Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

E-aineisto-opas: Usein kysytyt

Miten viittaan e-kirjaan?

E-kirjoihin viittaamisen käytäntöjä on useita. Tarkista  ensisijaisesti oman oppiaineesi käytännöt. Tässä joitakin yleisiä ohjeita ja vinkkejä:

  • E-kirjan tallennusmuoto vaikuttaa siihen, miten sivut näkyvät. PDF-muotoisessa kirjassa on sivunumerointi kuten vastaavassa painetussa kirjassa. EPUB ja HTML -muotoisissa kirjoissa sivunumerot puuttuvat tai vaihtavat paikkaa, koska sivut skaalautuvat laitteen näytön mukaan
  • Tekstiviitteeseen merkitään yleensä kirjoittajan nimi ja teoksen julkaisu- tai päivitysvuosi. Sivunumeroita kannattaa käyttää vain, jos ne on selvästi yksilöity. Yleensä kerrotaan se luku ja kappale, johon lainaus sijoittuu.
  • Lähdeluetteloon merkitään yleensä tunnistetietoina kuten painetuissakin kirjoissa: tekijä, teoksen nimi, kustantaja ja julkaisuvuosi. Lisäksi mainitaan, että teos on e-kirja sekä sen käyttöpäivä ja osoite.
  • Monissa e-kirjapalveluissa on mahdollisuus kopioida kirjan tiedoista viitetiedot eri viittaustyyleillä.
  • Lisätietoa saat tieteellisen kirjoittamisen oppaista ja esim. Suomen kustannusyhdistyksen sivuilta: Sähkökirjaan viittaaminen. Katso myös Kielijelppi tai Kirjoittajan työkalupakki.
  • Tutustu myös: Hakala, J. (2017). E-viittaamisen ihanuus ja kurjuus. Informaatiotutkimus, 36(2), s. 77-85. https://doi.org/10.23978/inf.65190

Säilyvätkö muistiinpanoni e-kirjan laina-ajan päätyttyä?

E-kirjan selainlukuversiossa (online) omat muistiinpanot ja muut merkinnät säilyvät, jos olet luonut e-kirjapalveluun omat tunnukset, tehnyt merkinnät kirjautuneena niillä palveluun ja tallentanut merkinnät.

Jos olet ladannut e-kirjan laitteellesi Adobe Digital Editions -lukuohjelmaan tai muuhun vastaavaan, omat merkinnät häviävät laina-ajan päätyttyä.  Voit kuitenkin palauttaa merkintäsi alla olevalla ohjeella.

Miten saan etäkäyttölinkin e-aineistoon?

Käytä Andor-hakupalvelun tai tietokantalistan linkkejä

Kun lisäät artikkelin tai e-kirjan linkin esim. Moodleen, käytä Andor-hakupalvelun pysyvää linkkiä. Löydät pysyvän linkin aineiston tiedoista kohdasta Lähetä - Pysyvä Linkki. Valitse Kopioi pysyvä linkki leikepöydälle.

Tietokantalistan linkit ovat etäkäytettävässä muodossa. Voit kopioida linkin Share-toiminnolla.

Terveysportin pikalinkki


Näin muodostat etäkäyttölinkin

Jos artikkelia tai e-kirjaa ei löydy Andorista, muokkaa aineistolinkkiä, jotta käyttäjä pääsee aineistoon kampusalueen ulkopuolella ja mobiililaitteilla. Etäkäyttölinkki vie kirjautumissivulle, johon käyttäjä lisää Tuni-tunnuksen tai Taysin etäkäyttötunnuksen ja pääsee aineistoon kirjautumisen jälkeen.

Tampereen yliopiston kirjaston proxypalvelimen osoite on https://libproxy.tuni.fi/login?URL= 

Esimerkki etäkäyttölinkin muodostamisesta:

Logo

Email: library@tuni.fi
P. 0294 520 900

Kirjaston kotisivut | Library homepage
Andor

Palaute | Feedback