Skip to main content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Andor-opas: Suomi

Mikä Andor on?

Andorista  löydät sekä omat itsepalvelutoimintosi kirjaston asiakkaana että kirjaston tarjoamat painetut aineistot ja laajan kansainvälisten elektronisten aineistojen kokoelman. Jos teet opinnäytteeseen liittyvää tiedonhakua, on suositeltavaa Andorin lisäksi etsiä laajasti myös alakohtaisten oppaiden kautta oman tieteenalan tietokannoista. Aivan kaikkien kotimaisten tai kansainvälisten tietokantojen sisältö ei löydy Andorin haulla, vaan voit siirtyä aineistojen omiin käyttöliittymiin.Tällaisia aineistoja ovat mm. MOT, Edilex, Terveysportti.

Kirjautuminen ja etäkäyttö

Andoriin kirjautuminen

 • Jos olet Tampereen yliopiston tai TAMKin opiskelija tai henkilökuntaa, kirjaudu sisään tuni-tunnuksella. Samalla kirjautumisella saat käyttöön sekä e-aineistot etänä että pääset tarkastelemaan lainatietojasi. Jos olet kieltänyt tietojesi luovutuksen opiskelija-/henkilökuntarekisteristä, joudut ottamaan yhteyttä kirjaston asiakaspalveluun tietojesi lisäämiseksi.
 • Muut asiakkaat kirjautuvat joko kirjaston rekisteriin ilmoittamallaan sähköpostiosoitteella tai kirjastokortilla. Kirjastokortilla kirjauduttaessa mikäli sinulla ei ole vielä salasanaa tai salasanasi on nollattu, kirjoita salasanakenttään joku merkki/merkkejä, niin sinut ohjataan asettamaan uusi salasana (vähintään 8 merkkiä, kirjaimia tai numeroita). Mikäli unohdat salasanasi, niin ota yhteyttä kirjastoon ja salasanasi nollataan, jonka jälkeen pääset taas asettamaan uuden salasanan edellä mainitulla tavalla.
 • Taysin henkilökunta voi hakea e-aineistojen vierailijatunnusta tällä lomakkeella. Lisätietoja e-aineistojen käytöstä sairaalan ulkopuolella löydät Sairaalaportaalista. Ota yhteyttä kirjastoon, jos et pääse kirjautumaan tunnuksella.

PIN-koodi (lainausautomaattia varten)

 • Nelinumeroista PIN-koodia käytetään vain lainausautomaateilla lainattaessa.
 • Jos sinulla ei vielä ole PIN-koodia tai olet unohtanut sen, niin uuden PIN-koodin voi asettaa Andorin kautta kirjautumalla sisään, valitsemalla kirjastokortti, Omat  tiedot ja sieltä valitsemalla Päivitä salasana/pin-koodi.
 • Vaihtoehtoisesti PIN-koodin voi asettaa/vaihtaa ottamalla yhteyttä kirjastoon tai käymällä kirjaston asiakaspalvelupisteessä.

Etäkäyttö

Kirjautumaton käyttäjä voi tehdä hakuja ja halutessaan päästä lukemaan rajattua e-aineistoa häneltä kysytään tuni-tunnus ennen kuin hän pääsee palveluntarjoajan sivulle aineistoon käsiksi. Kirjautuminen on toki suositeltavaa, koska tällöin saa kattavammat tulokset hakuihin ja muut Andorin asiakastoiminnot käyttöönsä ja e-aineistoja voi tallentaa esim omiin suosikkeihin. Tällöin ei myöskään kysytä kirjautumista enää aineistoon siirryttäessä.

Omat tiedot

Kun kirjaudut sisään, pääset katsomaan lainatietojasi, yhteystietosi, maksutietosi. Voit uusia lainasi ja näet varaamiesi kirjojen tilanteen.  Kirjastokortti-kohdasta avautuu yleiskatsaus jossa näet yhdellä silmäyksellä omat asiakkuustietosi. Voit siirtyä tarkastelemaan tarkemmin osioita lainat, varaukset, maksut, lainakiellot ja viestit sekä omat tiedot.

Suosikit-osiossa näet aiemmin tallentamiasi hakutuloksia. Voit tallentaa myös hakuja ja tehdä niistä uutuusvahteja. Suosikkeja voit tägittää lisäämällä sopivia aihesanoja. Ne näkyvät vain itsellesi.

Muista kirjautua ulos Andorista, jos käytät yleisessä tilassa olevaa tietokonetta.

Näkymä kirjastokortin yleiskatsauksesta.

Suosikit-osiossa näet aiemmin tallentamasi suosikit.

Painetun teoksen löytäminen

Andor löytää kirjan mahdolliset eri painokset ja niputtaa ne yhteen, voit tarkastella eri painoksia kohdasta "katso kaikki versiot". Listan yläosasta pääset uusimpaan painokseen, saatavana useammassa kokoelmassa näet sijainnit, joista teosta löytyy. Jos teosta on monessa paikassa, näytä lisää -toiminto näyttää esimerkiksi lyhytlainat kyseisestä teoksesta. Voit varata lainassa olevia teoksia, mutta hyllyssä oleva kirja täytyy itse käydä noutamassa.

Kuva kirjan Tutki ja kirjoita hakunäkymästä.

 

 

Perushaku ja tarkennettu haku

Perushaussa voit hakea aineistoa kaikista aineistoista tai valita valmiin rajauksen

 • kirjaston kokoelmaan (kurssikirjat, painetut kokoelmat, osa e-kirjoista, lehtien nimet ym.)
 • julkaisuarkistoihin (hakee Tampereen yliopiston opinnäytteitä ja muita julkaisuja yliopiston Trepo-julkaisuarkistosta ja TAMKin opinnäytteitä Theseus-julkaisuarkistosta)
 • kansainvälisiin artikkeleihin (Central Discovery Index, löytää kv-artikkelien lisäksi myös viitteitä kansainvälisiin kirjoihin ja e-kirjoihin)
 • painettuihin julkaisuihin (hakee vain painettuja kirjojen ja lehtien tietoja)

Andorin hakukohdennukset perushaussa

 Hakusanojen yhdistämisessä voit käyttää loogisia operaattoreita (AND ja OR, kirjoitettava isoilla kirjaimilla), hakusanoja voi katkaista *-merkin avulla. Katkaisumerkki ei toimi lainausmerkkien sisällä

Esimerkkejä hakulauseista:

 • "higher education" AND quality
 • Finnish OR Finland
 • "big data"
 • korkeakouluopetu*

Tarkennetussa haussa voit tehdä enemmän valintoja. Voit kohdentaa hakusi samoihin kokoelmiin kuin perushaussa valitsemalla yhden radiopainikkeista. Voit kohdentaa hakusanasi teoksen nimeen, tekijään tai aiheeseen. Voit hakea täsmällisellä termillä aihe on tarkalleen-valinnalla, joka vastaa lainausmerkkejä. Voit yhdistellä hakusanojasi pudotusvalikosta löytyvien AND/OR/NOT-operaattorien avulla ja kohdentaa hakua tiettyyn julkaisutyyppiin, kieleen tai aikaväliin.

tarkennettu haku Andorissa

Huom! Lue ensin ohjeet Boolen hausta ja fraasihausta (fraasihakuihin on tiettyjä rajoituksia). Lue myös millä perusteella hakujärjestelmä rankkaa tulokset: Search and ranking in Central Discovery Index.

Laajempiin ja systemaattisiin hakuihin suositellaan lisäksi hakua tietokantojen omissa hakuliittymissä, näitä löydät tietokantalistalta (a-z) tai alakohtaisista oppaista.

Hakutulosten tallentaminen Andorissa

Tuloslistalta löytyy kunkin dokumentin vierestä kuvakkeita, joiden avulla voit tallentaa viitteitä itsellesi jatkokäsittelyä varten.

Voit joko lähettää hakutuloksia itsellesi sähköpostiin (kirjekuvake), tai kopioida eri viittaustyylien mukaisesti lähdeviitemuodossa (lainausmerkkikuvake) tai tallentaa hakutuloksia omalle tilillesi Andorissa (nuppineulakuvake) .

Kolmesta pisteestä avautuu muita vaihtoehtoja, kuten viitteen tallentaminen viitteidenhallintaohjelma RefWorksiin.

Andor_tuloksen_tallentaminen

Haun muokkaaminen ja rajaaminen

Voit muokata hakuasi haun jälkeen. Löydät vasemmasta laidasta rajausvaihtoehtoja. Useimmat rajausvaihtoehdot rajaavat tulostasi pienemmäksi.

Hyödyllisiä rajausvaihtoehtoja ovat mm:

 • kirjasto: tässä voit rajata minkä toimipaikan painettuja kirjoja haluat tulokseksi.
 • saatavilla verkossa: tämän valitsemalla saat tuloksia , joita voi lukea verkossa (lisenssinalaisen e-aineiston etäkäyttöön vaaditaan tuni-tunnukset)
 • vuosi: voit rajata tuloksia halutulle aikavälille.
 • vertaisarvioidut lehdet: hakusi kohdentuu sellaisiin lehtiin, jotka sisältävät vertaisarvioituja artikkeleita. Tämä rajaus ei ole täysin aukoton, sillä tuloksiin voi tulla vertaisarvioitujen lehtien sisällä olevia muita artikkeleita. Lisäksi rajauksen ulkopuolelle jäävät esim. vertaisarvioidut kirjat.

Tietokantahaku (A - Z tietokannat ja alakohtaiset oppaat)

A-Z-tietokantalistalta löydät linkit tietokantoihin. Andorin omat haut (perushaku ja tarkennettu haku) noutaa paljon kansainvälisiä artikkeleita. Andorin oman haun ulkopuolelle jäävät kuitenkin esimerkiksi suomalaiset artikkeliviitteet ja osa kansainvälisistä viitteistä. Kattavaan tiedonhakuun suositellaan että käytät sekä Andorin omaa hakua että etsit lisäksi tietokannoista joihin pääset alakohtaisten oppaiden tai tietokantalistan kautta. Myös tiettyjen tietokantojen (tilastotietokannat, oikeudelliset lähteet) materiaali on suositeltavaa hakea niiden omissa hakuliittymissä.

Lehtihaku

Lehtihaussa voit etsiä elektronisia lehtiä ja painettuja lehtiä lehden nimellä tai ISSN-numerolla.  Ulkomaisia lehtiä aloittain -valikosta löydät kansainväliset lehdet aiheittain.

E-kirjat Andorissa

E-kirjoja voi etsiä Andorin kautta.

E-kirjat saat esille kirjoittamalla hakusanasi ja valitsemalla "kaikki aineistot", joka on haun oletuksena. Haun jälkeen valitse vasemmalta rajaukset aineistotyyppi "kirja" ja "saatavilla verkossa".

Voit etsiä e-kirjoja myös suoraan e-kirjapalveluista, katso myös E-kirjaopas.