Skip to Main Content

Historia: Lehdet

Historian opas

Hae painettuja ja e-lehtiä

Hae Andorista lehtiä

Kotimaisia sanoma- ja aikakauslehtiarkistoja

Huom. Kirjaston sanomalehtilukusali sulkeutuu. Sanomalehtilukusali ja sen aineistot käytettävissä 15.1.2024 saakka. Suuri osa sanomalehdistä on saatavilla elektronisesti Kansalliskirjaston digitaalisesta kokoelmastaan korkeakouluyhteisön tunnuksilla ja paikallisesti vierailijakoneilla kirjaston toimipisteissä. Sanomalehdet ovat myös kattavasti saatavilla mikrofilmeinä tai painettuina Kansalliskirjastosta. Pirkanmaan alueen lehdet löydät myös Tampereen kaupunginkirjaston kotiseutukokoelmasta. Aamulehden (v. 1881 lähtien) ja Helsingin Sanomien (v. 1980–2016) mikrofilmit ovat jatkossa saatavilla kirjaston Linnan toimipisteen 3. krs:ssa.

Kotimaisia lehtiarkistoja:

Painetut lehdet

  • Painetut aikakauslehdet löytyvät keskustakampuksella Linna-kirjaston 3. kerroksesta. Osa kuluvan vuoden lehdistä on Linnassa Kalevantien puoleisessa päädyssä olevissa kaapeissa ja vanhemmat lehdet liukuhyllyissä.
  • Lehtiä ei lainata, mutta voit skannata tai ottaa kopioita artikkeleista.
  • Löydät painettujen lehtien saatavuustiedot Andorista.
  •  Aamulehden (v. 1881 lähtien) ja Helsingin Sanomien (v. 1980–2016) mikrofilmit ovat saatavilla kirjaston Linnan toimipisteen 3. krs:ssa.

Kansainvälisiä lehtiarkistoja, uutisia

Kuinka arvioida lehtiä

Julkaisufoorumi (JUFO) on suomalainen tieteellisen julkaisutoiminnan laadunarviointia tukeva luokitusjärjestelmä. Luokitus sisältää niin lehtiä, kirjasarjoja, konferensseja kuin kirjakustantajiakin. Luokituksessa kaikkien tieteenalojen keskeiset ulkomaiset ja kotimaiset julkaisukanavat jaotellaan luokkiin.

Julkaisufoorumi-luokat ovat: 0= kanavat, jotka eivät (vielä) täytä tason 1 kriteereitä; 1 = perustaso; 2 = johtava taso; 3 = korkein taso.

Palvelu sisältää Journalytics -osion joka sisältää keskeiset julkaisukanvavaa koskevat tiedot sekä Predatory Reports -osion, josta voit tarkistaa  ns. saalistajalehtiä, joiden tieteellinen arvo on kyseenalainen.

Lehden Impact Factor (IF) kertoo, kuinka usein keskimäärin lehden julkaisemiin artikkeleihin on viitattu. Web of Science -tietokannan viittausaineistoon perustuvat lehtien Impact Factor (IF) -arvot löytyvät  JCR-tietokannasta. Lue lisää tutkimuksen arvioinnista.

Tampere 1830-luvulla

Piirroskuva Tampereesta 1800-luvulla. Haaleasävyisessä kuvassa näkyy Tammerkoski ja kaupunki sen rannalla.

Logo

Email: library@tuni.fi
P. 0294 520 900

Kirjaston kotisivut | Library homepage
Andor

Palaute | Feedback