Tutkija on perinteisesti meritoitunut julkaisemalla artikkeleita tieteellisissä lehdissä, pitämällä konferenssiesitelmiä tutkimuksestaan sekä toimimalla vertaisarvioijana tieteellisessä lehdessä tai sen toimituskunnassa. Avoimen tieteen ja tutkimuksen merkityksen kasvaessa myös meritoitumisen välineet ja kanavat muuttuvat. Tutkimusartikkelien rinnakkaistallentaminen on arkipäivää monelle tutkijalle, ja myös tutkimusaineistojen avaaminen on yhä yleisempää.
Tutkijan meritoitumisen kannalta on tärkeää, että kaikki hänen kirjoittamansa tutkimusartikkelit, avaamansa tutkimusdata ym. tieteelliset tuotokset yhdistetään oikeaan henkilöön. Tutkijan tunnistamisen helpottamiseksi on viime vuosina kehitetty ratkaisuja, joista yksi on ORCID-tutkijatunniste. Tutustu CRIS-oppaassamme, miten voit ottaa tutkijatunnisteen käyttöösi.
Vastuullinen tiede -sivusto kokoaa laajan valikoiman tutkimusetiikkaan ja tiedeviestinnän hyviin käytänteisiin liittyviä artikkeleita. Tutustu esim. näihin avointa tiedettä ja julkaisemista käsitteleviin kirjoituksiin:
Vastuullinen tiede Tampereen korkeakouluyhteisössä:
UNIFI: Avoimen tieteen ja datan toimenpideohjelma (2018)
COAlition S for the Realisation of Full and Immediate Open Access (2018)
The Hague Declaration on Knowledge Discovery in the Digital Age (2015)
Ammattikorkeakoulujen Open Access -lausuma (2009)
Horizon 2020 (2012)
Bethesda Statement on Open Access Publishing (2003)
Berlin Declaration of Open Access Knowledge in the Sciences and Humanities (2002)
Budapest Open Access Initiative (2002)
A
voimet julkaisut keräävät viittauksiaOpen Access -julkaisemisen yhtenä etuna mainitaan usein se, että avoimesti julkaistut tieteelliset artikkelit keräävät enemmän viittauksia kuin perinteisesti tilausmaksullisissa lehdissä julkaistut artikkelit. Viittausten kertymistä on tutkittu paljon, ja analyysien kohteena on ollut eri tieteenalojen julkaisuja.
Näkyvyys ja vaikuttavuus
Yliopistoissa työskentelevillä tutkijoilla on pääsy yleensä kaikkeen tarvitsemaansa tieteelliseen tietoon, vaikka se olisi julkaistu tilausmaksullisissa tieteellisissä lehdissä, sillä tutkimusorganisaatiot ostavat heille pääsyn tieteellisiin tietokantoihin. Tätä mahdollisuutta ei välttämättä ole ole yrityksissä tai asiantuntijaorganisaatioissa työskentelevillä. Avoimia julkaisuja pääsevät sen sijaan lukemaan myös muut uusimpia tutkimustuloksia työssään tarvitsevat asiantuntijat ja ammattilaiset, kuten lääkärit, yritysten tuotekehittäjät ja julkishallinnossa työskentelevät. Vaikuttavuutta on myös tutkimustulosten soveltaminen käytännön ratkaisuissa sekä yhteiskunnan tasolla että esimerkiksi yrityksissä, ei pelkästään viittausten kertyminen.
Tutkimusrahoittajat
Tutkimusrahoittajat edellyttävät julkaisujen avoimuutta usein sen vuoksi, että ne jakavat tutkijoille julkista rahaa. Taustalla on näin ajatus siitä, että kansalaisilla on oikeus nähdä, mihin heiltä kerättyjä verovaroja on käytetty.