Viittaustietokannat ovat julkaisutoiminnan arvioinnin avuksi kehitettyjä tietokantoja. Niiden avulla voidaan selvittää julkaisujen ja viittausten määriä ja tarkastella esim. sitä, mitkä ovat viitatuimpia artikkeleita tai lehtiä. Viittaaminen itsessään ei kuitenkaan ole aina laatukriteeri ja viittaamiseen voi olla useita syitä (negatiiviset viittaukset, etnosentrisyys, itseviittaukset).
Viittausanalyysia käytetään tutkimuksen arvioinnissa. Viittausten perusteella voi arvioida tieteellisiä lehtiä, yksittäisiä tutkijoita, tutkimusryhmiä, tieteenaloja, tutkimuslaitoksia, yliopistoja ja kokonaisia maita. Esimerkiksi kun rekrytoinneissa tarkastellaan viittaustietoja, tutkijan tulee olla tietoinen itseään koskevasta datasta.
Myös tutkija tarvitsee tietoja kirjoittamiensa artikkelien määrästä ja viitatuimmista julkaisuista monessa tilanteessa; rahoitushakemuksissa, ansioluettelossa jne.
Tärkeimmät viittaustietoja sisältävät tietokannat ovat monitieteelliset Elsevierin tuottama Scopus ja Clarivate Analyticsin tuottama Web of Science (WoS). Viittauksia voi hakea myös vapaasti saatavasta Google Scholarista (GS,) kunhan muistaa sen rajoitukset.
Analyysityökalu
Oppaita
Analyysityökalu
Oppaita
Viittaustietokanta ja analyysityökalu
Oppaita
Tutkimuksen vaikuttavuuden mittarit eivät ole vertailukelpoisia eri tieteenalojen välillä. Syynä ovat erot tyypillisimmissä julkaisumuodoissa, viittausten kertymisnopeudessa ja yhteisjulkaisujen yleisyydessä.
Huomioi