Skip to main content

Avoin julkaiseminen: Alennukset kirjoittajamaksuihin

Alennukset

Katso alennusten tarkemmat tiedot kohdasta alennusten ehdot ja ohjeet.

Kustantaja Alennus Vastaavan kirjoittajan affiliaatio
American Chemical Society (ACS) No APC. A limited amount of free credits annually. Tampere University,  Tampere University of Applied Sciences, Tays
BioMed Central (Springer) 15 % lehden kirjoittajamaksusta Tampereen yliopisto, TAMK, Tays
Elsevier 50 % lehden kirjoittajamaksusta Tampereen yliopisto, TAMK, Tays
Emerald Ei kirjoittajamaksua (rajattu määrä maksuttomia artikkeleita vuodessa) Tampereen yliopisto, TAMK, Tays
MDPI 10 % lehden kirjoittajamaksusta Tampereen yliopisto, TAMK, Tays
PhilPapers Ilmainen Tampereen yliopisto, TAMK, Tays
Royal Society 25 % lehden kirjoittajamaksusta Tampereen yliopisto, TAMK
SAGE 87,5 % kirjoittajamaksusta, jolloin maksu on 200 GBP Tampereen yliopisto, TAMK, Tays
Science Advances -lehti 15 % kirjoittajamaksusta Tampereen yliopisto, TAMK, Tays
SpringerOpen 15 % lehden kirjoittajamaksusta Tampereen yliopisto, TAMK, Tays
Springer Nature Ei kirjoittajamaksua Tampereen yliopisto, TAMK, Tays
Wolters Kluwer/Lippincott (LWW Total Access Collection) Ei kirjoittajamaksua (rajattu määrä maksuttomia artikkeleita) Tampereen yliopisto, Tays

Terminologia

APC (article processing charge) ja BPC (book processing charge)  kirjoittajamaksu, jonka kustantaja vaatii kirjoittajalta artikkelin tai teoksen julkaisemisesta. Kirjoittajamaksu viittaa täysin avoimeen julkaisemiseen (gold OA) tai hybridijulkaisemiseen.

Gold Open Access  (Gold OA) tarkoittaa artikkelin julkaisemista kokonaan open access –periaatteella toimivassa lehdessä. Julkaiseminen on usein maksullista.

Hybridi Open Access (Hybrid OA) tarkoittaa tilausmaksullisen ja maksuttoman käytön yhdistelmää. Kirjoittaja voi maksamalla kustantajan määrittelemän kirjoittajamaksun avata artikkelinsa avoimesti saataville. Muilta osin lehti on käytettävissä vain tilausmaksun maksaneille lukijoille. Kustantaja kerää tuloja tällöin sekä kirjoittajilta että lukijoilta. 

 

Kysyttävää APC-maksuista?

Alennusoikeuden tunnistaminen

Alennuksen saamiseksi on tärkeää, että lehden kustantaja tunnistaa vastuullisen kirjoittajan affiliaation oikein. Käytä siis Tampereen yliopistoyhteisön sähköpostiosoitetta jättäessäsi käsikirjoituksen kustantajan järjestelmään.

FinELib Twitterissä

Alennusten ehdot ja ohjeet

American Chemical Society 

Tampereen korkeakouluyhteisön tutkijoilla on käytössään kansallisen FinElib-konsortion neuvottelemia Open Access -krediittejä, joita voi käyttää avoimeen julkaisemiseen sekä ACS:n tllausmaksullisissa että OA-lehdissä. Yhdellä krediitillä voi julkaista yhden artikkelin avoimesti, kun toimii vastaavana kirjoittajana (corresponding author). Krediittejä on vuosittain käytössä rajattu määrä.

Alennukseen ovat oikeutettuja: Tampereen yliopisto ja TAMK.

BioMed Central 

Tampereen yliopiston kirjasto maksaa supporter member -jäsenmaksua, joka oikeuttaa 15 % alennukseen kirjoittajamaksuista, kun julkaisee artikkelin avoimena BioMed Centralin tai SpringerOpen -palvelun lehdissä.  Vastaavan kirjoittajan on varmistettava rahoitus alennetulle APC-maksulle etukäteen

Alennukseen ovat oikeutettuja: Tampereen yliopisto ja TAMK.

Elsevier

Tampereen korkeakouluyhteisön vastaava kirjoittaja (corresponding author) saa 50 % alennuksen Elsevierin OA- tai hybridi-lehden kirjoittajamaksusta. Vastaavan kirjoittajan on varmistettava rahoitus alennetulle APC-maksulle etukäteen

Alennukseen ovat oikeutettuja: Tampereen yliopisto ja TAMK.

Emerald   

Tampereen korkeakouluyhteisön vastaavalla kirjoittajalla on käytössään kansallisen FinElib-konsortion neuvottelemia  Open Access -vouchereita, joilla saa julkaista artikkelinsa avoimena ilman kirjoittajamaksua. Voucher on vastaavan kirjoittajan (corresponding author) käytössä. Ilmaisia vouchereita on vuosittain käytössä rajallinen määrä.

Alennukseen ovat oikeutettuja: Tampereen yliopisto ja TAMK.

MDPI

Tampereen yliopisto on liittynyt MDPI:n Institutional Open Access Programiin (IOAP), joka oikeuttaa 10 % alennukseen. Kirjoittajan on varmistettava rahoitus alennetulle APC-maksulle etukäteen.

Alennukseen ovat oikeutettuja: Tampereen yliopisto ja TAMK.

 

Royal Society

Tampereen korkeakouluyhteisö on tehnyt The Royal Societyn kanssa sopimuksen, joka oikeuttaa 25 %:n alennukseen kirjoittajamaksusta. Sopimus kattaa Royal Societyn kaikki lehdet (lukuun ottamatta Biographical Memoirs -lehteä). Vastaavan kirjoittajan (corresponding author) on varmistettava rahoitus alennetulle APC-maksulle etukäteen.

Alennukseen ovat oikeutettuja: Tampereen yliopisto ja TAMK

Ohje artikkelin julkaisemisesta avoimesti The Royal Societyn lehdissä:

  1. Käytä submittointivaiheessa tuni.fi-sähköpostiosoitetta.
  2. Valitse artikkelia syöttäessäsi Open Access -vaihtoehto.
  3. Valitse sopimukseen kuuluvien tutkimusorganisaatioiden pudotusvalikosta Tampere University, Tampere University of Applied Sciences.

Lisätietoja Standard Open Access Membership -sopimuksesta on The Royal Societyn verkkosivuilla.  

 

Royal Society of Chemistry (Sopimus päättyy 31.12.2019) 

Tampereen korkeakouluyhteisön vastaava kirjoittaja (corresponding author) saa julkaista artikkelin avoimena RSC:n hybridilehdessä ilman APC-maksua.

Alennukseen ovat oikeutettuja: Tampereen yliopisto ja TAMK.

 

SAGE (Sopimus päättyy 31.12.2019)

Tampereen korkeakouluyhteisön vastaava kirjoittaja (corresponding author) voi julkaista artikkelinsa avoimena Sagen hybridilehdissä alennetulla APC-maksulla. Kirjoittajamaksu on 200 GBP. Normaalihintainen kirjoittajamaksu on 1600 GBP. Vastaavan kirjoittajan on varmistettava rahoitus alennetulle APC-maksulle etukäteen.

Alennukseen ovat oikeutettuja: Tampereen yliopisto ja TAMK.

Ohjeet artikkelin julkaisemisesta avoimena Sagen hybridilehdissä:

  1. Sage lähettää artikkelin vastaavalle kirjoittajalle tiedon artikkelin hyväksymisestä ja ilmoittaa mahdollisuudesta julkaista artikkeli avoimena.
  2. Kirjoittaja tarkistaa edellä mainitusta lehtilistasta, voiko artikkelin julkaista kyseisessä lehdessä alennetulla APC-maksulla
  3. Kirjoittaja täyttää Sagen lähettämän lomakkeen (Sage Choice Author Form) ja laittaa ”Promo Code” -kohtaan merkinnän ”FinELib 2017”.
  4. Sage laskuttaa artikkelista alennetun APC-maksun. Kirjoittajan tulee tarkistaa, että laskutus tapahtuu alennetulla (200 GBP) APC-maksulla.

On erittäin tärkeää, että tutkija/artikkelin kirjoittaja huolehtii alennuksen saamisesta, sillä Sage ei vastaa asiasta jälkikäteen.


Springer Nature

Tampereen korkeakouluyhteisön vastaava kirjoittaja (corresponding author) voi julkaista artikkelinsa avoimena Springerin hybridilehdissä. Kirjoittajan ei tarvitse maksaa APC-maksua, vaan se sisältyy FinElibin konsortiosopimuksen hintaan. Sopimus koskee seuraavia artikkelityyppejä: Original Paper, Review Paper, Brief Communication, Continuing Education.

Alennukseen ovat oikeutettuja: Tampereen yliopisto ja TAMK.

 

WOLTERS KLUWER

Tampereen yliopiston tutkijalla (corresponding author) on  mahdollisuus julkaista rajoitettu määrä artikkeleita avoimena maksutta CC BY- tai CC BY-NC-ND-lisenssillä. Organisaatiokohtaisen koodin saa ottamalla yhteyttä: oa@tuni.fi.

Alennukseen ovat oikeutettuja: Tampereen yliopisto.  TAMK ei ole oikeutettu alennukseen.