Skip to main content

RefWorks: Word ja Refworks

Write-N-Cite (IV) ja RefWorks Citation Manager (RCM)

Refworksilla on kaksi erilaista lisäosaa Wordia varten: Write-N-Cite ja RefWorks Citation Manager. Ne auttavat sinua tekemään tekstinsisäiset viittaukset ja lähdeluettelon Word-dokumentissa. Tällä sivulla esittelemme niiden toimintoja. Käytä ainoastaan toista näistä lisäosista. Macin käyttäjille suosittelemme Citation Managerin käyttöä sen paremman yhteensopivuuden vuoksi. 

​HUOM!

  • Write-N-Cite ja Citation Manager toimivat ainoastaan Wordin työpöytäsovelluksessa eli ne eivät toimi Office 365 -verkkoselainversiossa. Avaa työpöytäsovellus verkkoselainversiosta kuvan mukaisesti.

  • Write-N-Cite:lla aloitettua käsikirjoitusta ei voi jatkaa Citation Managerilla tai päinvastoin. Molemmat tekevät itsenäiset (erilliset) lähdeluettelot.
  • Wordin työpöytäsovellukseen tulee kirjautua Tuni-tunnuksella, jotta Citation Manager toimii.
  • Macia käytettäessä Citation Managerin asennus toimii yleensä paremmin

 

RefWorksin tukisivustolta löydät ohjeistuksia ja tarkempia tietoja lisäosien vaatimuksista ja eri versioista.

Write-N-Cite (IV)

Write-N-Cite on Wordiin asennettava RefWorksin apuohjelma, jonka avulla teet tekstin sisäiset viittaukset ja lähdeluettelon Word-dokumentissa. 

Löydät tarkemmat tiedot yhteensopivuudesta Windowsin ja Wordin eri versioiden kanssa RefWorksin tukisivustolta ja RefWorks-sivuston Tools-osiosta (vaatii kirjautumisen).

(Tampereen yliopiston henkilökunnan työkoneelle asentaminen, katso ohjeet alempana)

1. RefWorksin yläpalkissa klikkaa Tools-painiketta ja valitse Tools.

2. Cite references in your word processor -otsikon alla näet uusimmat Write-N-Cite-versiot. LIsää vaihtoehtoja löydät Other Windows and Mac Versions -linkin takaa. Huom! Wordin täytyy olla suljettu, kun asennat Write-N-Citea.

Etene asennuksessa seuraavasti:

  1. Klikkaa Download & Install -painiketta sinulle sopivan Write-N-Cite-version kohdalla.
  2. Tallenna exe-tiedosto koneellesi.
  3. Avaa exe-tiedosto.
  4. Seuraa asennusohjeita ja vastaa kysymyksiin.
  5. Asennetun Write-N-Citen löydät Wordissä Refworks-välilehdellä.

 

Tampereen yliopiston henkilökunnan kannattaa asentaa Write-N-Cite työkoneelle Windowsin Software Centeristä (kts. kuva)

undefined

undefined

Huom. Macin kanssa on Write-N-Citella esiintynyt paljon ongelmia asentamisessa ja suosittelemme Macilla ensisijaisesti RefWorks Citation Managerin käyttöä.

1. Avaa Wordin RefWorks-välilehti

2. Aloita kirjautuminen Log in -painikkeella

3. Kirjaudu sisään RefWorks-käyttäjätunnuksellasi (Login) ja salasanallasi (Password) ja paina lopuksi Log in-painiketta.  Jos olet tehnyt muutoksia RefWorks-tililläsi, kannattaa vielä päivittää Write-N-Cite ajantasalle klikkaamalla "Sync My Database" -painiketta.

Muista lopuksi kirjautua ulos Write-N-Citesta Log out -toiminnolla.

RefWorksissa on satoja valmiita viittaustyylejä ja uusia tyylejä lisätään koko ajan; voit myös muokata tai tehdä kokonaan oman tyylin. Saat Write-N-Citessa käyttöön kaikki viittaustyylit alla olevien ohjeiden mukaisesti.

Valitse työsi viittaustyyli. Viittaukset tai alaviitteet näkyvät dokumentissasi sillä viittaustyylillä, jonka olet valinnut. Voit aina vaihtaa tyyliä myöhemmin, jos sinulla on siihen tarvetta.

1. Valitse viittaustyyli Style-pudotusvalikosta. Tyylilistan kärjessä näkyvät viimeiseksi käytetyt tylit. Valitse Select Other Style, jos haluat käyttää jotain muuta tyyliä.

2. Klikkaa tyylin nimeä ja viitteet ja lähdeluetteloa muotoutuvat valitsemallasi tyylillä.

3. Voit vaihtaa viittaustyylin ja muotoilla työsi uudelleen milloin tahansa klikkaamalla Style-kohtaa ja valitsemalla uuden viittaustyylin.

 

Huom.! Jos viittaustyyli, jota tarvitset, ei ole Other styles -listoissa, aktivoi se käyttöön RefWorks-tililläsi näin: 

  1. Valitse RefWorks-tililläsi toiminto "Create bibliography"
  2. Etsi haluamasi viittaustyyli "search for styles" -toiminnolla 
  3. Tee lähdeluettelo tällä tyylillä Refworks-tililläsi
  4. Lähdeluettelon tehtyäsi tyyli aktivoituu tilillesi.
  5. Palaa Wordiin ja Write-N-Citen pariin. Klikkaa Sync My Database -painiketta. Tyyli näkyy nyt Style-listalla ensimmäisenä.

1.  Klikkaa Insert Citation ja Insert New, jotta pääset lisäämän uuden viitteen. Viimeisimmät saman istunnon aikana käytetyt viitteet näkyvät pikavalintana Insert Citation -painikkeen alla.

2. Kun Insert/Edit Citation -laatikko on näkyvillä, voit selata lähdeviitteitä kansioittain tai voit hakea tiettyä viitettä Search References -hakulaatikon kautta. Voit järjestää viitteet tekijän (Author), vuoden (Year) tai nimekkeen mukaan (Title).

Klikkaamalla lähdeviitettä hiiren oikealla painikkeella saat näkyviin lähdeviitteen tiedot kokonaisuudessaan. Saat myös suurennettua ikkunan oikean yläkulman "maximize-toiminnolla

3. Klikkaa lähdeviitettä, jonka haluat liittää työhösi. Näet Preview Citation -laatikossa viitteesi valitsemasi viittaustyylin mukaisena. Jos sinun tarvitsee lisätä toinen lähde samaan kohtaa, klikkaa + -painiketta Compose Citation -alueella ja tämän jälkeen klikkaa toista liitettävää lähdeviitettä.

Valitut lähdevitteet kertyvät Compose Citation -laatikkoon.

Viitettä voit muokata Edit References -toimintojen avulla. Katso, että muokattava viite on valittuna (tummennettuna) Compose Citation  -laatikossa

  • Hide Year - piilottaa vuosiluvun
  • Hide Author - piilottaa tekijän/tekijät
  • Make Footnote - Tekee lähteestä alaviitteen
  • Bibliography only - Viite näkyy ainoastaan lähdeluettelossa
  • Prefix - tekstiä viitteen eteen
  • Suffix - tekstiä viitteen loppuun, esimerkiksi viittauksen sivunumerot

Lähdeviitteen poistaminen

  1. ​Maalaa viite ja poista viite samoin kuin poistaisit tekstiä Wordissa.
  2. Päivitä lähdeluettelo "Reapply Output Style" -toiminnolla.

Yksittäisen lähteen poistaminen monen joukosta

  1. Siirry Wordissa kursorilla muokattavan viitteen päälle ja tuplaklikkaa viitettä.
  2. Pääset Insert/Edit Citation -laatikkoon. Compose Citation -kohdassa valitse poistettava viite hiirellä. 
  3. Poista viite miinus merkillä Compose Citation kohdassa.
  4. Paina OK.
  5. Lähdeluettelo päivittyy automaattisesti.

Ainoastaan lähdeluettelossa näkyvän lähdeviitteen poistaminen

  1. Tuplaklikkaa lähdeluetteloa
  2. Valitse alareunan "Click here to unlock the style"
  3. Näet "Bibliography only citations" -osiossa ainoastaan lähdeluettelosta löytyvät viitteet
  4. Valitse poistettavat viitteet ja paina oikealla puolella olevaa miinusmerkkiä
  5. Kilkkaa OK

  1. Voit lisätä lähdeluettelon milloin vain kirjoittamisen aikana. Siirry kursorilla dokumentissa siihen kohtaan, johon haluat lisätä lähdeluettelon.
  2. Klikkaa Bibliography Options - Insert Bibliography.
  3. Jatkossa uudet viitteet täydentyvät oikealle paikalleen lähdeluetteloon.

Lähdeluettelon voi poistaa painamalla Remove Bibliography -toiminnolla. Käytä lähdeluettelon poistamiseen aina tätä toimintoa, älä poista lähdeluetteloa Wordin toiminnoilla.

Voit tehdä pieniä muokkauksia lähdeluetteloon tuplaklikkaamalla sitä. Klikkaa ensin alareunan "Click here to unlock the style" avataksesi muokkaustilan. Voit muokata mm. lähdeluettelon lajittelujärjestystä, sisennystä (Indentation), riviväliä (Line) sekä marginaaleja.

Voit muuttaa kaikki Write-N-Citen lisäämät tekstinsisäiset viitteet ja lähdeluettelon tavalliseksi tekstiksi painamalla "Remove Field Codes" -nappia. Tämän jälkeen viitteiden lisääminen ei enää päivitä lähdeluetteloa eli tämä kannattaa tehdä ainoastaan siinä vaiheessa, kun tekstisi on valmis etkä lisää siihen enää viitteitä.

Toiminnon etuna on se, että voit vapaasti muokata dokumenttiin lisättyjä lähdeviitteitä ja -luetteloa. 

Huom! Et voi perua tätä toimintoa. Suosittelemme ottamaan varmuuskopion Word-tiedostosta ennen toiminnon suorittamista. 

Refworks Citation Manager (RCM) for Word 2016

RefWorks Citation Manager on Wordin kaupasta löytyvä RefWorksin apuohjelma, jonka avulla teet tekstin sisäiset viittaukset ja lähdeluettelon Word-dokumentissa.

RefWorks Citation Manager on yhteensopiva Word 2016 (Mac ja Windows) kanssa.

HUOM! RefWorksin Citation Manager-lisäosan pystyy lataamaan tuni-lisenssin alaiseen Wordiin ainoastaan työpöytäsovellukseen Get Add-in toiminnon kautta.

1. Etsi RefWorksin Citation Manager käytöösi Wordin kautta. Mene Lisää-välilehdelle ja valitse Kauppa.

2. Etsi RefWorks Citation Manager ja valitse Lisää.

 

3. RefWorksin Citation Managerin kirjautumisikkuna tulee näkyville oikealle.

 

Tarkemmat ohjeistukset ja yhteensopivuudet RefWorksin omalta tukisivustolta.

1. Lataamisen jälkeen RefWorks Citation Manager löytyy Lisää-välilehdeltä Omat apuohjelmat -pudotusvalikosta.

2. RefWorks Citation Managerin kirjautumisikkuna avautuu Wordin oikeaan reunaan.

3. Kirjautumisikkunassa anna RefWorks-tunnuksesi ja salasana ja klikkaa Log in.

4. RefWorks Citation Manager aukeaa Wordin oikeaan laitaan.

1. Pääset etsimään/vaihtamaan viittaustyyliä, kun klikkaat RefWorks Citation Mangerin oikeassa yläkulmassa olevaa kolmea viivaa ja valitset avautuvassa pudotusvalikossa Change citation style.

2. Etsi  haluamasi tyyli, valitse tyyli klikkaamalla sitä ja klikkaa vielä lopuksi Update.

1. Voit selata kaikkia viitteitäsi kerralla, kun valittuna on  All references. Voit katsella viitteitä myös kansio kerrallaan. Klikkaus All references -tekstin päällä tuo näkyville yksittäiset kansiot. Voit myös hakea tiettyä viitettä Search-laatikon kautta.  Voit järjestää viitteet esimerkiksi tekijän (Author), julkaisuajan (Year) tai nimekkeen mukaan (Title).

2. Lisää yksi viite paikalleen klikkaamalla viitteen päällä Cite this -painiketta. Viite siirtyy tämän jälkeen tekstiin.

3. Useamman viitteen saat lisättyä samaan kohtaan ruksittamalla viitteen vasemmalla olevaan laatikkoon. Viite rakentuu RefWorks CItation Managerin yläosaan. Kun olet valinnut kaikki tarvittavat viitteet. klikkaa Cite this. Viite siirtyy tämän jälkeen tekstiin.

3. Voit myös muokata viitettä (esimerkiksi lisätä sivumeroita tai piilottaa tekijän), ennen kuin lisäät viitteen/viitteet tekstiin. Valitse tällöin Edit and Cite - toiminto. Edit citation -ikkunassa tee muokkaukset ja klikkaa Insert-painiketta.

  1. Poista viite samoin kuin poistaisit tavallista tekstiä: maalaa viite ja paina näppäimistön delete- tai backspace-painiketta.
  2. Päivitä tämän jälkeen poistot näkymään myös lähdeluettelossa. Klikkaa RefWorks Citation Mangerin oikeassa yläkulmassa olevaa kolmea viivaa ja valitse Update document.

Lähdeluetteloa ei tarvitse erikseen lisätä. Se muodostuu ja muokkautuu automaattisesti sitä mukaan, kun lisäät viitteitä. Muista päivittää lähdeluettelo viitteiden poiston jälkeen. Klikkaa RefWorks Citation Managerin oikeassa yläkulmassa olevaa kolmea viivaa ja valitse Update document.

Ongelmia Write-N-Citen asentamisessa

Varmista, että koneellasi on tuorein MS-Office versio. Koneellasi on oltava lisäksi seuraavien apuohjelmien tuoreimmat päivitykset, jotta saat Write-N-Citen asennettua koneellesi:

Tarkista ettei Word ole ottanut Write-N-Citea automaattisesti pois päältä! Tämä näkyy kun avaat Wordin ja valitset

Tiedosto --> Asetukset --> Apuohjelmat
-> com-apuohjelmat (onko ruksi valintaruudussa Write-N-Cite)
-> passiiviset sovellusohjelmat (näkyykö Write-N-Cite täällä)