Skip to main content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

E-kirjaopas: Käyttöehdot

E-kirjojen käyttöehdot

Kirjaston asiakkaana sinulla on oikeus käyttää kaikkia Tampereen yliopiston kirjaston hankkimia e-kirjoja ja velvollisuus noudattaa niiden käyttöehtoja. E-kirjojen käyttöehdot määritellään lisenssisopimuksissa.

Mitä saat tehdä

  • Selailla e-kirjoja ja tehdä tiedonhakuja.
  • Tulostaa tai tallentaa kohtuullisia osia e-kirjasta (yleensä 5–20 %) omaan opiskelu-, opetus- tai tutkimuskäyttöön.
  • Luovuttaa yksittäisiä osia e-kirjasta toiselle henkilölle henkilökohtaiseen käyttöön tieteellisen kommunikoinnin nimissä.
  • Käyttää e-kirjoja tai niiden osia elektronisena kurssimateriaalina tekemällä aineistoon linkkejä.

Mitä et saa tehdä

  • Käyttää e-kirjaa tai sen osia siitä kaupallisiin tarkoituksiin.
  • Levittää, myydä tai muokata e-kirjaa tai tehdä siitä johdannaisteoksia.
  • Systemaattisesti imuroida e-kirjoja käyttäen automaattisia robottiohjelmia.

Tarkemmat käyttöehdot voit tarkistaa kustantajan/e-kirjapalvelun sivuilta. FinELib-konsortion kautta hankittujen aineistojen käyttöehdot löytyvät täältä. Epäselvissä tapauksissa ota yhteyttä kirjastoon.

Elektronisen aineiston käyttöoikeudet ja etäkäyttö

Elektroninen aineisto on käytettävissä Tampereen yliopiston, Tampereen ammattikorkeakoulun ja Tampereen yliopistollisen sairaalan verkoissa tai etäkäyttönä. Etäkäyttö on sallittu yliopiston ja ammattikorkeakoulun henkilökunnalle, tutkijoille ja kirjoilla oleville opiskelijoille. Etäkäyttöoikeus on myös avoimen yliopiston ja avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijoille TUNI-tunnuksella.

Myös Tampereen yliopistollisen sairaalan henkilökunnalla on etäkäyttöoikeus. Tampereen yliopistollisen sairaalan henkilökunta tarvitsee etäkäyttöön erilliset tunnukset, jotka voi hakea tällä e-lomakkeella.

Tutkimus- tai opetusyhteistyötä yliopiston kanssa tekevillä henkilöillä on mahdollisuus hakea käyttöoikeuksia yliopiston ko. yksikön kautta.

Opiskelu kesäyliopistossa tai yliopiston vierailijatunnukset eivät oikeuta etäkäyttöön. Myöskään poissaolevaksi ilmottautuneella opiskelijalla ei ole etäkäyttöoikeutta.

Yliopiston, ammattikorkeakoulun tai Taysin ulkopuoliset asiakkaat

Kirjaston e-aineistojen käyttö on sallittua kaikille asiakkaille kirjaston tiloissa  lukuun ottamatta Ellibs, ClinicalKey Student,  Safari, Skillsoft ja MustRead palveluja.

Yliopiston, ammattikorkeakoulun ja Taysin ulkopuolisilla asiakkailla ei ole etäkäyttöoikeutta.