Andorista löydät sekä omat itsepalvelutoimintosi kirjaston asiakkaana että kirjaston tarjoamat painetut aineistot ja laajan kansainvälisten elektronisten aineistojen kokoelman. Jos teet opinnäytteeseen liittyvää tiedonhakua, on suositeltavaa Andorin lisäksi etsiä laajasti myös alakohtaisten oppaiden kautta oman tieteenalan tietokannoista. Aivan kaikkien kotimaisten tai kansainvälisten tietokantojen sisältö ei löydy Andorin haulla, vaan voit siirtyä aineistojen omiin käyttöliittymiin.Tällaisia aineistoja ovat mm. MOT, Edilex, Terveysportti.
Andoriin kirjautuminen
Taysin henkilökunta voi hakea e-aineistojen vierailijatunnusta tällä lomakkeella. Lisätietoja e-aineistojen käytöstä sairaalan ulkopuolella löydät Sairaalaportaalista. Ota yhteyttä kirjastoon, jos et pääse kirjautumaan tunnuksella.
PIN-koodi (lainausautomaattia varten)
Etäkäyttö
Kirjautumaton käyttäjä voi tehdä hakuja ja halutessaan päästä lukemaan rajattua e-aineistoa häneltä kysytään tuni-tunnus ennen kuin hän pääsee palveluntarjoajan sivulle aineistoon käsiksi. Kirjautuminen on toki suositeltavaa, koska tällöin saa kattavammat tulokset hakuihin ja muut Andorin asiakastoiminnot käyttöönsä ja e-aineistoja voi tallentaa esim omiin suosikkeihin. Tällöin ei myöskään kysytä kirjautumista enää aineistoon siirryttäessä.
Kun kirjaudut sisään, pääset katsomaan lainatietojasi, yhteystietosi, maksutietosi. Voit uusia lainasi ja näet varaamiesi kirjojen tilanteen. Kirjastokortti-kohdasta avautuu yleiskatsaus jossa näet yhdellä silmäyksellä omat asiakkuustietosi. Voit siirtyä tarkastelemaan tarkemmin osioita lainat, varaukset, maksut, lainakiellot ja viestit sekä omat tiedot.
Suosikit-osiossa näet aiemmin tallentamiasi hakutuloksia. Voit tallentaa myös hakuja ja tehdä niistä uutuusvahteja. Suosikkeja voit tägittää lisäämällä sopivia aihesanoja. Ne näkyvät vain itsellesi.
Muista kirjautua ulos Andorista, jos käytät yleisessä tilassa olevaa tietokonetta.
Näkymä kirjastokortin yleiskatsauksesta.
Suosikit-osiossa näet aiemmin tallentamasi suosikit.
Andor löytää kirjan mahdolliset eri painokset ja niputtaa ne yhteen, voit tarkastella eri painoksia kohdasta "katso kaikki versiot". Listan yläosasta pääset uusimpaan painokseen, saatavana useammassa kokoelmassa näet sijainnit, joista teosta löytyy. Jos teosta on monessa paikassa, näytä lisää -toiminto näyttää esimerkiksi lyhytlainat kyseisestä teoksesta. Voit varata lainassa olevia teoksia, mutta hyllyssä oleva kirja täytyy itse käydä noutamassa.
Kuva kirjan Tutki ja kirjoita hakunäkymästä.
Perushaussa voit hakea aineistoa kaikista aineistoista tai valita valmiin rajauksen
Hakusanojen yhdistämisessä voit käyttää loogisia operaattoreita (AND ja OR, kirjoitettava isoilla kirjaimilla), hakusanoja voi katkaista *-merkin avulla. Katkaisumerkki ei toimi lainausmerkkien sisällä
Esimerkkejä hakulauseista:
Tarkennetussa haussa voit tehdä enemmän valintoja. Voit kohdentaa hakusi samoihin kokoelmiin kuin perushaussa valitsemalla yhden radiopainikkeista. Voit kohdentaa hakusanasi teoksen nimeen, tekijään tai aiheeseen. Voit hakea täsmällisellä termillä aihe on tarkalleen-valinnalla, joka vastaa lainausmerkkejä. Voit yhdistellä hakusanojasi pudotusvalikosta löytyvien AND/OR/NOT-operaattorien avulla ja kohdentaa hakua tiettyyn julkaisutyyppiin, kieleen tai aikaväliin.
Huom! Lue ensin ohjeet Boolen hausta ja fraasihausta (fraasihakuihin on tiettyjä rajoituksia). Lue myös millä perusteella hakujärjestelmä rankkaa tulokset: Search and ranking in Central Discovery Index.
Laajempiin ja systemaattisiin hakuihin suositellaan lisäksi hakua tietokantojen omissa hakuliittymissä, näitä löydät tietokantalistalta (a-z) tai alakohtaisista oppaista.
Tuloslistalta löytyy kunkin dokumentin vierestä kuvakkeita, joiden avulla voit tallentaa viitteitä itsellesi jatkokäsittelyä varten.
Voit joko lähettää hakutuloksia itsellesi sähköpostiin (kirjekuvake), tai kopioida eri viittaustyylien mukaisesti lähdeviitemuodossa (lainausmerkkikuvake) tai tallentaa hakutuloksia omalle tilillesi Andorissa (nuppineulakuvake) .
Kolmesta pisteestä avautuu muita vaihtoehtoja, kuten viitteen tallentaminen viitteidenhallintaohjelma RefWorksiin.
Voit muokata hakuasi haun jälkeen. Löydät vasemmasta laidasta rajausvaihtoehtoja. Useimmat rajausvaihtoehdot rajaavat tulostasi pienemmäksi.
Hyödyllisiä rajausvaihtoehtoja ovat mm:
A-Z-tietokantalistalta löydät linkit tietokantoihin. Andorin omat haut (perushaku ja tarkennettu haku) noutaa paljon kansainvälisiä artikkeleita. Andorin oman haun ulkopuolelle jäävät kuitenkin esimerkiksi suomalaiset artikkeliviitteet ja osa kansainvälisistä viitteistä. Kattavaan tiedonhakuun suositellaan että käytät sekä Andorin omaa hakua että etsit lisäksi tietokannoista joihin pääset alakohtaisten oppaiden tai tietokantalistan kautta. Myös tiettyjen tietokantojen (tilastotietokannat, oikeudelliset lähteet) materiaali on suositeltavaa hakea niiden omissa hakuliittymissä.
Lehtihaussa voit etsiä elektronisia lehtiä ja painettuja lehtiä lehden nimellä tai ISSN-numerolla. Ulkomaisia lehtiä aloittain -valikosta löydät kansainväliset lehdet aiheittain.
E-kirjoja voi etsiä Andorin kautta.
E-kirjat saat esille kirjoittamalla hakusanasi ja valitsemalla "kaikki aineistot", joka on haun oletuksena. Haun jälkeen valitse vasemmalta rajaukset aineistotyyppi "kirja" ja "saatavilla verkossa".
Voit etsiä e-kirjoja myös suoraan e-kirjapalveluista, katso myös E-kirjaopas.