Skip to Main Content

E-aineisto-opas: E-kirjojen lukeminen ja lataaminen

Miten e-kirjat toimivat?

Miten löydän kirjaston hankkimat e-kirjat

Miten pääsen e-kirjoihin?

 • Voit lukea e-kirjoja Tampereen yliopiston, Tampereen ammattikorkeakoulun tai Tampereen yliopistollisen sairaalan verkkoon kuuluvilla tietokoneilla kirjastossa tai muissa tiloissa. 
 • Voit lukea e-kirjoja myös etäkäytössä mistä vaan kirjautumalla Andoriin/e-kirjapalveluun Tunin sähköpostiosoitteen muotoisella tunnuksella ja salasanalla sekä kaksivaiheisella tunnistautumisella (ks. tarkempi ohje). Valitse Haka-kirjautumisessa kotiorganisaatioksi Tampereen korkeakoulut / Tampere universities.

Miten luen e-kirjoja?

 • Suurin osa e-kirjoista on luettavissa online-tilassa suoraan laitteesi selaimessa. Osa kirjoista vaatii PDF-tiedostojen lukuohjelman
 • (yleisimmin Adobe Reader).

Adobe Reader logo

 • Huom. Jos olet Tampereen korkeakouluyhteisön henkilökuntaa ja käytössäsi on työkone, niin voit ladata Adobe Reader -lukuohjelman Software Centeristä.
 • Useimmmat e-kirjat voit ladata omalle laitteellesi ja lukea niitä ilman nettiyhteyttä offline-tilassa. Osassa kirjoista on vain latausmahdollisuus.
 • Lataamiseen tarvitset DRM-suojausta (Digital Rights Management) tukevan lukuohjelman (esim. Adobe Digital Editions, Bluefire Reader, Thorium Reader).

Miten palautan e-kirjalainan?

 • E-kirjat palautuvat itsestään kiertoon laina-ajan päätyttyä eikä niistä koidu maksuja.
 • Joissakin e-kirjapalveluissa (esim. Ellibs) on mahdollista palauttaa e-kirjalaina ennen laina-ajan umpeutumista, jolloin jonossa seuraava asiakas pääsee lukemaan kirjaa rajoitetun käyttöoikeuden kirjoissa. Palauttaminen tapahtuu palvelun tai lukuohjelman palautustoiminnosta.

Mistä saan tietoa e-kirjojen saavutettavuudesta?

E-kirjan lataaminen tietokoneelle tai mobiililaitteelle

Kun lataat DRM-suojatun (Digital Rights Management) e-kirjan laitteellesi:

 1. Asenna Adobe Digital Editions -lukuohjelma (tietokoneet ja mobiililaitteet). Ohjelman asentaminen ja käyttö on ilmaista.Adobe Digital Editions
  Huom. Jos olet Tampereen korkeakouluyhteisön henkilökuntaa ja käytössäsi on työkone, niin voit ladata Adobe Digital Editions -lukuohjelman Software Centeristä.
   
 2. Aktivoi lukuohjelma laitteellesi:
  • Adobe ID -tunnuksellasi, jos käytät mobiililaitetta tai haluat lukea e-kirjaa useammalla laitteella. Adobe-tunnuksesi on se sähköpostiosoite, jota käytit luodessasi Adobe-tilin. Valitse eBook vendor -kohtaan Adobe ID. Voit aktivoida ohjelman heti ensimmäisellä käynnistyskerralla tai myöhemmin Help-valikon kohdasta ”Authorize Computer”.
    visit adobe.com
  • Ilman Adobe ID:tä. Valitse tällöin "I want to authorize my computer without an ID". Lukuohjelman aktivointi ilman Adobe ID:tä on mahdollista, jos käytät tietokonetta etkä halua lukea kirjaa useammalla laitteella.
  • Aktivoinnin poistamista kannattaa kokeilla muun muassa silloin, kun e-kirjan toimivuudessa tai latauksessa ohjelmaan on ongelmia. Voit poistaa aktivoinnin Adobe Digital Editions -ohjelman Help-valikon kohdasta Erase Authorization ja aktivoida sitten koneen uudelleen kohdasta Help - Authorize computer.

Joihinkin e-kirjapalveluihin (esim. Ellibs, Ebsco eBooks) on saatavissa mobiilisovellus, jonka voi ladata sovelluskaupasta. Tällöin lukuohjelmaa ei tarvita. Mahdollisesta mobiilisovelluksista löytyy tieto tämän oppaan E-kirjapalvelut latausohjeineen -kohdasta.

Logo

Email: library@tuni.fi
P. 0294 520 900

Kirjaston kotisivut | Library homepage
Andor

Palaute | Feedback