Skip to Main Content

Opiskelijan opas vastuulliseen ja avoimeen tieteeseen: Avoimet julkaisut tiedonhaussa

Mitä avoimet julkaisut ovat?

Avoimet (open access, OA) julkaisut voivat olla artikkeleita, lehtiä, kirjoja, opinnäytteitä, raportteja jne. Tältä sivulta löydät tiedonlähteitä (julkaisuarkistoja, hakupalveluita), joista voit hakea erilaisia avoimia julkaisuja. Saat myös vinkkejä tehokkaisiin hakutapoihin (esim. selainlaajennukset). Avoimien julkaisujen yhteydessä on tärkeää arvioida niiden luotettavuutta ja tieteellisyyttä.

Kotimaisia avoimia julkaisu- ja lehtiarkistoja

Kotimainen hakupalvelu - Finna

Preprintit

Preprint-versiolla tarkoitetaan lehteen lähetettyä eli submitattua ensimmäistä käsikirjoitusversiota artikkelista, jota ei ole vielä vertaisarvioitu. Preprint mahdollistaa nopean tutkimustulosten julkaisemisen sekä tiedeyhteisön kommentoinnin käsikirjoituksen laadun parantamiseksi. Preprint-julkaiseminen on tärkeää tieteenaloilla, joilla tieteellisten lehtien julkaisuprosessit ovat pitkiä tai joissa uutta tutkimusta tulee nopealla tahdilla. Preprint voi lisätä julkaisun ja tutkimuksen näkyvyyttä ja vaikuttavuutta sekä tuoda lukijoita, joilla ei ole pääsyä tilausmaksullisiin tieteellisiin lehtiin. Artikkelia julkaistaessa kustantajat suhtautuvat usein myönteisesti preprintien julkaisemiseen preprint-arkistossa ja voivat jopa suosittaa tietyn preprint-arkiston käyttämistä.

Preprint-arkistoja perustettiin aluksi lähinnä luonnon- ja lääketieteellisillä tieteenaloilla, nykyisin niitä on saatavilla lähes kaikilla tieteenaloilla. Esimerkkejä preprint-arkistoista:

 

Selainlaajennuksia vapaasti saatavilla olevien artikkeleiden etsimiseen

Selainlaajennukset (add-ons) auttavat sinua löytämään artikkeleiden avoimesti saatavilla olevia versioita. Useimmat laajennukset toimivat eri selaimissa (Chrome, Firefox, Edge, Internet Explorer jne.). Voit ladata esim. jonkin alla olevista.

Hakukoneita avoimiin tieteellisiin aineistoihin

Opinnäytteitä maailmalta

Miten tunnistat saalistajalehdet?

Jos haluat varmistua lehden luotettavuudesta, voit tarkistaa ko. lehden tiedot esim. JUFOsta ja/tai Cabells-tietokannasta.

Lisätietoa lähteiden luotettavuudesta ja työkaluja arvioinnin tueksi:

Miten arvioin avoimen kirjan luotettavuutta?

Avoimet oppimateriaalit

Etsitkö tukea oppimiseesi, opiskeluusi tai haluatko kehittää osaamisalueitasi? Hyödynnettävissäsi on erilaisia avoimia oppimateriaalien kirjastoja, joissa voit hakea materiaaleja esim. oppiaineesi, tieteenalan tai oppimateriaalin tyypin mukaan suodattamalla.

Logo

Email: library@tuni.fi
P. 0294 520 900

Kirjaston kotisivut | Library homepage
Andor

Palaute | Feedback