Juridiset lähteet

Oikeuslähteet on Suomessa perinteisesti jaettu kolmeen luokkaan: vahvasti velvoittaviin, heikosti velvoittaviin ja sallittuihin oikeuslähteisiin. Tästä kolmijaosta voidaan muodostaa myös oikeuslähteiden välinen hierarkia, jossa ensisijaisia ovat vahvasti velvoittavat oikeuslähteet eli laki ja maan tapa. Näiden alapuolella ovat heikosti velvoittavat oikeuslähteet eli lain esityöt ja oikeuskäytäntö ja alimpana sallitut oikeuslähteet kuten oikeuskirjallisuus.

Lisätietoa:

Nykänen Pekka (toim.) Johdatus oikeusjärjestykseen. (2019). Tampereen yliopisto. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-1213-8

Eduskunnan kirjaston verkkosivu

Säädökset verkossa

Suomen Laki -hakupalvelu This link opens in a new window Juridisen tiedon hakupalvelu. Sisältää Suomen voimassa olevan lainsäädännön, EU-säädöksiä, esityöt, oikeuskäytännöt sekä e-kirjoja.
- This link opens in a new window

Lakisampo Lakisampo on avoimen Semanttinen Finlex -datapalvelun avulla kehitetty, kansalaisille ja tutkijoille tarkoitettu verkkopalvelun demonstraattori, jolla tutkitaan linkitetyn avoimen datan uusia mahdollisuuksia lainsäädännön ja oikeustapausten julkaisemiseksi ja analysoimiseksi verkossa.

Lain esityöt

Finlex-sivuston oppaat lain valmistelusta:

Säädösvalmistelu valtioneuvostossa

Säädösvalmistelu valtioneuvostossa

Esityöt Edilex-palvelussa

Esityöt (Edilex-palvelu)

Hallituksen esitykset verkossa:

Finlex vuodesta 1992
Edilex lähes kaikki vuodesta 1991, v. 1919-1990 valikoiden
SuomenLaki.com, vuodesta 1973, valikoima 1919-1972
Eduskunnan sivuilta vuodesta 1980, myös ruotsiksi

Valtiopäiväasiakirjat

Oikeuskäytäntö

KKO ja KHO verkossa

Kansallinen oikeuskäytäntö (lähinnä EU:n jäsenmaat) EUR-Lex

Suomen Laki-hakupalvelu

Kansainvälisiä tuomioistuimia:

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin HUDOC
- Finlexissä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisujen tiivistelmät. Suomea koskevista ratkaisuista on myös koko alkuperäisteksti englanninkielisenä. Uusia tiivistelmiä julkaistaan kahdesti kuukaudessa.
EU tuomioistuinten tietokanta CVRIA

Oikeustapauskirjallisuus

KKO:n ratkaisut kommentein
Oikeuskäytäntö kirjallisuudessa vinkki: kirjoita tapauksen numero ilman tuomioistuimen tunnsta vvvv:nro

Oikeudelliset verkkopalvelut

Finlex This link opens in a new window Finlex on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton palvelu. Finlex koostuu yli kolmestakymmenestä tietokannasta. Palvelun kokonaisuudet ovat lainsäädäntö, oikeuskäytäntö, hallituksen esitykset, viranomaisnormit ja valtiosopimukset. Finlex is a public and free service of legal material owned by the Ministry of Justice. Finlex consists of over thirty databases. The service includes legislation, case law, government bills, government regulations and treaties.
- This link opens in a new window
Edilex This link opens in a new window Oikeudellinen tietopalvelu. Edilexin keskeistä sisältöä ovat juridinen uutispalvelu, lakikirjaston sähköiset kirjat, artikkelit, lehdet (Defensor Legis, Lakimies, Liikejuridiikka, Oikeus, Ympäristöjuridiikka sekä Verotus-lehti) ja sanakirja sekä ajantasaiset säädöstietokannat. Peruspalvelu sisältää myös keskeiset lainvalmisteluasiakirjat ja tuomioistuinten ratkaisutietokannat. Sisältää myös vertaisarvioituja artikkeleita. Tampereen korkeakouluyhteisöllä on pääsy osaan Edilexin Digikirjastossa näkyvistä kirjoista KauppakamariTiedon Ammattikirjastosta. Tarkista yksittäisten kirjojen saatavuus Andorista. Korkeakouluyhteisön henkilökunnalla on mahdollista saada henkilökohtaiset OmaEdilex -tunnukset. E-aineisto-oppaan Edilex-ohjeet Edilex is a continuously updated legal information service in Finnish.
- This link opens in a new window
Suomen Laki -hakupalvelu This link opens in a new window Juridisen tiedon hakupalvelu. Sisältää Suomen voimassa olevan lainsäädännön, EU-säädöksiä, esityöt, oikeuskäytännöt sekä e-kirjoja. Suomen Laki includes the current legislation, the essential European Union legislation, government bills, judicial practice and e-books.
- This link opens in a new window
EUR-Lex This link opens in a new window EUR-Lex tietokanta sisältää kokotekstinä Euroopan unionin virallisen lehden ja mm. perussopimukset, lainsäädännön, oikeuskäytännön sekä lainsäädännön valmisteluasiakirjoja. Eur-Lex database covers the legal information on European Union: official journal, treaties, legislation, legislation in preparation, case-law, parliamentary questions, documents of public interest, preparation of enlargement.
Alma Talent Verkkokirjahylly This link opens in a new window Kotimaisia e-kirjoja ja äänikirjoja taloushallinnon, verotuksen, esimiestyön tai juridiikan aloilta. Verkkokirjahylly sisältää Päivittyvät hakuteokset -hyllykokonaisuudessa. Muut kirjat eivät päivity. E-aineisto-oppaan Alma Talent Verkkokirjahylly -ohjeet
- This link opens in a new window

Muita relevantteja tiedonlähteitä

Suomi

Oikeusministeriön julkaisut

VALTO Valtioneuvoston julkaisuarkisto - Institutional Repository for the Government This link opens in a new window Valto sisältää ministeriöiden julkaisusarjoissa ilmestyvät julkaisut PDF-muodossa vuoden 2016 alusta alkaen sekä osittain myös tätä vanhempia julkaisuja. The Institutional Repository (Valto) includes the publication series of all Finnish ministries in pdf-format from the beginning of 2016 and some publications that date further back
Eilen - Suomen ulkopolitiikan asiakirja-arkisto ja kronologia This link opens in a new window Eilen-arkisto on Ulkopoliittisen instituutin ylläpitämä kaikille avoin verkkoarkisto, johon on koottu Suomen ulkopolitiikan keskeiset dokumentit ja puheet. The Finnish Institute of International Affairs (FIIA) maintains an online archive Eilen which consists of speeches and key documents related to Finnish foreign policy.

Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin julkaisut Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin tutkijat julkaisevat artikkeleita ja monografioita tieteellisten kustantajien aikakauslehdissä sekä kirjasarjoissa.
Lakitutka Lakitutka kokoaa yhteen lainvalmistelun eri vaiheisiin liittyvät julkiset asiakirjat.
Eduskunnan kirjaston lakihankkeiden tietopaketit - LATI Eduskunnan kirjaston asiantuntijat laativat keskeisistä lainsäädäntöhankkeista tietopaketteja, joihin kerätään aineistoa sekä eduskuntakäsittelyä edeltävältä ajalta että eduskuntakäsittelystä. Tietopaketteihin sisällytetään myös hankkeita koskevaa uutisointia, oikeusvertailevaa aineistoa, kirjallisuutta sekä tutkimusaineistoa.
Eduskunnan kirjaston koulutusaineistot Koulutusaineistoja mm. oikeudellisten, poliittisten ja yhteiskunnallisten tiedonlähteiden käyttämisestä.

Eurooppa

EU-tallekirjastot Suomessa Suomen EU-tallekirjastojen opas
Eduskunnan kirjaston EU-tietopaketti
Euroopan Unionin tuomioistuimen vuosikertomus Euroopan unionin tuomioistuimen vuosikertomus koostuu kahdesta osasta: Tuomioistuimen toiminta ja Selvitys talousarvio- ja varainhallinnosta. Samassa yhteydessä julkaistaan myös Lyhyt katsaus menneeseen vuoteen, joka sisältää vuosikertomuksen tiivistelmän.
HUDOC-tietokanta
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin

Muut

Nexis Uni This link opens in a new window Käyttämällä palvelua hyväksyt LexisNexis/Nexis Uni tietosuojalausekkeen. LexisNexis edellyttää kirjaston laittavan esille tietosuojalausekkeen. Tietokanta sisältää uutisia, lakitietoa, yritys-, toimiala- ja liike-elämätietoa sekä henkilötietoja ympäri maailman By using LexisNexis you accept their GPDR, please see: LexisNexis/Nexis Uni GDPR principle LexisNexis requires library to present their GDPR principle. Database includes full text documents in news, legal and business information.
- This link opens in a new window
Integrum Profi This link opens in a new window Portaali, joka sisältää Venäjällä ja muissa IVY-maissa julkaistuja aineistoja: sanoma- ja aikakauslehtiä, uutistoimistojen ja radio- ja televisiokanavien aineistoja, internet-julkaisuja, kaunokirjallisuutta, virallisjulkaisuja ja tilastoja. Dokumentit ovat pääasiassa venäjäksi, mutta myös englanninkielistä materiaalia löytyy. Integrumissa on tarjolla myös käännöstyökaluja. Integrum Profi is a Russian portal that integrates several databases from Russia and other CIS (Commonwealth of Independent States) countries. It contains newspapers, magazines, materials from news agencies, Internet publications, literature, government publications and statistics. Also reference databases and library catalogues are included.

Painetut kokoelmat

Säädökset

1) Lainsäädäntö:

Suomen säädöskokoelma (vuosikirjoiksi sidotun säädöskokoelman tuotanto on päättynyt 2014)
- Suomen asetuskokoelma 1917-80
Suomen laki I-III (tarkista tarkemmat tiedot haku ANDOR)

2) Valtiosopimukset

Suomen säädöskokoelman sopimussarja 1981-
- (Suomen asetuskokoelman sopimussarja 1933-1980)

Lainvalmistelu:

Komiteoiden mietinnöt ja lainvalmistelukunnan julkaisut sekä toimikuntien ja työryhmien mietinnöt
- etsi Andor hakupalvelusta kirjoittamalla relevantit hakusanat ruutuun esim. komiteanmietin* AND opetus*
- komiteoiden mietinnöt omana kokoelmana käsikirjastossa sekä niitä löytyy myös aiheenmukaisesti yleiskokoelmasta esim. kasvatustieteen hyllystä 38
- esimerkki sijaintitiedosta
Valtiopäiväasiakirjat (1975-2015)

Painettuja oikeustapauskokoelmia

KKO:n ja KHO:n ratkaisuja:
- Korkeimman hallinto-oikeuden päätökset/vuosikirja
- Korkeimman oikeuden ratkaisuja
Oikeustapauskommentaarit: KKO:n ratkaisut kommentein

Politiikan tutkimus: Juridiset lähteet