakuruudun alta voit valita hakusi kohdentumaan indeksin artikkeleihin, kirjoihin tai vertaisarvioituihin julkaisuihin.

Viidestä valitusta lähteestä pääset katsomaan tekoälyn koostaman yhteenvedon ja klikkaamalla dokumentin ohesta "katso lisää" pääset katsomaan noiden viiden aineiston saatavuustilanteen kirjaston palvelussa.

Viiden valitun aineiston vieressä oleva "Hae lisää" siirtää tekoälyn generoiman hakulauseen Andorin hakupalvelun perushakuun.

Muistathan että teköälyn valitsemat viisi viitettä perustuvat laajoihin kielimalleihin eli sanojen esiintymisten todennäköisyyksiin eivätkä vastaa tutkijan tai asiasta tietävän tekemää asiantuntijalähtöistä relevanssin arviota. Tiedonhakijan on itse arvioitava tulosten laatu ja peilattava sitä omaan tutkimuskysymykseensä, aivan kuten kaikessa tiedonhaussa. Andorin tekoälyavustajassa on huomioitava, että pääosa lähdeaineistosta on englanninkielistä. Samoin tieteellistä aineistoa löytyy paremmin kuin yleistietoa. Hakukysymyksissä kannattaa hyödyntää tieteellisiä käsitteitä jos tietää niitä. Vastauksena tulevata tiivistelmästä saa itselleen myös vinkkiä sanastoon, joka liittyy aiheeseen.

 

Tekoälyn käytön eettiset ohjeet

Noudatathan tekoälyn käytössä eettisiä ohjeita:

Tarkista oman korkeakoulusi ohjeet:

Pääsääntöisesti tulee kunnioittaa alkuperäisiä lähteitä, etsiä ne käsiinsä ja viitata niihin asianmukaisesti. 

Lisätietoa tekoälyn käytöstä tiedonhaussa:


Anna palautetta


Tekoälyavustaja on vielä keskeneräinen. Voit arvioida saamasi vastauksen laatua ja antaa siitä palautetta käyttämällä vastauksen alapuolella olevia peukaloita ylös- tai alaspäin. Peukalokuvake avaa palautelomakkeen. Nämä vastaukset menevät kansainväliselle palvelunkehittäjälle.

Jos haluat antaa kirjaston käyttöön palautetta, voit antaa palautteesi Andorin omalla palautetyökalulla.

 

Andorin tekoälyavustajan ohjeessa on muokaten hyödynnetty Itä-Suomen yliopiston kirjaston ohjetta Primon tekoälyavustajasta.

Logo

Email: library@tuni.fi
P. 0294 520 900

Kirjaston kotisivut | Library homepage
Andor

Palaute | Feedback