Skip to Main Content

Opettajan palvelut: Avoimet kirjat kurssikirjoina

Mitä ovat avoimet kirjat ja oppimateriaalit?

Open Science is A Big Umbrella Avoimet oppimateriaalit ovat maksuttomaan käyttöön vapaasti tai vähin rajoituksin annettuja digitaalisia opetus-, oppi- ja tutkimusmateriaaleja esimerkiksi kurssikirjoja, kokonaisia kursseja, artikkeleita, videoita, testejä ta tietokoneohjelmistoja. Avoimien oppimateriaalien julkaisemisessa käytetään Creative Commons -lisenssejä.

Kokonainen kirja tai sen kappale on mahdollista julkaista open access -periaatteen mukaisesti välittömästi avoimena. Avoimet kirjat ovat vapaasti saatavilla verkossa, ja niitä voi käyttää uudelleen eri tavoin riippuen siitä, miten ne on lisensoitu Creative Commons -lisenssillä. Monet tunnetut kaupalliset sekä voittoa tavoittelemattomat kustantajat, kuten yliopistokustantamot julkaisevat tieteellisiä kirjoja avoimina, ja näihin julkaisuihin sovelletaan yleensä samoja laadunvarmistus-, vertaisarviointi- ja toimituksellisia prosesseja kuin maksullisiin kirjoihin.

 

Miksi kannattaa valita avoin kurssikirja?

  • Kirjojen saatavuus paranee:
    • Yhtäaikaisessa käytössä ei ole rajoituksia, joten ne soveltuvat myös kursseille, joilla on paljon opiskelijoita.
    • Kirjat ovat saatavissa heti käyttöön, ei pitkiä varausjonoja tai e-kirjan lukuvuoron odottelua.
    • Erillistä tuni-kirjautumista etäkäytössä ei tarvita, koska kirjoilla on pysyvä tunniste esim. DOI, URN, Handle. Pysyvällä tunnisteella pääset suoraan julkaisuun ja sen avulla voit kätevästi linkittää avoimen kirjan kurssimateriaaliksi esim.Moodleen.
    • Saatavuus on turvatumpi kuin kaupallisissa e-kirjoissa, joita kustantajat saattavat poistaa käytöstä tai niiden lainakerrat saattavat loppua kesken lukuvuotta. 
  • Kirjojen käytettävyys on parempi, koska teknisiä käyttöoikeusrajoituksia eli DRM (Digital Rights Management) -rajoituksia ei ole:
    • Kirjojen sisältöä voi yleensä tulostaa ja kopioida rajoituksetta.
    • Kirjojen lukemiseen ei tarvita erillistä lukuohjelmaa, Adobe Reader riittää.
    • Usein kirjan pystyy tallentamaan omalle koneelle pysyvästi.
  • Kirjoja voi uudelleenkäyttää ja muokata oman kurssin tarpeita varten monilla eri tavoilla riippuen siitä, miten ne on lisensoitu:
    • Osassa avoimesti saatavina olevista kirjoista voi olla CC BY-ND lisenssi (No Derivatives), joka ei salli muokkaamista tai johdannaisteosten tekemistä.
    • Tarkista, minkä tyyppinen Creative Commons -lisenssi käyttämässäsi teoksessa on.
  • Kirjojen käyttö edistää pedagogisten tavoitteiden ja toimenpiteiden toteutumista:
    • Avoimet kurssiaineistot edistävät elinikäistä ja jatkuvaa oppimista.
    • Kirjat ovat opiskelijan käytössä koko oppimisprosessin ajan (ennen kurssia, kurssin aikana ja kurssin jälkeen) ja mahdollistaa syväsuuntautuneen oppimisen.
    • Avoimet kurssiaineistot yhdenvertaistavat oppimismahdollisuuksia.
  • Oppimateriaalin tekijöiden on mahdollista saada näkyvyyttä ja meritoitua laadukkailla avoimilla oppimateriaaleilla.

Muistathan myös tieteellisten lehtien avoimet artikkelit kurssiaineistona.

 

Miten arvioin avoimen kirjan luotettavuutta?

Mistä voi etsiä avoimia kirjoja?

Alla on lista laadukkaista ja  monitieteisistä hakupalveluista ja tietokannoista, joista voit etsiä kurssillesi avoimia kurssikirjoja.

Andor-hakupalvelusta löydät kattavan valikoiman avoimia kirjoja eri tieteenaloilta. Kirjasto lisää Andoriin avointa aineistoa, esimerkiksi DOAB, OAPEN ja Knowledge Unlatched -kokoelmat.
 

Andor hakujen rajaus

Andor-hakupalvelun vasemmassa reunassa olevilla työkaluilla voit rajata hakuasi:

Saatavuus - Open Access ja Aineistotyyppi - kirjat

DOAB on monitieteellinen tietokanta, joka sisältää vertaisarvioituja ja laadukkaita avoimia kirjoja. DOABista on mahdollisuus tehdä tieteenalakohtaista tiedonhakua (browse by subject). Voit myös hakea kustantajittain tietokannasta avoimia kirjoja.

 

 

 

Knowledge Unlatched on kansainvälinen organisaatio, jonka avulla kirjastot ja kustantajat voivat työskennellä yhdessä avomen julkaisemisen edistämiseksi. Open Research Library -palvelusta löydät avoimia kirjoja eri tieteenaloilta.

Open Textbook Library sisältää avoimia kurssikirjoja eri tieteenalueilta. Avoimet kirjat ovat tekijöiden ja kustantajien lisensoimia vapaasti käytettäviksi ja muokattaviksi.

 

Jos et löytänyt näistä palveluista, katso Alternative access -oppaan Open access books and journals -kohdasta. 

 

Avoimia oppimateriaaleja löydät Avointen oppimateriaalien kirjastosta

Avointen oppimateriaalien kirjasto

 

 

 

Tutustu aiheeseen kirjaston Avoin oppiminen ja avoimet oppimateriaalit -oppaan avulla.

Haluatko avoimen kurssikirjan tiedot Andoriin?

Kirjasto voi lisätä kurssivaatimuksissa olevia avointen kirjojen tiedot (metadata) Andoriin. Pyynnön voit lähettää osoitteeseen hankinta.kirjasto@tuni.fi.

Logo

Email: library@tuni.fi
P. 0294 520 900

Kirjaston kotisivut | Library homepage
Andor

Palaute | Feedback