Skip to Main Content

Tiedonhaun opas: Tiedonlähteiden valinta

Tutustu tieteelliseen tiedonhakuun, aina aiheen jäsentämisestä ja hakusanojen valinnasta tiedonlähteiden valintaan ja hakutulosten arviointiin.

Tiedonlähteiden valinta

Tiedonlähteiden valintaan vaikuttavat tiedonhaun aihe ja laajuus.  Usein tietoa kannattaa etsiä useammasta eri lähteestä, yksi lähde tai tietokanta eivät yleensä riitä. Lähde liikkeelle oman kirjaston kokoelmista ja Andor-hakupalvelusta.

Kartoita lisäksi alasi keskeiset tiedonlähteet. Keskeisiä tiedonlähteitä löydät alakohtaisesta oppaasta. Alakohtaiseen oppaaseen on valikoitu alakohtaisia ja monialaisia aineistoja, e-kirjoja, tietokantoja, hakuteoksia ja muuta aineistoa. Klikkaile rohkeasti oppaiden eri välilehtiä.

E-aineistot ovat käytössäsi etänä tuni-tunnuksella.

Tiedonlähteen valintaan kannattaa käyttää aikaa kuvituskuva.

Kuva: Jonne Renvall, Tampereen yliopisto

Minkä tyyppistä aineistoa etsit?

Mitä etsit? Mistä ja miten etsit?
Tietty kirja:

Kirjat löytyvät Andor-hakupalvelusta. Hakuun kannattaa kirjoittaa kirjan nimi ja tekijän sukunimi. Painetut kokoelmat -kohdennuksella löydät kirjoja joista löytyy fyysinen kappale. Andorista löydät myös e-kirjat. E-kirjoja voi hakea myös e-kirjatietokannoista. Löydät kaikki e-kirjapalvelut ja latausohjeet kootusti E-kirja-oppaastamme.

Tietty lehtiartikkeli:

Tiettyä artikkelia etsittäessä voi käyttää kirjaston etusivulla olevaa Andorin pikahakua tai Andorin omaa hakua. Kirjoita hakukenttään artikkelin nimi lainausmerkeissä tehdäksesi tarkan haun. Jos tiedät, missä lehdessä artikkeli on julkaistu, voit hakea kyseisen lehden esim. Andorin lehtihaun kautta.

Jos lehden tiedoissa on merkintä embargo, se tarkoittaa julkaisurajoitusta, jolloin lehden artikkeleita ei saa julkaista avoimesti tai lehden uusimpien artikkeleiden kokotekstejä ei saa tarjota tietokannan kautta.

Tietty opinnäyte: kandityö, pro gradu, diplomityö, AMK/YAMK-opinnäyte tai väitöskirja. Käytä Andorissa hakuruudun kohdennusta Julkaisuarkistot (Trepo tai Theseus). Vanhempia opinnäytteitä löydät kaikki-haulla ja rajaamalla haun jälkeen aineistotyyppi: opinnäytteet. Voit etsiä myös alakohtaisten oppaiden opinnäytteet-välilehdellä lisätietoa, voit hakea suoraan Treposta tai Theseuksesta tai muiden korkeakoulujen julkaisuarkistoista.

Patentteja ja standardeja
Tekniikan alojen alakohtaisissa oppaissa on välilehdet patentit ja standardit, joihin on koottu keskeisiä patentti- ja standarditietokantoja niillä aloilla, joilla niitä tarvitaan.
Tilastoja Löydät niitä tietokantalistalta tai alakohtaisten oppaiden muut tiedonlähteet -välilehdeltä.
Oikeudellista tietoa tai yritysdataa Löydät oikeudellista tietoa oikeuden alakohtaisesta oppaasta ja yritysdataa sisältävistä tietokannoista.
Hakuteoksia tai sanakirjoja Löydät niitä alakohtaisten oppaiden hakuteokset-välilehdeltä
Tarvitset nopeasti uutta tietoa tietystä aiheesta, mutta sinulla ei ole tarvetta kartoittaa kaikkea aiheesta julkaistua tietoa Katso Andorin perushaulla tai Google Scholarilla.
Kattava kartoitus: mitä aiheesta on kirjoitettu Etsi tietoa oman alasi tieteellisistä tietokannoista laaja-alaisesti alakohtaisen aineisto-oppaasi kautta; etsi esimerkiksi artikkeleita, tutkimusraportteja, tieteellisiä monografioita ja opinnäytteitä.

Asiantuntijuuden arviointi

Kaaviokuva, jossa kuvaillaan erilaisia asiantuntijuuksia sen mukaan, pohjautuuko se tieteelliseen, ammatilliseen vai kokemukselliseen tietoon. Tieteellisempi tieto pohjaa laajaan aineistoon ja on kattavampaa kuin yhden henkilön kokemuksiin pohjautuva tieto. Ammatillinen tieto nojaa käytännön kokemukseen ja ammatissa kertyneeseen osaamiseen.

Kuva: Maria Lassila-Merisalo / Hämeen ammattikorkeakoulu 2016. / Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.

Millaisia tietokantoja on olemassa?

Kirjastojen omat kokoelmatietokannat

Kokoelmatietokantoihin luetteloidaan viitetiedot kirjastojen aineistoista ja aineiston saatavuudesta. Viitteet sisältävät mm. tiedon tekijästä, julkaisun nimestä, julkaisutiedoista ja ulkoasusta. Lisäksi aineistot kuvaillaan tietokantoihin yleensä Yleisen suomalaisen asiasanaston (YSO), tieteenalakohtaisten asiasanastojen tai luokituksen avulla. Tampereen yliopiston kirjaston kokoelmat on luetteloitu Andoriin.

Kirjastojen yhteiset tietokannat

Finna on hakupalvelujen kokonaisuus, jossa on mukana yli 300 organisaatiota yliopisto- ja AMK-kirjastoista yleisiin kirjastoihin, museoihin, ja arkistoihin. Kansallisessa Finnassa voit selailla kootusti eri kirjastojen saatavilla olevia aineistoja. Avoimia aineistoja pääset lukemaan heti, organisaatiokohtaisten aineistojen kohdalla pääsy on rajattu. Joidenkin aineistojen kohdalla voit hyödyntää myös suomalaista Melinda-tietokantaa, esim. väitöskirjojen haussa.

Kokotekstitietokannat

Kokotekstitietokannat muodostuvat kokotekstinä olevasta aineistosta, esimerkiksi elektroniset lehdet ja e-kirjat. Löydät kaikki Tampereen yliopiston kirjastoon hankitut tietokannat A-Z-listan kautta. Kokotekstimuotoista elektronista aineistoa löydät myös Andorin avulla. Nykyisin yleistyneitä ovat tietokannat tai hakupalvelut, jotka sisältävät sekä kokoteksti- että viiteaineistoa.

Viitetietokannat

Viitetietokannoista löydät kirjan tai artikkelin bibliografiset tiedot (tekijä, nimeke, kustantaja, vuosi ym.) sekä tiivistelmän, mutta itse kokoteksti on haettava osoitetusta alkuperäisdokumentista, linkin löydät usein itse palvelusta. Viittaustietokannat ovat usein alakohtaisia ja niiden kautta voi seurata tiettya tutkimusalaa. Myös osa kirjastojen kokoelmatiedoista on viitetietoja. Nykyisin yleistyneitä ovat tietokannat tai hakupalvelut, jotka sisältävät sekä kokoteksti- että viiteaineistoa.

Viittaustietokannat

Viittaustietokannat ovat julkaisutoiminnan arvioinnin avuksi kehitettyjä tietokantoja. Niiden avulla voidaan laskea viittausmääriä ja tarkastella esim. sitä, mitkä ovat viitatuimpia artikkeleita tai lehtiä tai etsiä tiettyjen tutkijoiden julkaisujen saamia viittauksia.Viittaustietokantoja ovat esimerkiksi Web of Science ja Scopus.

Kuvatietokannat

Kuvatietokantoja ovat esimerkiksi muistiorganisaatioiden (museot, arkistot ja kirjastot) ylläpitämät tietokannat, kuvatoimistojen kuvapalvelut ja avoimen Internetin kuvasisältö. Arkkitehtuurin aineisto-oppaassa on kattavasti koottu erilaisia kuvatietokantoja. Kuvien käyttöön liittyviin kysymyksiin löydät vastauksen Aalto-yliopiston ImagOA-oppaasta.

Erikoistietokannat

Erikoistietokantoja ovat mm. oikeudelliset tietokannat, erilaiset tilastotietokannat, standarditietokannat ja yritysten raakadataa, kuten markkinatietoa sisältävät tietokannat. Niiden haussa täytyy osata hakea kyseiselle tietokannalle sopivalla tavalla.

Logo

Email: library@tuni.fi
P. 0294 520 900

Kirjaston kotisivut | Library homepage
Andor

Palaute | Feedback