Skip to Main Content

E-aineisto-opas: Usein kysytyt

Miten viittaan e-kirjaan?

E-kirjoihin viittaamisen käytäntöjä on useita. Tarkista  ensisijaisesti oman oppiaineesi käytännöt. Tässä joitakin yleisiä ohjeita ja vinkkejä:

  • E-kirjan tallennusmuoto vaikuttaa siihen, miten sivut näkyvät. PDF-muotoisessa kirjassa on sivunumerointi kuten vastaavassa painetussa kirjassa. EPUB ja HTML -muotoisissa kirjoissa sivunumerot puuttuvat tai vaihtavat paikkaa, koska sivut skaalautuvat laitteen näytön mukaan
  • Tekstiviitteeseen merkitään yleensä kirjoittajan nimi ja teoksen julkaisu- tai päivitysvuosi. Sivunumeroita kannattaa käyttää vain, jos ne on selvästi yksilöity. Yleensä kerrotaan se luku ja kappale, johon lainaus sijoittuu.
  • Lähdeluetteloon merkitään yleensä tunnistetietoina kuten painetuissakin kirjoissa: tekijä, teoksen nimi, kustantaja ja julkaisuvuosi. Lisäksi mainitaan, että teos on e-kirja sekä sen käyttöpäivä ja osoite.
  • Monissa e-kirjapalveluissa on mahdollisuus kopioida kirjan tiedoista viitetiedot eri viittaustyyleillä.
  • Lisätietoa saat tieteellisen kirjoittamisen oppaista ja esim. Suomen kustannusyhdistyksen sivuilta: Sähkökirjaan viittaaminen. Katso myös Kielijelppi tai Kirjoittajan työkalupakki.
  • Tutustu myös: Hakala, J. (2017). E-viittaamisen ihanuus ja kurjuus. Informaatiotutkimus, 36(2), s. 77-85. https://doi.org/10.23978/inf.65190

Säilyvätkö muistiinpanoni e-kirjan laina-ajan päätyttyä?

E-kirjan selainlukuversiossa (online) omat muistiinpanot ja muut merkinnät säilyvät, jos olet luonut e-kirjapalveluun omat tunnukset, tehnyt merkinnät kirjautuneena niillä palveluun ja tallentanut merkinnät.

Jos olet ladannut e-kirjan laitteellesi Adobe Digital Editions -lukuohjelmaan tai muuhun vastaavaan, omat merkinnät häviävät laina-ajan päätyttyä.  Voit kuitenkin palauttaa merkintäsi alla olevalla ohjeella.

Miten saan etäkäyttölinkin e-aineistoon?

Käytä Andor-hakupalvelun tai tietokantalistan linkkejä

Kun lisäät artikkelin tai e-kirjan linkin esim. Moodleen, käytä Andor-hakupalvelun pysyvää linkkiä. Löydät pysyvän linkin aineiston tiedoista kohdasta Lähetä - Pysyvä Linkki. Valitse Kopioi pysyvä linkki leikepöydälle.

Tietokantalistan linkit ovat etäkäytettävässä muodossa. Voit kopioida linkin Share-toiminnolla.

Terveysportin pikalinkki


Näin muodostat etäkäyttölinkin

Jos artikkelia tai e-kirjaa ei löydy Andorista, muokkaa aineistolinkkiä, jotta käyttäjä pääsee aineistoon kampusalueen ulkopuolella ja mobiililaitteilla. Etäkäyttölinkki vie kirjautumissivulle, johon käyttäjä lisää Tuni-tunnuksen ja pääsee aineistoon kirjautumisen jälkeen.

Tampereen yliopiston kirjaston proxypalvelimen osoite on https://libproxy.tuni.fi/login?URL= 

Esimerkki etäkäyttölinkin muodostamisesta:

Logo

Email: library@tuni.fi
P. 0294 520 900

Kirjaston kotisivut | Library homepage
Andor

Palaute | Feedback