Tervetuloa Tampereen yliopiston kirjaston opiskelijan avoimen tieteen oppaaseen. Opas on tarkoitettu korkeakouluyhteisön kaikille opiskelijoille.
Opiskelijan kannalta keskeisiä avoimen tieteen osa-alueita on julkaisujen, tutkimuksessa käytettyjen menetelmien ja tutkimusaineistojen avoimuus sekä tekijänoikeudet. Tieteen on tarkoitus olla avointa ja kaikkien hyödynnettävää, myös tiedeyhteisön ulkopuolella, ja siihen nämä periaatteet tähtäävät. Tieteen avoimuus sisältyy hyvään tieteelliseen käytäntöön ja kuuluu myös sitä kautta opiskelijan taitoihin.
Avoin tiede tarkoittaa kattotermiä toiminnalle, jolla pyritään edistämään avoimia toimintamalleja tieteessä ja tutkimuksessa. Avoimuus on tieteen perusperiaatteita, tieteen on tarkoitus olla avointa ja kaikkien hyödynnettävissä, myös tiedeyhteisön ulkopuolella. Avoimen tieteen toimintamallit nähdään tapana edistää tiedettä, tutkimusta ja tutkimuksen yhteiskunnallista vaikuttavuutta.
Avoimen tieteen keskeinen tavoite on tutkimustuotosten mahdollisimman avoin saatavuus. Tutkimustuotoksia ovat muun muassa julkaisut, tutkimuksissa käytetyt menetelmät ja tutkimusaineistot. Tämän lisäksi avoimen tieteen osa-alueiksi katsotaan avoimet oppimateriaalit ja avoimet infrastruktuurit.
Katso lisää Avoin tiede -sivustolta.
Kuva muokattu Open science is a big umbrella , Robin Champieux, CC BY 4.0 pohjalta.
Lähde: Avoimen tieteen ja tutkimuksen julistus 2020–2025. 2020. Avoimen tieteen koordinaatio, Tieteellisten seurain valtuuskunta.
Tampereen korkeakouluyhteisön periaatteiden mukaan avoin tiede ja tutkimus ovat kiinteästi mukana koko korkeakouluyhteisön toiminnnassa. Tieteen avoimuus on osa hyviä tieteellisiä käytäntöjä. Avoimen tieteen osa-alueita ovat toimintakulttuurin, julkaisemisen, tutkimusaineistojen ja muiden tutkimustuotosten sekä oppimisen avoimuus.
Tampereen yliopistossa ja Tampereen ammattikorkeakoulussa tuotetut julkaisut, opinnäytetyöt, tutkimusaineistot ja käytetyt tutkimusmenetelmät ovat lähtökohtaisesti yhteiskäyttöisiä ja avoimia. Avoimen tieteen edistämisen tueksi on laadittu avoimen tieteen linjaukset: