Skip to Main Content

Opettajan palvelut: Oppimateriaalit ja avoin oppiminen

Kirjaston hankkimat aineistot ja avoimet aineistot oppimateriaalina

Kirjasto hankkii sekä painettuja että elektronisia aineistoja opetuksen ja tutkimuksen tueksi. Nämä aineistot ovat korkeakouluyhteisön jäsenten käytettävissä - tuni-tunnuksella pääosin myös etäkäytössä. Elektroniset aineistot, kuten e-kirjat, ovat joustavia oppimateriaaleja: niitä voi käyttää käyttäjätunnuksella mistä vaan, ja ne sallivat useimmiten monta yhtäaikaista käyttäjää.

Avoimilla oppimateriaaleilla taas tarkoitetaan yleisesti opetukseen ja oppimiseen tarkoitettuja materiaaleja, jotka ovat avoimesti kenen tahansa saatavilla ilman korkeakoulujen käyttäjätunnuksia. Avoimesti hyödynnettäviä aineistoja löydät Avoimen oppimisen oppaasta.

Aineistojen sallitut käyttötavat (kuten Moodle) on aina tarkistettava ko. aineiston käyttöehdoista, katso lisätietoa käyttöehdoista.

Kuvassa ihminen istuu kannettavalla tietokoneella jalat risti-istunnassa.

 

 

 

 

 

 

Kuva: Essi Kannelkoski / TAMK

Avoin oppiminen ja avoimet oppimateriaalit

Tutustu Tampereen yliopiston kirjaston Avoin oppiminen ja avoimet oppimateriaalit -oppaaseen!

Opas on tarkoitettu korkeakouluyhteisön opettajille, opiskelijoille, tutkijoille ja tukipalvelujen asiantuntijoille.

Erikoistuvien lääkärien oppimateriaalit

Sairaalaportaalista löydät lisätietoa erikoistuvien lääkärien oppimateriaaleista.

Elokuva- ja videopalvelut

Kirjaston kokoelmista löydät erilaisia video- ja media-aineistoja opetuskäyttöön. Kaikki elokuvia ja videoita sisältävät tietokannat löydät kirjaston Tietokannat A-Z -listalta.

  • Kanopy sisältää tuhansia videoita, kuten dokumentteja, opetuselokuvia, independent ja art house -elokuvia ja klassikoita. Kanopy sisältää myös Psychotherapy.net -kokoelman
  • Bloomsbury Video Library: Arts and Humanities Collection sisältää taide-elokuvia, dokumentteja, haastatteluita sekä oppitunteja
  • Drama Online sisältää näyttämötaiteen videoita
  • Naxos Video Library tarjoaa laajan kokoelman klassisen musiikin esityksiä, oopperaa, balettia, live-konsertteja sekä musiikkidokumentteja

Huomioithan, että elokuvien julkinen esittäminen myös opetuskäytössä vaatii yleensä luvan. Esimerkiksi Elonetin elokuvia saa esittää ei-kaupallisissa tarkoituksissa, mutta tarkista esitysoikeus aina kustakin palvelusta erikseen ja hanki tarvittaessa esityslupa.

Muita elokuva- ja videopalveluita

Videoita sisältävät tietokannat

E-kirjat oppimateriaalina

  • Kirjasto hankkii e-kirjoja monilta eri toimittajilta. Siksi niiden käyttöoikeudet, käyttötavat, laina-ajat ja lukuohjelmat vaihtelevat. Osassa kirjoista on rajoittamaton yhtäaikainen käyttöoikeus, osassa vain esimerkiksi yhden tai kolmen yhtaaikaisen käyttäjän käyttöoikeus. Rajoittamaton yhtäaikainen käyttö voi perustua vuosittaisiin lainakertoihin/lainapäiviin  (esim. 200 lainapäivää), jotka kuluvat sitä mukaa, kun kirjaa käytetään.
  • E-kirjoihin on useimmiten mahdollisuus tehdä muistiinpanoja ja korostuksia. 
  • Tulostusta ja kopiointia on useimmiten rajoitettu.
  • E-aineisto-oppaastamme löydät tarkemmat ohjeet ja käyttöehdot.
  • Kaikkia kirjoja ei ole saatavissa e-versiona tai e-kirja on saatavissa vain yksityiskäyttöön, mutta ei organisaatiolisenssillä.

Miten etsin e-kirjoja oppimateriaaliksi?

Kirjaston hankkimat yksittäiset e-kirjat löydät Andor-hakupalvelusta. Andorista löydät myös kattavan valikoiman avoimia kirjoja eri tieteenaloilta.

E-kirjapalvelut löydät tietokannat-listalta (valitse database type : e-kirjatietokannat).

  • Suurissa monitieteisissä e-kirjakokoelmissa (esim. Ebook Central ja Ebsco Ebooksissa) voit selata kirjoja  aihealueittain.
  • Voit myös tehdä search/advanced search -kohdissa hakuja useilla hakutermeillä AND/OR/NOT -operaattoreita käyttäen. Haut voit kohdistaa esim. kirjan nimeen tai asiasanoihin. Haun rajauksia voit tehdä esim. julkaisuvuodella tai kustantajalla.
  • Tutkimusmenetelmäkirjallisuutta löydät Sage Research Methods Online -tietokannasta.
  • Andorin hakutuloksia voit rajata pelkkiin e-kirjoihin: Tee ensin haku hakusanalla (kohdennus pudotusvalikosta kaikki). Haun jälkeen rajaa tulosta vasemmalta sivuvalikosta: aineistotyyppi:kirjat ja saatavuus: saatavilla verkossa.

Miten saan etäkäyttölinkin e-aineistoon?

Käytä Andor-hakupalvelun tai tietokantalistan linkkejä

Kun lisäät artikkelin tai e-kirjan linkin esim. Moodleen, käytä Andor-hakupalvelun pysyvää linkkiä. Löydät pysyvän linkin aineiston tiedoista kohdasta Lähetä - Pysyvä Linkki. Valitse Kopioi pysyvä linkki leikepöydälle.

Tietokantalistan linkit ovat etäkäytettävässä muodossa. Voit kopioida linkin Share-toiminnolla.

Terveysportin pikalinkki


Näin muodostat etäkäyttölinkin

Jos artikkelia tai e-kirjaa ei löydy Andorista, muokkaa aineistolinkkiä, jotta käyttäjä pääsee aineistoon kampusalueen ulkopuolella ja mobiililaitteilla. Etäkäyttölinkki vie kirjautumissivulle, johon käyttäjä lisää Tuni-tunnuksen ja pääsee aineistoon kirjautumisen jälkeen.

Tampereen yliopiston kirjaston proxypalvelimen osoite on https://libproxy.tuni.fi/login?URL= 

Esimerkki etäkäyttölinkin muodostamisesta:

Muu e-aineisto oppimateriaalina

Kirjaston alakohtaisista oppaista saat vinkkejä kunkin alan parhaista painetuista- ja e-aineistoista.

Muistathan kirjaston laajat e-lehtikokoelmat oppimateriaalin valinnassa. Yksittäiset lehdet löydät Andorin lehtihausta ja e-lehtitietokannat tietokantalistalta (valitse database type : e-lehtitietokannat)

Millaisia äänikirjoja on Tampereen yliopiston kirjaston kokoelmassa?

Tampereen yliopiston kirjastolla on äänikirjoja Alma Talent Bisneskirjasto, Alma Talent Verkkokirjahylly, Ellibs ja O'Reilly (ent. Safari) -palveluissa. Lisäksi joissakin e-kirjapalveluissa on read aloud -toiminto eli kuuntelumahdollisuus (esim. Higher Education from Cambridge University PressOppiporttiVLeBooks, VitalSource Explore).

Alma Talent Bisneskirjasto

  • Bisneskirjaston äänikirjatoiminnallisuus on seuraavissa teoksissa: Asiakkaista ansaintaan, Yrityskulttuuri on kuningas, Viestinnän johtaminen - strategiasta tuloksiin sekä Johtaminen ja globaali talous 
  • Löydät äänikirjatoiminnallisuuden ko. kirjojen oikeasta yläkulmasta.

Alma Talent Verkkokirjahylly

  • Verkkokirjahyllyn äänikirjatoiminnallisuus on seuraavissa teoksissa: Hallintomenettelyn perusteet, Siviili- ja rikosprosessioikeus, Rikosoikeuden yleinen osa, Velvoiteoikeus, Työoikeuden perusteet, Prosessioikeuden oppikirja, Inhimillinen strategia, Johtaja muutoksen ytimessä ja Johda merkitystä.
  • Löydät äänikirjatoiminnallisuuden ko. kirjojen oikeasta yläkulmasta.

Ellibs

  • Ellibs-palveluun on hankittu kymmeniä, lähinnä kotimaisia tietokirjatyyppisiä äänikirjoja. Löydät kirjaston hankkimat Ellibs-äänikirjat valitsemalla ylävalikon tiedostomuoto kohdasta ”äänikirja (MP3)”.
  • Ellibs-äänikirjoja voit kuunnella suoraan selaimessa tai Ellibs-sovelluksessa. 
  • Ellibsin äänikirjojen toistaminen -ohje

 O'Reilly (ent. Safari)

  • Suurin kokoelma, yli 2 000 äänikirjaa on O’Reilly -palvelussa. Se sisältää äänikirjoja tietojenkäsittelytieteen, informaatioteknologian, ohjelmistokehityksen, digitaalisen median ja liiketoiminnan aloilta.
  • O’Reilly -hauissa voit valita formaatiksi ”audiobook”. Voit myös klikata hakulaatikkoa ja painaa ”enter”, jolloin saat kaikki aineistot näkyviin. Browse format -valikosta voit valita ”audiobook”.
  • Äänikirjoja voit kuunnella suoraan selaimessa tai O’Reilly-sovelluksessa.
  • O’Reilly audiobooks-ohjeet

 

 

 

 

 

Voit ehdottaa kokoelmistamme puuttuvaa kirjaa:

Logo

Email: library@tuni.fi
P. 0294 520 900

Kirjaston kotisivut | Library homepage
Andor

Palaute | Feedback