Skip to Main Content

Saavutettavuus: E-kirjojen saavutettavuudesta

E-kirjojen saavutettavuudesta

E-kirja on yleensä hyvä vaihtoehto lukemisesteiselle. Tampereen korkeakouluyhteisön käytössä on laaja kokoelma e-kirjoja eri aloilta. Kurssikirjaksi tilaamme aina e-kirjan, mikäli sellainen on saatavissa organisaatiokäyttöön sopivilla käyttöehdoilla.

  • E-kirjapalveluissa on useimmiten mahdollisuus suurentaa kirjan tekstin kokoa tai muuttaa värejä ja kontrasteja omien tarpeiden mukaan.
  • Monissa e-kirjapalveluissa on mahdollisuus ladata kirja lukuohjelmaan (esim. Adobe Digital Editions, Thorium Reader), joka toimii yleensä hyvin ruudunlukuohjelmien kanssa. Linkin ja ohjeita ilmaisen lukuohjelman lataamiseen löydät E-aineisto-oppaan E-kirjojen lukeminen ja lataaminen -sivulta.
  • Monissa e-kirjapalveluissa on kirjojen kuuntelumahdollisuus. Tarkempaa tietoa löytyy E-aineisto-oppaan Äänikirjat-sivulta.
  • Joissakin e-kirjapalveluissa on erillinen saavutettavuustila.
  • E-kirjan DRM-suojaus eli digitaalinen käyttöoikeuksien hallinta voi estää ruudunlukuohjelmien käytön.

 

Saavuta e-kirja -oppimateriaali

Saavutettavuskirjasto Celia on testannut yhdessä neljän ammattikorkeakoulukirjaston (DIAK, HAMK, Laurea, Metropolia) kanssa  e-kirjapalveluiden saavutettavuutta sekä tuottanut  Saavuta e-kirja -oppimateriaaliin, joka on luettavissa Avointen oppimateriaalien kirjastossa. Oppimateriaalin avulla voit tutustua ja harjoitella e-kirjojen lukemista helpottavia toimintoja kuten kuuntelua ja näytön säätämistä.

Yksityiskohtaisemmat ja ajantasaisimmat saavutettavuustiedot löydät e-kirjapalvelujen omilta saavutettavuus-sivuilta, joita on linkitetty E-aineisto -ohjeisiimme (A-H ja I-Ö).

Katso myös Celian tuottama ohjesivusto Julkaise kaikille, josta voit lukea tarkemmin millainen on saavutettava e-kirja.

 

 

Logo

Email: library@tuni.fi
P. 0294 520 900

Kirjaston kotisivut | Library homepage
Andor

Palaute | Feedback