Artikkelit ja tietokannat - Lääketiede - Oppaat | Guides at Tampere University Library

Keskeisiä tietokantoja

Medline on lääke- ja terveystieteiden sekä lähialojen tärkein kansainvälinen kirjallisuusviitetietokanta. Medline on tarjolla EBSCOn, Ovidin ja PubMedin käyttöliittymissä.

Medline (EBSCO) This link opens in a new window Lääke- ja terveystieteiden sekä lähialojen tärkein kansainvälinen tietokanta. Tietokannan tuottajana on National Library of Medicine.Medline is widely recognized as the premier source for bibliographic and abstract coverage of biomedical literature. The database is produced by National Library of Medicine.
- This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Medline (Ovid) This link opens in a new window Lääke- ja terveystieteiden sekä lähialojen tärkein kansainvälinen tietokanta. Tietokannan tuottajana on National Library of Medicine.Medline is widely recognized as the premier source for bibliographic and abstract coverage of biomedical literature. The database is produced by National Library of Medicine.
- This link opens in a new window
Medline (PubMed) This link opens in a new window Lääke- ja terveystieteiden sekä lähialojen keskeinen kansainvälinen tietokanta. Tietokannan tuottajana on National Library of Medicine. Medline is widely recognized as the premier source for bibliographic and abstract coverage of biomedical literature. The database is produced by National Library of Medicine.
- This link opens in a new window

Ohjeita: PubMed User Guide - NLM:n opas PubMediin National Library of Medicinen opas PubMedin käyttöön.
Ohjeita: Using PubMed in Evidence-Based Practice - NLM:n itseopiskelumateriaali When conducting research, evidence-based practice is a method for framing clinical questions that will help yield optimal search results. PubMed.gov is a free research tool from the National Library of Medicine®. This course will show you how to use evidence-based practice when searching clinical questions using PubMed®
Video: PubMed Online Training - NLM:n opetusvideoita National Library of Medicinen tekemät PubMed-opetusvideot ovat katsottavissa tämän linkin takana.
Ohjeita: PubMed-opas (Oulun yliopisto) Tästä Oulun yliopiston kirjaston kuvallisesta oppaasta löydät ohjeita PubMedin käyttöön.
Ohjeita: A roadmap for searching literature in PubMed (Vrije Universiteit Amsterdam) In this LibGuide you will to learn how to build and conduct a systematic search in PubMed. The following steps will be covered: Research question: formulate your research question and divide it into elements Logbook: develop and document your search strategy Collecting MeSH terms: find controlled search terms in PubMed Collecting free-text terms: collect terms and search in the title and abstract [tiab] of the record Truncation and Phrase searching: learn to use two search techniques Combining: use Boolean operators Filters: apply clinical queries and other search filters to refine your results Evaluating: evaluate your search results and modify your search strategy if necessary References: manage references and insert citations into a document Other resources: use other relevant literature databases to find more references
Termix -MeSH -asiasanasto suomeksi Lääketieteen MeSH-asiasanasto suomeksi ja englanniksi.
Medical Subject Headings - MeSH -asiasanasto englanniksi

Cochrane Libraryyn on koottu kansainvälisen Cochrane-verkoston asiantuntijoiden tekemät systemaattiset katsaukset (Cochrane Database of Systematic Reviews), ja tietoja kliinisten kokeitten tuloksia raportoivista kansainvälisistä artikkeleista (Cochrane Central Register of Controlled Trials).

Cochrane Library (Terveysportti) This link opens in a new window Sisältää kolme säännöllisesti päivitettävää tietokantaa, mukaan lukien Cochrane-verkoston tuottamat järjestelmälliset katsaukset. Tietokannat tarjoavat korkeatasoista ja luotettavaa näyttöön perustuvaa tietoa terveydenhuollon päätöksentekijöille. Huomioithan, että Advanced Search toimii etäkäytössä ainoastaan mentäessä palveluun Terveysportin kautta.Contains three regularly updated databases, including systematic reviews produced by the Cochrane Network. The databases provide high quality and reliable evidence-based information for health care decision-makers. Please note that when off-campus, advanced search can be used by going first to Terveysportti and from there to Cochrane.
- This link opens in a new window

Cochrane-ohje (© Tampereen yliopiston kirjasto)

Complete Anatomy ja Visibly Body -palvelut ovat käytettävissä mobiilisovelluksina, Visibly Bodya voit käyttää myös tietokoneella. Latausohjeet löydät e-aineisto-oppaasta:

Complete Anatomy
- This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Anatomian opetuksen ja oppimisen tueksi kehitetty mobiilisovellus.
A mobile application developed to support teaching and learning of anatomy.
Visible Body | Anatomy & Physiology This link opens in a new window Interaktiivinen 3D-anatomiatietokanta ja oppimistyökalu. IOS- ja Android-mobiililaitteille on tarjolla Anatomy & Physiology -sovellus, joka löytyy sovelluskaupoista. Interactive 3D learning tool and anatomy database planned for university purposes. There is an application available for IOS and Android mobile devices. The applications can be found in the application stores.
- This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Visible Body | Human Anatomy Atlas This link opens in a new window Interaktiivinen 3D-anatomiatietokanta ja oppimistyökalu. IOS- ja Android-mobiililaitteille on tarjolla Human Anatomy Atlas -sovellus, joka löytyy sovelluskaupoista. An interactive 3D learning tool and anatomy database planned for university purposes. There are Human Anatomy Atlas applications available for IOS and Android mobile devices. The applications can be found in the application stores. 
- This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Visible Body | Muscle Premium This link opens in a new window Interaktiivinen 3D-anatomiatietokanta ja oppimistyökalu lihasten toiminnasta. IOS- ja Android-mobiililaitteille on tarjolla Muscle Premium -sovellus, joka löytyy sovelluskaupoista. An interactive 3D learning tool and anatomy database planned for university purposes. There are Muscle Premium applications available for IOS and Android mobile devices. The applications can be found in the application stores. 
- This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Visible Body | Physiology & Pathology This link opens in a new window Interaktiivinen 3D-tietokanta ja oppimistyökalu ihmisen elintoiminnosta, niiden häiriöistä ja yleisimmistä sairauksista. IOS- ja Android-mobiililaitteille on tarjolla Physiology & Pathology -sovellus, joka löytyy sovelluskaupoista. An interactive guide to core processes and common diseases of the human body. There are Physiology & Pathology application available for IOS and Android mobile devices. The applications can be found in the application stores. 
- This link opens in a new window
- This link opens in a new window

Terveysportti This link opens in a new window Terveydenhuoltoalan ammattilaisten portaali, joka helpottaa ja nopeuttaa päivittäistä työtä tarjoamalla tarvittavan lääketieteellisen tiedon yhdessä paikassa. 
- This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Tampereen yliopiston kirjaston Terveysportti-lisenssi ei kata Taysia. Taysilla on oma Terveysportti-lisenssi

Ohjeita: Terveysportti käytännön työssä Duodecimin avoin oppimateriaali kaikille Terveysportista kiinnostuneille; kurssin kesto noin 20 min.
Video: Terveysportti Kirjaston Terveysportti-opetusvideo

DynaMed Plus on laaja erikoisalakohtainen, näyttöön perustuva tietokanta kliinisen päätöksenteon tueksi. Se sisältää kustakin aiheesta tiiviin yleiskatsaus- ja suosituskappaleen (Overview and Recommendations) sekä tiivistelmät systemaattisten katsausten ja laadukkaiden alkuperäisartikkeleiden tuloksista.

DynaMed (Terveysportti) This link opens in a new window Erikoisalakohtainen, näyttöön perustuva tietokanta kliinisen päätöksenteon tueksi. A clinician-focused tool designed to facilitate efficient and evidence-based patient care.
- This link opens in a new window

Kun tarvitset tietoa käynnissä olevista kliinisistä kokeista tai systemaattisista katsauksista, ovat rekisterit hyödyllisiä lähteitä.

ClinicalTrials.gov ClinicalTrials.gov on kansainvälinen käynnissä olevien kliinisten kokeitten rekisteri.
PROSPERO PROSPERO on kansainvälinen käynnissä olevien systemaattisten katsausten rekisteri.
Research Registry The Research Registry is a one-stop shop for registering all types of research studies, from ‘first in man’ case reports to observational/interventional studies to systematic reviews and meta-analyses. The process is easy, simple and take less than five minutes.
ScanMedicine University of Newcastlen (UK) ylläpitämä hakukone, jolla voi etsiä käynnissä olevia kliinisiä kokeita useista rekistereistä samanaikaisesti. Lisätietoja: https://www.nihr.ac.uk/news/nihr-launches-innovative-searchable-database-of-global-clinical-trials/27660
WHO International Clinical Trials Registry Platform WHO ICTRP on kansainvälinen, käynnissä olevien kliinisten kokeitten metarekisteri. Pystyt yhdellä haulla etsimään tietoja usean eri maan rekisteristä.

Epistemonikoksesta löydät julkaistuja systemaattisia katsauksia. Sisältö on haravoitu useasta lähteestä, mukaan lukien Medlinestä.

Alta löydät linkit suomalaisiin, ruotsalaisiin ja englantilaisiin hoitosuosituksiin.

ECRI Guidelines Trust ECRI Guidelines Trust sisältää kansainvälisiä hoitosuosituksia. Käyttö edellyttää maksuttoman käyttäjätilin luomista. ECRI Guidelines Trust™ is a publicly available web-based repository of objective, evidence-based clinical practice guideline content. Its purpose is to provide physicians, nurses, other clinical specialties, and members of the healthcare community with up-to-date clinical practices to advance safe and effective patient care. This centralized repository includes evidence-based guidance developed by nationally and internationally recognized medical organizations and medical specialty societies.
Hoitotyön tutkimussäätiö (Hotus) Hoitotyön tutkimussäätiön laatimat hoitosuositukset
Käypä Hoito Käypä Hoito sisältää kansalliset hoitosuosituksemme.
Nationella riktlinjer Ruotsalaiset hoitosuositukset.
NICE guidance Arvostetun, englantilaisen National Institute for Health and Care Excellencen antamat suositukset.

Katso myös

DailyMed DailyMed sisältää tietoja lääkkeistä ja lääkeaineista, DailyMed on National Library of Medicinen (NLM) ylläpitämä palvelu.
LILACS LILACS sisältää terveydenalan julkaisuja Latinalaisesta Amerikasta ja Karibian alueelta. LILACSia ylläpitää ja päivittää verkosto, joka koostuu yli 600 koulutus-, hallinto- ja terveysalan tutkimuslaitoksesta. LILACSia koordinoi BIREME, PAHO ja WHO.
SveMed+ SveMed+ on bibliografinen tietokanta, joka sisältää viittauksia skandinaavisten lehtien artikkeleihin, aihealueina lääketiede, hammaslääketiede, terveydenhuolto, toimintaterapia, hoitotiede ja fysioterapia.
Trip Trip kokoaa kattavasti näyttöön perustuvan lääketieteen tiedonlähteitä, potilasohjeita, koulutusmateriaalia ja uutisia.
Tutkijaportti Tutkijaportti on Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin ja Suomen Lääketieteen Säätiön ylläpitämä palvelu, jonka tarkoituksena on tukea lääketieteen alan tutkimusta aina syventävistä opinnoista tohtorin hattuun saakka. Vuonna 2016 julkaistu Syväriportti on liitetty osaksi Tutkijaporttia.

Lähialojen tietokantoja

Etsiessäsi terveystaloustiedettä käsitteleviä artikkeleita, muista Medlinen, Cinahlin, PsycInfon ja sosiaalialan tietokantojen lisäksi myös nämä terveystaloustieteen ja taloustieteen tietokannat.

Cost-Effectiveness Analysis (CEA) Registry Kustannus-hyötyanalyysejä raportoivia julkaisuja ja painokertoimia sisältävä tietokanta.
Heoro Heoro sisältää tautitaakkaa käsitteleviä tutkimuksia: Potilaan raportoima vaikutusmittaus (PROM), utiliteetti, taloudelliset arvioinnit, kuolleisuustrendit.
NHS Economic Evaluation Database (NHS EED) Vakiomuotoisia tiivistelmiä taloudellisista arvioinneista, jotka ovat läpikäyneet laatuarvioinnin. Tietokanta sisältää julkaisut vuoden 2015 tammikuun loppuun. Uudempia taloudellisia arviointeja kannattaakin etsiä lisäksi esimerkiksi Medlinestä (muista lisätä hakuusi kattavasti taloudellista näkökulmaa kuvaavia hakusanoja).
ScHARRHUD Terveyshyötyä (utility) analysoivien tutkimusten tietokanta.
Health Technology Assessment (HTA) Database HTA -tietokanta sisältää terveydenhuollon menetelmien arviointiraportteja (ns. HTA-raportit). Raportit sisältävät usein myös taloudellisen arvioinnin. Halutessasi voit etsiä raportteja myös yksittäisten HTA-organisaatioiden sivuilta - linkit löydät näppärästi INAHTAn jäsenluettelosta: http://www.inahta.org/members/members_list/
Health Evidence A database of 7,595 quality-rated reviews on the effectiveness and cost-effectiveness of public health interventions, including cost data. Provided by McMaster University
Research Papers in Economics (RePEC) Taloustieteen työpapereita, artikkeleita, kirjan lukuja ynnä muuta hyödyllistä sisältävä rekisteri. Saatavana usean eri hakukoneen kautta, voit itse valita mieleisesi aloitussivulta.

EconLit with Full Text (EBSCO) This link opens in a new window Econlit voi olla hyödyksi myös terveystaloustieteen aiheissa. Tee haku aihettasi kuvaavilla sanoilla, ja jätä taloudellsta näkökulmaa kuvaavat sanat pois niin saat parhaan mahdollisen hakutuloksen.
- This link opens in a new window
- This link opens in a new window

Applied Social Sciences Index and Abstracts (ProQuest) This link opens in a new window Viitteitä ja tiivistelmiä terveyden, sosiaalityön, psykologian, sosiologian, talouden, politiikan rotusyrjinnän ja koulutuksen aloilta. The Reference database covers health, social services, economics, politics, race relations and education.
- This link opens in a new window

Social Care Online Social Care Online is the UK's largest online database of information on all aspects of social work and social care. It includes legislation, government documents, practice and guidance, systematic reviews, research briefings, UK grey (informally-published) literature, reports, and journal articles. The database is updated daily and contains over 160,000 records from the 1980s onwards.

Social Science Database (ProQuest) This link opens in a new window Kattaa yhteiskuntatieteiden aihealueita, esim. sosiologiaa, sosiaalityötä, antropologiaa, poitiikan tutkimusta. Tietokanta sisältää pääosin kokotekstiartikkeleita yli 1000 lehdestäCovers core disciplines across the social sciences including sociology, social work, anthropology, politics and other areas. The database includes over 1000 titles.
- This link opens in a new window
Social Services Abstracts (ProQuest) This link opens in a new window Sisältää viitteitä sosiaalityön ja sosiaalipalveluiden alalta. Kattaa myös mm. sosiaalihuollon ja sosiaalipolitiikan.Social Services Abstracts provides bibliographic coverage of current research focused on social work, human services, and related areas
- This link opens in a new window

Social Systems Evidence A continuously updated repository of syntheses of research evidence about the programs, services and products available in a broad range of government sectors and program areas (e.g., climate action, community and social services, economic development and growth, education, environmental conservation, education, housing and transportation) as well as the governance, financial and delivery arrangements within which these programs, services and products are provided, and the implementation strategies that can help to ensure that these programs, services and products get to those who need them.
more...less...
https://www.socialsystemsevidence.org/about?
Health Systems Evidence The world's most comprehensive, free access point for evidence to support policy makers, stakeholders and researchers interested in how to strengthen or reform health systems or in how to get cost-effective programs, services and drugs to those who need them.

Sociological Abstracts (ProQuest) This link opens in a new window Sosiologian, sosiaalipolitiikan ja muiden yhteiskuntatieteiden kansainvälinen viitetietokanta. Sisältää lehtiartikkeliviitteiden lisäksi viitteitä konferenssijulkaisuihin.Sociological Abstracts abstracts and indexes the international literature in sociology and related disciplines in the social and behavioral sciences.
- This link opens in a new window

CINAHL Complete (EBSCO) This link opens in a new window Hoitotieteen ja hoitotyön sekä lähialojen kansainvälinen kokotekstitietokanta. Hoitotyö, biolääketiede, terveystieteiden alan kirjastotyö, täydentävät hoidot, kansanterveys ja 17 muuta terveysalan aihealuetta. Oman tilin luomiseen tarvitaan Tampereen korkeakouluyhteisön TUNI-käyttäjätunnus.CINAHL®Complete is source of full-text for nursing & allied health journals. CINAHL covers nursing, biomedicine, health sciences librarianship, alternative/complementary medicine, consumer health and 17 allied health disciplines.Tampere Universities community's TUNI account is needed for creating an own EBSCO account.
- This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Healthcare Administration Database (ProQuest) This link opens in a new window Tiedonlähteitä (lähinnä lehtiartikkeleita, väitöskirjoja ja tutkielmia) terveydenhuollon hallinnon aihealueilta, sisältäen mm. sairaaloihin, vakuutuksiin, lakeihin, tilastoihin hallintoon ja henkilöstöön liittyviä aiheita.A collection of reliable and relevant resources in the field of health administration, including journals and dissertations. Covers information on a wide range of topics, including hospitals, insurance, law, statistics, business management, personnel management, ethics, health economics, and public health administration.
- This link opens in a new window
JBI Complete (Ovid) This link opens in a new window Palvelu näyttöön perustuvan tiedon hakemiseen, arviointiin ja soveltamiseen terveydenhoitoalalle, suunniteltu tukemaan hoitokäytäntöjä ja kliinistä päätöksentekoprosessia. PACES- ja SUMARI-palveluihin on luotava käyttäjätili.A service to retrieve, evaluate and apply evidence-based information to healthcare designed to support treatment practices and clinical decision-making process. You must log in to use SUMARI and PACES.
- This link opens in a new window

LILACS
Latin American and Caribbean health sciences literature.

Public Health Database (ProQuest) This link opens in a new window Kansanterveystieteen ja lähialojen lehtiä.Database contains journals covering public health and related fields.
- This link opens in a new window

OTseeker OTseeker sisältää systemaattisia katsauksia ja satunnaistettuja kontrolloituja kokeita toimintaterapian saralta.
Physiotherapy Evidence Database (PEDro) PEDro sisältää systemaattisia katsauksia, satunnaistettuja kontrolloituja kokeita ja hoitosuosituksia fysioterapian ja kuntoutuksen saralta.

ERIC (ProQuest) This link opens in a new window Kasvatustieteen kansainvälinen tietokanta, joka sisältää viitteitä englanninkielisistä aikakauslehtiartikkeleista ja amerikkalaisista tutkimusraporteista kasvatuksen ja koulutuksen alalta vuodesta 1966 alkaen.The ERIC database corresponds to two printed journals: Resources in Education (RIE) and Current Index to Journals in Education (CIJE). Materials available from 1966.
- This link opens in a new window

PsycInfo (Ovid) This link opens in a new window American Psychiatric Association -järjestön ylläpitämä kansainvälinen psykologian ja sen lähialojen viitetietokanta. Viitteitä vuodesta 1806 alkaen.Maintained by American Psychiatric Association, and it provides access to international literature in psychology and related disciplines. PsycInfo database features coverage beginning from 1806.
- This link opens in a new window

Video: APA PsycInfo on Ovid

ScienceDirect sisältää aineistoa erityisesti luonnontieteiden ja lääketieteen aloilta, mutta myös taloustieteiden, yhteiskuntatieteiden sekä humanististen tieteiden aloilta.

Monitieteiset Scopus ja Web of Science ovat pääasiassa suunnattu bibliometriikkaa ja julkaisujen saamien viittausten analysointia varten, mutta niitä voi käyttää myös normaaliin tapaan artikkelien etsimiseen.

ScienceDirect (Elsevier) This link opens in a new window Yli 2200 lehden kokotekstiartikkelit pääosin luonnontieteiden ja lääketieteen aloilta, mutta myös taloustieteiden, yhteiskuntatieteiden sekä humanististen tieteiden aloilta. Sisältää myös kirjaston hankkimia e-kirjoja lähinnä tekniikan aloilta.Multidisciplinary. Technology, nature sciences, mathematics, business. 1995-, over 14 million articles, over 2200 full text journals. Contains also e-books mainly on technology.
- This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Scopus (Elsevier) This link opens in a new window Scopus on monitieteellinen viittaus- ja tiivistelmätietokanta, joka kattaa tieteellisiä lehtiä yli 5000 kustantajalta sekä konferenssijulkaisuja, ammattilehtiä ja kirjasarjoja. Scopuksessa on hakumahdollisuus yli 24 miljoonasta patentista, Scopusta voi käyttää myös viittausanalyysiin.Scopus is a multidisciplinary reference and abstract database covering scientific journals from over 5000 publishers, conference proceedings, professional journals and book series. Scopus is searchable for over 24 million patents, and can also be used for citation analysis.
- This link opens in a new window
Web of Science This link opens in a new window Viitetietokantoja, joissa on artikkelitietojen lisäksi tietoa artikkelien saamista viittauksista. Web of Science sisältää Science Citation Expanded, Social Sciences Citation Index ja Arts & Humanities Citation Index -tietokannat. Sisältää myös Journal and Highly Cited Data -aineiston, joka kattaa Journal Citation Reports ja Essential Science Indicators -aineistot Web of Science provides seamless access to the Science Citation Expanded, Social Sciences Citation Index and Arts & Humanities Citation Index. Also includes Journal and Highly Cited Data, which covers Journal Citation Reports and Essential Science Indicators -resources. Also Derwent innovation index, Journal citations reports, Essential science indicators, Incites.
- This link opens in a new window

Ohjeita: Scopus-opas (englanniksi) Elsevierin Scopus -LibGuide
Videoita: Scopus tutorials

Springer Nature Link This link opens in a new window
- This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Yli 2200 lehteä matematiikan, fysiikan, kemian, lääke-, luonnon-, ympäristö-, geo-, insinööri-, tietojenkäsittely-, taloustieteiden ja humanististen tieteiden aloilta. Sisältää myös kirjaston hankkimia e-kirjoja erityisesti tekniikan, lääketieteen ja luonnontieteiden aloilta.

Multidisciplinary. Technology, nature sciences, medicine, business, social sciences. +2200 full text journals, +41 000 books and reference works.

Tietokannat A-Z

Käytä aineistoja etänä

Hae tietokannat Tietokannat A-Z -listalta tai alakohtaisista oppaista. Kirjaudu Tuni-tunnuksella.
Kirjaudu kirjaston hakupalvelu Andoriin Tuni-tunnuksella tai Taysin vakioidulla kannettavalla VPN-yhteyden avulla.
Voit myös ladata Libkey Nomad -lisäosan selaimeesi. Tällöin saat tiedon, jos löytämäsi artikkeli on saatavissa kirjaston kautta. Kirjautumalla Tuni-tunnuksella saat pääsyn aineistoon.

Google Scholarin kautta kirjaston hankkimiin aineistoihin: Vasen yläkulma kolme viivaa ⇒ Asetukset ⇒ Kirjastolinkit ⇒ etsi ja valitse listalta Tampere University - TUNI Fulltext ⇒ tallenna

Alternative Access

Etkö pääse käsiksi haluamaasi artikkeliin? Tutustu selaimeen asennettaviin lisäosiin ja muihin vaihtoehtoisiin tapoihin löytää kokotekstejä.

AlternativeAccess -opas

Ota yhteyttä!

Tietoasiantuntijat:
- Sari Mäkelä (opetus)
- Johanna Nummi (aineistot)
kirjasto@tuni.fi
Anna palautetta
Kirjaston aukioloajat ja yhteystiedot

Lääketiede: Artikkelit ja tietokannat