Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

E-aineisto-opas: E-kirjojen lukeminen ja lataaminen

Miten e-kirjat toimivat?

Miten löydän kirjaston hankkimat e-kirjat

Miten pääsen e-kirjoihin?

 • Voit lukea e-kirjoja Tampereen yliopiston, Tampereen ammattikorkeakoulun tai Tampereen yliopistollisen sairaalan verkkoon kuuluvilla tietokoneilla kirjastossa tai muissa tiloissa. 
 • Voit lukea e-kirjoja myös etäkäytössä mistä vaan kirjautumalla Andoriin/e-kirjapalveluun Tunin sähköpostiosoitteen muotoisella tunnuksella ja salasanalla sekä kaksivaiheisella tunnistautumisella (ks. tarkempi ohje). Valitse Haka-kirjautumisessa kotiorganisaatioksi Tampereen korkeakoulut / Tampere universities.

Miten luen e-kirjoja?

 • Suurin osa e-kirjoista on luettavissa online-tilassa suoraan laitteesi selaimessa. Osa kirjoista vaatii PDF-tiedostojen lukuohjelman (yleisimmin Adobe Reader).

Adobe Reader logo

 • Useimmmat e-kirjat voit ladata omalle laitteellesi ja lukea niitä ilman nettiyhteyttä offline-tilassa. Osassa kirjoista on vain latausmahdollisuus.
 • Lataamiseen tarvitset DRM-suojausta (Digital Rights Management) tukevan lukuohjelman (yleisimmin Adobe Digital Editions), jonka aktivoit  Adobe ID -tunnuksellasi tai ilman sitä (valitse "I want to authorize my computer without an ID").

Miten palautan e-kirjalainan?

 • E-kirjat palautuvat itsestään kiertoon laina-ajan päätyttyä eikä niistä koidu maksuja.
 • Joissakin e-kirjapalveluissa (esim. Ellibs) on mahdollista palauttaa e-kirjalaina ennen laina-ajan umpeutumista, jolloin jonossa seuraava asiakas pääsee lukemaan kirjaa rajoitetun käyttöoikeuden kirjoissa. Palauttaminen tapahtuu palvelun tai lukuohjelman palautustoiminnosta.

E-kirjan lataaminen tietokoneelle tai mobiililaitteelle

Kun lataat DRM-suojatun (Digital Rights Management) e-kirjan laitteellesi:

 1. Asenna Adobe Digital Editions -lukuohjelma (tietokoneet ja mobiililaitteet). Ohjelman asentaminen ja käyttö on ilmaista.Adobe Digital Editions
  Huom. Jos olet Tampereen korkeakouluyhteisön henkilökuntaa ja käytössäsi on työkone, niin voit ladata Adobe Digital Editions -lukuohjelman Software Centeristä.
   
 2. Aktivoi lukuohjelma laitteellesi:
  • Adobe ID -tunnuksellasi, jos käytät mobiililaitetta tai haluat lukea e-kirjaa useammalla laitteella. Adobe-tunnuksesi on se sähköpostiosoite, jota käytit luodessasi Adobe-tilin. Valitse eBook vendor -kohtaan Adobe ID. Voit aktivoida ohjelman heti ensimmäisellä käynnistyskerralla tai myöhemmin Help-valikon kohdasta ”Authorize Computer”.
    visit adobe.com
  • Ilman Adobe ID:tä. Valitse tällöin "I want to authorize my computer without an ID". Lukuohjelman aktivointi ilman Adobe ID:tä on mahdollista, jos käytät tietokonetta etkä halua lukea kirjaa useammalla laitteella.
  • Aktivoinnin poistamista kannattaa kokeilla muun muassa silloin, kun e-kirjan toimivuudessa tai latauksessa ohjelmaan on ongelmia. Voit poistaa aktivoinnin Adobe Digital Editions -ohjelman Help-valikon kohdasta Erase Authorization ja aktivoida sitten koneen uudelleen kohdasta Help - Authorize computer.

Joihinkin e-kirjapalveluihin (esim. Ellibs, Ebsco eBooks) on saatavissa mobiilisovellus, jonka voi ladata sovelluskaupasta. Tällöin Adobe Digital Editions -lukuohjelmaa ei tarvita. Mahdollisesta mobiilisovelluksista löytyy tieto tämän oppaan E-kirjapalvelut latausohjeineen -kohdasta.

Logo

Email: library@tuni.fi
P. 0294 520 900

Kirjaston kotisivut | Library homepage
Andor

Palaute | Feedback