Skip to Main Content

Andor-opas: Perushaku ja tarkennettu haku Andorissa

Perushaku

Perushaussa voit hakea aineistoa kaikista aineistoista tai valita valmiin rajauksen

  • kirjaston kokoelmaan (kurssikirjat, painetut kokoelmat, osa e-kirjoista, lehtien nimet ym.)
  • julkaisuarkistoihin (hakee Tampereen yliopiston opinnäytteitä ja muita julkaisuja yliopiston Trepo-julkaisuarkistosta ja TAMKin opinnäytteitä ja muita julkaisuja Theseus-julkaisuarkistosta)
  • kansainvälisiin artikkeleihin (Central Discovery Index, löytää kv-artikkelien lisäksi myös viitteitä kansainvälisiin kirjoihin ja e-kirjoihin)
  • painettuihin julkaisuihin (hakee vain painettuja kirjojen ja lehtien tietoja)

Andorin hakukohdennukset perushaussa

- AND ja OR: Hakusanojen yhdistämisessä voit käyttää loogisia operaattoreita (AND ja OR, kirjoitettava isoilla kirjaimilla). Operaattoreita voi ryhmitellä sulkulausekkeisiin. Jos NOT-operaattoria käytetään, se kirjoitetaan lausekkeen loppuun.

Esimerkkejä hakulauseista:

  • "higher education" AND quality
  • Finnish OR Finland
  • "big data"
  • korkeakouluopetu*

Fraasihaku. sanoja voi ryhmitellä fraaseiksi: "sosiaalinen media", "big data"

Hakusanojen katkaisu suomenkielisissä sanoissa: hakusanoja voi katkaista *-merkin avulla. Katkaisumerkki ei toimi lainausmerkkien sisällä, jos katkaistu sana on muu kuin fraasin viimeinen sana eli "sosiaali* media*" ei toimi, "kevyen liikenteen väyl*" toimii. Hakusanojen katkaisua suositellaan suomenkielisiin sanoihin.

Englanninkielisiä sanoja ei yleensä kannata katkaista, jos käytät kohdennusta kansainvälisiin artikkeleihin. CDI-haussa on automaattinen ns. stemming eli kantasanahaku, joten yleisissä sanoissa haku toimii ilman katkaisumerkkiä. Esim behavior hakee sanoja taipuneessa muodossa ja löytää myös eri vastineita behavior/behaviour tai behavioural, behavioral. Tähdellä voit rajata haun kohdentumaan vain tietyn sanan alkuvartalon omaaviin sanoihin.Tämän vuoksi tähdellä katkaisemalla tulee usein vähemmän tuloksia, koska automaattinen stemming menee pois päältä.  Englanninkielisiä fraaseja ei kannata katkaista, koska fraasien sisälläkin sanoissa automaattinen kantasanahaku. Lisätietoja Search and ranking in Central Discovery Index.

Tarkennettu haku

Tarkennetussa haussa voit tehdä enemmän valintoja. Voit kohdentaa hakusi samoihin kokoelmiin kuin perushaussa valitsemalla yhden radiopainikkeista. Voit kohdentaa hakusanasi teoksen nimeen, tekijään tai aiheeseen. Voit hakea täsmällisellä termillä aihe on tarkalleen -valinnalla, joka vastaa lainausmerkkejä. Voit yhdistellä hakusanojasi pudotusvalikosta löytyvien AND/OR/NOT-operaattorien avulla ja kohdentaa hakua tiettyyn julkaisutyyppiin, kieleen tai aikaväliin.

Huom! Lue ensin ohjeet Boolen hausta ja fraasihausta (fraasihakuihin on tiettyjä rajoituksia). Lue myös millä perusteella hakujärjestelmä rankkaa tulokset: Search and ranking in Central Discovery Index.

Laajempiin ja systemaattisiin hakuihin suositellaan lisäksi hakua tietokantojen omissa hakuliittymissä, näitä löydät tietokantalistalta (a-z) tai alakohtaisista oppaista.

Haun muokkaaminen ja rajaaminen

Voit muokata hakuasi haun jälkeen. Löydät vasemmasta laidasta rajausvaihtoehtoja. Useimmat rajausvaihtoehdot rajaavat tulostasi pienemmäksi.

Hyödyllisiä rajausvaihtoehtoja ovat mm:

  • kirjasto: tässä voit rajata minkä toimipaikan painettuja kirjoja haluat tulokseksi.
  • saatavilla verkossa: tämän valitsemalla saat tuloksia , joita voi lukea verkossa (lisenssinalaisen e-aineiston etäkäyttöön vaaditaan tuni-tunnukset)
  • vuosi: voit rajata tuloksia halutulle aikavälille.
  • vertaisarvioidut lehdet: hakusi kohdentuu sellaisiin lehtiin, jotka sisältävät vertaisarvioituja artikkeleita. Tämä rajaus ei ole täysin aukoton, sillä tuloksiin voi tulla vertaisarvioitujen lehtien sisällä olevia muita artikkeleita, kuten kirja-arvioita. Lisäksi rajauksen ulkopuolelle jäävät esim. vertaisarvioidut kirjat. Huom! Andorin vertaisarviointikuvake perustuu Ulrichswebin tietoihin vertaisarvioiduista kausijulkaisuista. Hakutulokseen saattaa tulla lehtien lisäksi joitakin kirjoja, kuten konferenssikirjoja tai sarjamuotoisia kirjoja.
  • Sellaisista kirjoista, joista vertaisarviointimainintaa ei löydy Andorin tuloslistasta, kirjan tieteellisyyden voi itse tarkistaa menemällä e-kirjan sisälle tai tutkimalla painettua kirjaa ja tarkistamalla kustantajan, vertaisarviointitiedon, lähdeviitteet ym. Vaikka vertaisarviointimaininta puuttuisi Andorista, se ei välttämättä tarkoita sitä, etteikö kirja olisi vertaisarvioitu, vaan kirjoista pitää itse tarkistaa tieteellisyys. Vertaisarviointimaininta kirjan kohdalla ei välttämättä ole täysin luotettava.
  • HUOM! Jos olet tehnyt haun kaikki-kohdennuksella ja jos haluat rajata niin, että saat tulokseksi vertaisarvioituja lehtiä, jotka ovat saatavilla verkossa, toimi niin että valitse rajaukset peräkkäin, ei yhtaikaa! Jos olet tehnyt haun CDI-indeksissä eli kohdentanut hakuruudusta kansainvälisiin artikkeleihin, voit valita saatavilla verkossa + vertaisarvioidut yhtaikaa.
  • Yleisohje haun rajaamiseen on että saman fasettijoukon sisällä valitut rajaukset ovat joko tai -rajauksia.Esimerkiksi aineistotyyppi-kohdasta "väitöskirjat" ja "lisensiaatityöt" ruksaamalla saat tuloksia,jotka ovat joko väitöskirjoja tai lisensiaatintöitä.

Logo

Email: library@tuni.fi
P. 0294 520 900

Kirjaston kotisivut | Library homepage
Andor

Palaute | Feedback