Tekijänoikeus:
Suomen lainsäädännön (Tekijänoikeuslaki 8.7.1961/404) mukaan tekijänoikeus kuuluu tekijälle. Tekijänoikeus kuuluu kaikille teoksen (artikkelin, julkaisun tms.) tekijöille, jos tekijöitä on ollut useita.
Tutkimuseettinen neuvottelukunta (TENK) on julkaissut suositukset tieteellisten julkaisujen tekijyydestä sopimiseen. TENK suosittelee, että tekijyyden periaatteista keskusteltaisiin tutkimushankkeissa jo tutkimuksen suunnitteluvaiheessa hyvissä ajoin ennen käsikirjoitusten tarjoamista julkaistavaksi.
Hyvä tieteellinen käytäntö
Tampereen alueen eettiset toimikunnat:
Vastuullinen tiede: tutkimusetiikka ja tiedeviestintä Suomessa
Katso oman tiedekuntasi, yksikkösi tai oppiaineesi opinnäytteen kirjoittamisen ohjeet intrasta. TAMKin opiskelijoille on intrassa Kirjallisen raportoinnin opas.
Viitteidenhallintaohjelmien avulla saat tallennettua lähteesi ja niiden tiedot talteen ja organisoitua ne kansioihin. Viitteidenhallintaohjelman avulla saat tehtyä automaattisesti viittaukset ja lähdeluettelon tekstiisi.
Ks. lisää kirjaston oppaasta Viitteidenhallintaohjelmat
Opiskelija: Tarkistathan opinnäytteessäsi käytettävän viittaustyylin aina ohjaajaltasi tai yksiköstäsi!
Kuvien käyttöön keskittyvästä ImagOA-oppaasta löydät tietoa esimerkiksi seuraavista asioista:
Määritä julkaisujesi käyttöehdot Creative Commons -lisenssillä.
Creative Commons -lisensseillä voit jakaa osan tekijänoikeuksiasi ja antaa haluamasi vapaudet teoksen käyttäjälle. Eri ehtoja yhdistelemällä voit jakaa oikeuksia itsellesi ja tilanteeseen sopivalla tavalla.
Käytä lisenssiä tutkimuksesi aineistoissa mahdollistaaksesi paremman avoimen prosessin koko tutkimuksen elinkaarelle.
Kuva on muokattu Aalto yliopiston ImagOA - Avoin tiede ja kuvien käyttö -sivuston kuvasta Lisenssin valinta. Kuvan pohjana on Tarmo Toikkasen luoma kuva, 2014, CC0. ImagOA sivusto on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.