Kirjasto hankkii sekä painettuja että elektronisia aineistoja opetuksen ja tutkimuksen tueksi. Nämä aineistot ovat korkeakouluyhteisön jäsenten käytettävissä - tuni-tunnuksella pääosin myös etäkäytössä. Elektroniset aineistot, kuten e-kirjat, ovat joustavia oppimateriaaleja: niitä voi käyttää käyttäjätunnuksella mistä vaan, ja ne sallivat useimmiten monta yhtäaikaista käyttäjää.
Aineistojen sallitut käyttötavat (kuten Moodle) on aina tarkistettava ko. aineiston käyttöehdoista, katso lisätietoa käyttöehdoista.
Kuva: Essi Kannelkoski / TAMK
Tutustu Tampereen yliopiston kirjaston Avoin oppiminen ja avoimet oppimateriaalit -oppaaseen!
Opas on tarkoitettu korkeakouluyhteisön opettajille, opiskelijoille, tutkijoille ja tukipalvelujen asiantuntijoille.
Sairaalaportaalista löydät lisätietoa erikoistuvien lääkärien oppimateriaaleista.
Kirjaston kokoelmista löydät erilaisia video- ja media-aineistoja opetuskäyttöön. Kaikki elokuvia ja videoita sisältävät tietokannat löydät kirjaston Tietokannat A-Z -listalta.
Huomioithan, että elokuvien julkinen esittäminen myös opetuskäytössä vaatii yleensä luvan. Esimerkiksi Elonetin elokuvia saa esittää ei-kaupallisissa tarkoituksissa, mutta tarkista esitysoikeus aina kustakin palvelusta erikseen ja hanki tarvittaessa esityslupa.
Kirjaston hankkimat yksittäiset e-kirjat löydät Andor-hakupalvelusta. Andorista löydät myös kattavan valikoiman avoimia kirjoja eri tieteenaloilta.
E-kirjapalvelut löydät tietokannat-listalta (valitse database type : e-kirjatietokannat).
Kun lisäät artikkelin tai e-kirjan linkin esim. Moodleen, käytä Andor-hakupalvelun pysyvää linkkiä. Löydät pysyvän linkin aineiston tiedoista kohdasta Lähetä - Pysyvä Linkki. Valitse Kopioi pysyvä linkki leikepöydälle.
Tietokantalistan linkit ovat etäkäytettävässä muodossa. Voit kopioida linkin Share-toiminnolla.
Jos artikkelia tai e-kirjaa ei löydy Andorista, muokkaa aineistolinkkiä, jotta käyttäjä pääsee aineistoon kampusalueen ulkopuolella ja mobiililaitteilla. Etäkäyttölinkki vie kirjautumissivulle, johon käyttäjä lisää Tuni-tunnuksen ja pääsee aineistoon kirjautumisen jälkeen.
Tampereen yliopiston kirjaston proxypalvelimen osoite on https://libproxy.tuni.fi/login?URL=
Esimerkki etäkäyttölinkin muodostamisesta:
Kirjaston alakohtaisista oppaista saat vinkkejä kunkin alan parhaista painetuista- ja e-aineistoista.
Muistathan kirjaston laajat e-lehtikokoelmat oppimateriaalin valinnassa. Yksittäiset lehdet löydät Andorin lehtihausta ja e-lehtitietokannat tietokantalistalta (valitse database type : e-lehtitietokannat)
Tampereen yliopiston kirjastolla on äänikirjoja Ellibs ja O'Reilly (ent. Safari) -palveluissa.
Kotimaisen Oppiportti-palvelun kirjoissa on kuuntelumahdollisuus. Myös osassa Alma Insights Bisneskirjasto ja Alma Insights Verkkokirjahylly -palvelun kirjoista on äänikirjatoiminnallisuus. Read aloud -toiminto eli kuuntelumahdollisuus on näissä ulkomaisissa e-kirjapalveluissa: Higher Education from Cambridge University Press, Taylor & Francis eBooks, VLeBooks ja VitalSource Explore.
Alma Insights Verkkokirjahylly
O'Reilly (ent. Safari)
Katso myös tarkemmat tiedot kurssikirjojen hankinnasta.